Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Osoitekyltti. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mirva Harju

Karttapalvelu kertoo Helsingin paikannimien taustat

Helsingin katujen ja puistojen nimien taustat löytyvät nyt kaupungin karttapalvelusta osoitteesta kartta.hel.fi. Palvelusta selviää esimerkiksi, kuka oli leskirouva Freytag, jonka mukaan on nimetty katu Viikissä, tai miten professorin uintiharrastus liittyy Eiran Ursininkallioon.

Nimeämisperusteen lisäksi karttapalvelu kertoo, milloin nimi on tullut voimaan ja mahdollisen aiemman nimen. Palvelusta voi tarkistaa nimen kirjoitusasun suomeksi ja ruotsiksi.

Katujen ja puistojen nimien ohella karttapalvelussa on tietoa muun muassa kaupunginosien, saarien ja vesialueiden sekä julkisten rakennusten virallisesta nimistöstä.

Karttapalvelussa oleva nimistötieto avataan myöhemmin myös avoimena datana.

Vuosittain satakunta uutta nimeä

Helsingissä on liki 8 000 virallista paikannimeä, ja nimistö kasvaa vuosittain noin sadalla uudella nimellä. Periaatteena on, että nimellä on yhteys paikallishistoriaan tai ympäristöönsä. Silloin kun alueella tarvitaan paljon nimiä, voidaan nimistö luoda tietyn aihealueen piiristä.

Helsingin vanhimmista, edelleen käytössä olevista nimistä on tietoja jo 1400-luvulta. Näitä vanhimpia nimiä ovat esimerkiksi Gumtäkt ja Kårböle.

Viralliset paikannimet päätetään asemakaavan yhteydessä. Nimiesitykset tekee nimistötoimikunta, johon kuuluu muun muassa suomen ja ruotsin kielen, historian ja kulttuurin asiantuntijoita.


Nimistötiedot löytyvät karttapalvelusta valikon kohdasta Nimistö. Nimistötiedon kehitystyö jatkuu, joten palaute kehittäjille on tervetullutta. Palautetta voi antaa karttapalvelun kautta kohdasta Tiedot ja ohjeet > Anna palautetta.


Lisää aiheesta:

Helsingin nimistö karttapalvelussa

Helsingin nimistönsuunnittelu


 

JAA