Aaltopoiju Buli auttaa taas merellä liikkujia

Aaltopoiju Buli ankkuroitiin keskiviikkona 8.4.2020 Suomenlinnan edustalle. Kyseessä on jo viides mittausvuosi.

Buli mittaa tietoja muun muassa merkitsevästä aallonkorkeudesta, ja auttaa siten vesillä liikkujia ennakoimaan sääolosuhteita. Tiedot päivittyvät reaaliajassa sivustolle meri.hel.fi.

Aaltopoiju Buli on osa Helsingin kaupungin ja Ilmatieteen laitoksen toteuttamaa hanketta, jossa on kerätty tietoa vedenkorkeudesta ja aaltoilusta muun muassa kaavoituksen ja vesiliikenteen avuksi. Hankkeen järjestelyihin tulee muutoksia, kun vetovastuu siirtyy Ilmatieteen laitokselle. Uudella järjestelyllä pyritään turvaamaan hyvin alkanut ja laadukas havaintotoiminta jatkossakin.

"Havaintotoiminta jatkuu täysin samanlaisina kuten tähänkin asti", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Jan-Victor Björkqvist. "Ilmatieteen laitoksella on isona havaintopuolen toimijana paremmat valmiudet kantaa kokonaisvastuu havainnoista ja siihen liittyvistä riskeistä, varsinkin jos laitteistoa rikkoontuu tai se halutaan päivittää."

Muutos koskettaa myös verkkosivustoa, johon havaintolaitteiden mittaukset päivittyvät. Vaikka sisältö säilyy suunnilleen samana, tulee käyttöön esimerkiksi Helsingin lähivesien tarkempi ajantasainen aaltokartta. Sivusto löytyy jatkossakin samasta tutusta osoitteesta meri.hel.fi. Uudelleenohjaus uudelle sivustolle pyritään toteuttamana huhtikuun aikana.

Kuva: Tuomo Roine