Yhdessä-viikonloppuna istutaan yhteisen ruokapöydän äärelle Helsingissä, muualla Suomessa ja maailmalla. (Kuva: Lauri Rotko)

Yhdessä-viikonloppu kruunaa Suomi 100 -tapahtumakesän

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Suomi 100 -juhlavuoden teema ”yhdessä” on tärkeässä roolissa myös Helsingissä. Pääkaupungin lisäksi myös muualla Suomessa ja maailmalla vietetään Yhdessä-viikonloppua 25.–27. elokuuta. Tervetuloa mukaan – huipennetaan Suomi 100 -tapahtumakesä yhdessä!

Viikonlopun aattotapahtumana Salainen puutarha Senaatintorilla

Juhlaviikkojen hurmaava Salainen puutarha kukoistaa Senaatintorilla Taiteiden yönä torstaina 24. elokuuta ja perjantaina 25. elokuuta. Salaisen puutarhan portit aukeavat torstaina kello 16.30.

Senaatintorin valtaava vehreä keidas tuo Helsinkiin ripauksen historiallisten puutarhojen henkeä, viehkoa pikniktunnelmaa ja salaisten kesäromanssien supinaa. Luvassa on ihmeteltävää, tehtävää ja herkuteltavaa sekä tutkimaan kutsuvia tarinoita ja heittäytymään houkuttelevia yllätyksiä koko perheelle.

Oheistapahtumana järjestetään kaikille avoimia pääsymaksuttomia työpajoja, joissa valmistetaan kukkakoristeita Salaiseen puutarhaan. Jäljellä on vielä kolme pajaa: Stoassa 16. elokuuta kello 17–20, Vuotalossa 17. elokuuta kello 17–20 ja Annantalossa 19. elokuuta kello 12–15.

Senaatintorilla myös Suomen vaiheet musiikki- ja kuoroteoksena

Osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa Senaatintorilla esitetään Lasse Heikkilän säveltämä erityisproduktio, Suomalainen messu 26. elokuuta kello 19. Ohjelman kesto on noin 90 minuuttia ja esitykseen on vapaa pääsy.

Teoksessa käydään läpi Suomen itsenäisyyden ajan vaiheita. Musiikissa kaikuvat suomalaisen kansanmusiikin eri tyylilajit. Lisäksi katsojat viedään multimediaesityksen kautta keskelle suomalaista luontoa ja vuodenaikoja.

Messun toteutuksessa korostuvat juhlavuoden Yhdessä-teema ja yhteys yli sukupolvien. Suurkuorossa on mukana eri-ikäisiä laulajia sadasta kuorosta sekä 100-henkinen orkesteri ja 100 käsikelloa. Laulajia ja muusikoita tulee mukaan myös Virosta ja Ruotsista.

Suurkuoron ja -orkesterin lisäksi mukana ovat tanssiryhmä Valkia sekä solistit Ida Elina, Jippu, Viktor Klimenko ja Mika Karola. Loppusanat lausuu emerituspiispa Eero Huovinen.

Illan aikana Senaatintorin laidalla on mahdollisuus ihailla myös vanhoja autoja Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniltä.

Suomi 100 -illallinen nautitaan taivasalla

Juhlavuoden kunniaksi Helsingin supersuosittu Illallinen taivaan alla -konsepti muuntuu koko maan Suomi 100 -illallisiksi 26. elokuuta . Helsingin Esplanadilla illallispiknik järjestetään juhlavuoden kunniaksi ennätyssuurena ja luvassa on myös yllätysohjelmaa. Illallisaika on klo 19 - 22.

Tapahtuma levittäytyy myös maailmalle. Kuka tahansa, missä tahansa voi osallistua järjestämällä oman Finnish Your Dinner -illallisen. Illallisia onkin luvassa muun muassa Etiopiassa, Argentiinassa ja Indonesiassa.

Lisätietoa Illallinen taivaan alla -nettisivulta

Runokuun alla seikkaillaan

Annantalossa lapset voivat tutustua Kikattavan Kakkiaisen Naamaralliin, sarjakuvatyöpajoihin ja satujoogaan tai kuunnella ulkolavalla Pikku Kakkosen Tuomo Rannankarin konserttia tai syventyä erilaisiin tarinatuokioihin.

Lasten Runokuun suuri lukuseikkailu 26.8. klo 12-15.

Suomi 100 -leffaillat Linnanmäellä

Linnanmäellä nähdään elokuvia satavuotiaan Suomen eri vuosikymmeniltä, 50-luvulta aina nykypäivään. Elokuvat ovat koko perheelle sopivia leffoja. Osaa elokuvista on myös kuvattu Linnanmäellä.

Vapaa pääsy, ohjelmalava Estradilla
pe 25.8. klo 18 Kiljusen herrasväki
la 26.8. klo 18 Kanelia kainaloon Tatu ja Patu
Lisätietoa

Avoimia ovia hallintorakennuksissa

Yhdessä-viikonloppuna myös valtion ministeriöt avaavat ovensa yleisölle. Valtioneuvosto järjestää avoimet ovet lauantaina 26. elokuuta kello 10–14 Valtioneuvoston linnassa, Säätytalossa, Valtioneuvoston juhlahuoneistossa ja Arppeanumissa.

Lisäksi voi tutustua ulkoministeriöön, sisäministeriöön ja oikeusministeriöön. Virkamiehet kertovat ministeriöiden toiminnasta, rakennusten historiasta ja ajankohtaisista aiheista.

Edellisen kerran avoimien ovien päivä järjestettiin vastaavassa laajuudessa syksyllä 2009, kun vietettiin oman hallinnon 200-vuotisjuhlaa.

Valtioneuvoston linnan avoimet ovet
Korkeimman oikeuden avoimet ovet

Luonnon päivänä liputetaan ja tunnelmoidaan Helsingin saarissa

Suomen luonnon päivää juhlitaan muun muassa kansallispuistoissa ja rannikolla 26. elokuuta. Suomesta tulee samalla ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivänsä.

Helsingissä Suomenlinnassa, Lonnassa ja Vallisaaressa järjestetään tapahtuma Valojen saaret Luonnon päivänä kello 18–23. Muinaistulien yön teemalla nautitaan elokuun illasta ja tunnelmoidaan lyhtypiknikillä kuoroesityksiä kuunnellen. Ilta huipentuu, kun hohtavat kuut kohoavat Vallisaaren, Suomenlinnan ja Lonnan ylle valaisemaan maisemaa.

Koe myös nämä!

- Kaupunginmuseon Itsenäisyyden laulut Espan lavalla 26.8. klo 18–19.30
- Poliisin päivän koko perheen tapahtuma Esplanadin puistossa 26.8. klo 11–15
- Kaisa Salmen osallistavan #tekoja-taideteoksen huipennus ja paneelikeskustelu Kampin keskusaukiolla 26.8. iltapäivällä
- Espoo-päivä lukuisine tapahtumineen 25.–27.8.
- Kulttuurirundi Kehäradalla -musiikki- ja taidetapahtumia juna-asemilla Helsinki–Vantaa-akselilla 26.8.


Lue lisää

Yhdessä-viikonloppu
Helsingin tapahtumahaku