Kuva: Esto2019

Virolaiset ympäri maailman juhlivat Helsingissä 28. kesäkuuta

ESTO 2019 -festivaali alkaa perjantaina 28. kesäkuuta Helsingin Senaatintorilla ja tuomiokirkossa. Tapahtuma on Suomen kulttuurihistoriassa ainutlaatuinen ja todennäköisesti ainutkertainen. Virolaisten juhliin ovat tervetulleita kaikki kansallisuuteen ja kieleen katsomatta. Avajaispäivän tapahtumat ovat maksuttomia.

ESTO 2019 kokoaa yhteen virolaisia kaikkialta maailmasta. ESTOja on järjestetty vuodesta 1972 alkaen 11 kertaa. Nyt ESTO ulottuu ensimmäistä kertaa Suomeen. Suomessa elää noin 60 000 virolaista, enemmän kuin missään muussa maassa Viron ulkopuolella.

ESTO 2019:n teema on Tulevaisuutemme. Suuri osa tapahtumista on tarkoitettu nuorille virolaisille, joita kokoontuu festivaalille eri puolilta maailmaa. Festivaali on osa Viron tasavallan satavuotisjuhlallisuuksia.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Viron ensimmäisistä laulujuhlista. ESTO 2019 alkaa viikkoa ennen XXVII laulujuhlia ja XX tanssijuhlia 4. – 7. heinäkuuta Tallinnassa.

ESTO 2019:n avajaisjumalanpalvelus on perjantaina 28. kesäkuuta kello 13.30 Helsingin tuomiokirkossa. Kello 14.45 – 16.15 kuullaan ja nähdään Silta yli aikojen -konsertti Senaatintorilla. Konsertissa virolaiset kuorot esittävät Viron laulujuhlilta tuttuja sävelmiä ja kansantanssiryhmät esiintyvät.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar esittävät konsertin alussa tervehdyspuheenvuorot.

Kello 11—18 pidetään Senaatintorilla virolaiset käsityö-, taide- ja design-markkinat.

ESTOon liittyen Helsingin Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22) on avoimet ovet jo torstaina 27. kesäkuuta kello 12—16. Perjantaina on nuorten- ja tulevaisuusseminaari Keskustakirjasto Oodissa. Siinä pohditaan esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan yhteistä tulevaisuutta.

Perjantai-iltana ESTO nousee Länsisatamassa Silja Europa -laivalle, jolla festivaali purjehtii Helsingistä Tallinnaan. Festivaali jatkuu Tartossa ja Tallinnassa 3. heinäkuuta asti.

Lisää aiheesta:

ESTO 2019:n koko ohjelma
ESTO 2019 Facebookissa


JAA