Suoraan sisältöön
A A A
Vuoden kaupunginosa Vuosaari on keskikokoisen kaupungin kokoinen. Asukkaita on n. 37 000. Kuva: Skyfoto / Jesse Kettunen

Asukasaktiivisuus toi Vuosaarelle Vuoden kaupunginosan palkinnon

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin Vuosaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valintaan vaikutti ennen kaikkea asukasaktiivisuus. Ehdolla oli kaikkiaan 90 kaupunginosaa ja 171 ehdotusta.

– Vuosaaresta on etenkin 2000-luvun aikana muodostunut paitsi perinteisten ja aktiivisten yhdistysten, myös uudentyyppisten luontoliikkeiden, monien kulttuurien ja ikäjakaumaltaan varsin nuorten asukkaiden vilkas ja rosoinenkin kaupunginosa, valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Tuula Salo kertoo.

Raati nosti erityisesti esiin aktiivisen yhteistyön asukkaiden ja yritysten, kuten Vuosaaren sataman, välillä, hyvät yhteistyöverkostot ja sosiaalisen median monet helposti tavoitettavat kanavat sekä ensimmäiset kotikaupunkipolut, joita yhä kehitetään.


Alueella asukkaita edustavat muun muassa Vuosaari-Seura, Vuosaari-toimikunta ja Vuosaari-Säätiö, joiden pitkäjänteinen kehittämistyö ja yhteistyö kaupungin kanssa on kantanut hedelmää jo vuosia.


Onnittelut pormestari Vapaavuorelta

 

"Vuosaari edustaa merellistä Helsinkiä upeimmillaan ja se on kansainvälisestikin hieno esimerkki elinvoimaisesta ja monikulttuurisesta kaupunginosasta", kuvailee Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

 

"Mikä sitten tekee Vuosaaresta vuoden kaupunginosan? Ehdottomasti huikean aktiiviset vuosaarelaiset, joista huokuu kotikaupunginosarakkaus sekä ylpeys omasta paikallisesta identiteetistä. Kukoistavan Vuosaaren elinvoima syntyy ennen kaikkea yhdessä tekemällä ja rohkeasti uutta kokeilemalla. Lämpimimmät onnitteluni kaikille vuosaarelaisille", Vapaavuori jatkaa.


Helsingin suurin kaupunginosa


Vuosaari (Nordsjö) on Helsingin 54. kaupunginosa Itä-Helsingissä. Se on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa. Lähes 40 000 asukkaan suurkaupunginosa edustaa itäisen Helsingin monikasvoista urbaania aluetta.

 

Vuosaari on merellinen ja luonnonläheinen. Se on myös yksi Helsingin viime vuosikymmenten tärkeimpiä asuntorakentamisen painopistealueita. Vuosaaren kaupunginosan muodostavat Keski-Vuosaari, Kallahti, Meri-Rastila, Rastila, Aurinkolahti, Uutela, Niinisaari, Nordsjön kartano ja Mustavuori.

 

Vuosaaressa sijaitsee useita ulkoilu- ja luontoalueita, muun muassa laajat Uutelan, Meri-Rastilan, Ramsinniemen, Kallahdenniemen ja Mustavuoren ulkoilualueet. Alueella on myös useita luonnonsuojelukohteita. Kolmelta suunnalta meren ympäröimän Vuosaaren rannat on varattu enimmäkseen yleiseen käyttöön, pienvenesatamille ja uimarannoiksi.

 

Vuosaaren asuinympäristöt vaihtelevat kaupunkimaisesta kerrostaloasumisesta luonnonläheisiin omakotitaloihin ja uusista merenrantakohteista 1960-luvun metsäkaupunkiin. Metro helpottaa esimerkiksi työmatkalaisten kulkemista muualle Helsinkiin. Oman merkityksensä alueelle tuo myös Vuosaaren satama, jonne Helsingin kaupunki keskitti tavarasatamatoiminnot vuonna 2008.

 

Palkinto saatu Helsinkiin myös aiemmin

 

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea. Helsingistä on palkittu aiemmin Roihuvuori (2010), Tapanila (2009), Kontula (2006) ja Käpylä (2002).


Kotiseutuliiton tiedote


Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailu

Vuosaaren kaupunginosasivut

JAA