Aramid on ilma-akrobatiaa, musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävä nykysirkusteos. Kuva: Inkeri Jäntti

Ympäristötaide valtaa Kalasataman

Kalasataman kesätapahtumissa nähdään tanssia, nykysirkusta ja barokkimusiikkia. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Ympäristötanssiteos Sörnäistenniemen Möhkäle, nykysirkusteos Aramid ja barokkimusiikkitapahtumien sarja Kalasataman yö saavat tänä kesänä Helsingin kaupungin ympäristötaidehankkeiden rahoituksen. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana.

Tilallinen soolotanssiteos Sörnäistenniemen Möhkäle

Lokakuussa 2018 ensi-iltansa saanut Petri Kekoni Companyn Möhkäle-teoskokonaisuus nähdään elokuussa Sörnäistenniemen merialueella, Capellanaukion edustalla. Teoksen koreografiasta ja konseptista vastaa Petri Kekoni.

Teoksessa liikkeeseen yhdistyvät Joanna Weckmanin veistoksellinen puvustus ja Mikko Hynnisen ääni- ja valosuunnittelu. ”Tapahtuma tarjoaa yhteisöllisen kokemuksen ja osallistumisen mahdollisuuksia paitsi alueen asukkaille, myös muille helsinkiläisille. Lisäksi teos tuo taiteen meren äärelle. Sen keskeinen ajatus - ihmisen ja luonnon elementtien yhteiselo - tulee tätä kautta komeasti esiin”, Petri Kekoni kuvailee.

Neljä esitystä pidetään 29.8.–1.9. 2019. Niiden lisäksi tapahtumaan kuuluu kaikille avoimia teoksen teemoihin liittyviä työpajoja. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Sörnäistenniemen Möhkäle on Petri Kekoni Companyn tilallinen soolotanssiteos. Kuva: Orrensalophoto


Nykysirkusteos Aramid

Ilmatila ry:n ilma-akrobatiaa, musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävä nykysirkusteos Aramid esitetään Englantilaisaukiolla sijaitsevan Lighting Design Collectiven Väre-teoksen sisällä. Muusikko Aino Venna on säveltänyt ilma-akrobatiaa tukevan laulelmallisen ääniteoksen tarkkailtuaan Kalasataman arkkitehtuuria ja ympäristöä 24 tunnin ajan. "Teos on suunnattu kaikille ikään, kielitaitoon tai varallisuuteen katsomatta. Toivomme sekä alueen asukkaiden että niiden, joille Kalasatama ja Väre ovat ennestään tuntemattomia, löytävän esityksen", Aino Venna ja sirkustaiteilja Ilona Jäntti sanovat.

Esitykset pidetään torstaina 1.8. klo 19.00, perjantaina 2.8 klo 19.00, lauantaina 3.8. klo 17.00 & 19.00 ja sunnuntaina 4.8. klo 17.00 & 19.00.

Kalasataman yö -barokkikonsertit

Kalasataman yö -musiikkitapahtumat ovat Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) ilta- ja yöaikaan ajoittuvia konsertteja. Viisiosaisen tapahtumasarjan pääpaino on musiikissa, mutta siihen yhdistyy myös nykysirkusta ja meditaatiota. Sarjan ensimmäinen osa esittelee englantilaista barokkia. Toisessa konsertissa soi Italian varhaisten säveltäjämestareiden musiikki viululle ja luutulle. Kolmannessa osassa Purcellin ja Dowlandin musiikki johdattelevat meditaation äärelle. Neljännessä konsertissa keskiössä on Bachin musiikki, ja viimeisessä vierailee mallorcalainen barokkimusiikin yhtye.

”Konsertit tarjoavat rauhoittumista, kauneutta, iloa ja inspiraatiota kaupunkilaisen arkeen”, kertoo FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander. 


Aiempien vuosien ympäristötaidehankkeet löytyvät Uutta Helsinkiä -sivuilta.