Viittomakielisessä koosteessa muiden muassa jätevesistä ja omahoito-ohjelmasta

Helsingin kaupunki on julkaissut ajankohtaisen katsauksen viittomakielellä. Aiheina muiden muassa kotitalouksien jätevedet, eläinten uhanalaisuus,seutuliikenteenliput ja lentoasema, omahoito-ohjelma verkossa ja laiturimuutokset Elielinaukiolla.

Autoilija, pidä suojatie turvallisena koululaiselle!

Koulujen alkaessa Helsingin pysäköinnintarkastajat ja poliisi valvovat tehostetusti, että suojatiesääntöjä noudatetaan. Auton pysäköinti liian lähelle suojatietä heikentää tiellä liikkuvien näkyvyyttä.

Viikosta 33 alkaen pysäköinnintarkastajia liikkuu erityisesti koulujen ympäristöissä. Lain mukaan suojatielle eikä viiden metrin matkalle ennen suojatietä saa pysäköidä.

Pari viikkoa kestävällä tehovalvonnalla halutaan muistuttaa autoilijoita suojatiesäännöistä. Samaan aikaan tarkastajat valvovat normaaliin tapaan myös muiden pysäköintisääntöjen noudattamista.

Helsingissä pysäköinnintarkastajat ovat vuosittain turvaamassa pienten koulumatkaa näin elokuussa.

Maanpään maalaukset tuovat esille eläinten uhanalaisuuden

Elokuussa avautuu Uhanalaiset -näyttely Korkeasaaren Karhulinnassa. Kuvataidenäyttely tarjoaa esteettisen ilon lisäksi ajateltavaa uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Kuvataiteilija Elli Maanpään akryylimaalauksissa Suomen kuvataiteen klassikot, kuten esimerkiksi kuvan Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, saavat uuden tulkinnan.

Tarhaamalla voidaan pelastaa uhanalaisia lajeja, jotka ovat häviämässä luonnosta kokonaan. Maanpään maalaukset antavat äänen näille eläimille.

Elli Maanpää on valmistunut taiteen maisteriksi 2013 Taideteollisen korkeakoulun Visuaalisen kulttuurin koulutusohjelmasta. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingissä kuvittajana ja kuvataiteilijana.

Uhanalaiset -taidenäyttely Korkeasaaren Karhulinnalla on avoinna elokuusta lähtien 14. syyskuuta saakka.

Seutuliikenteen lippuja myös myyjiltä Lentoaseman juna-asemalla

Helsingin seudun liikenteen lippuja voi ostaa HSL:n lipunmyyjiltä Lentoaseman rautatieaseman sisäänkäynniltä Tietotieltä maanantaista 3. elokuuta alkaen. Lipun voi hankkia myös jostakin kolmesta lentoaseman matkatavara-aulan automaatista.
Lipunmyyjät ovat paikalla Tietotiellä maanantaista sunnuntaihin kello 9–21. Heiltä voi ostaa kertalippuja HSL-alueen liikenteeseen.
Lipun voi hankkia myös automaatista. Lippuautomaatteja sijaitsee lentoaseman matkatavara-auloissa T1, T2A ja T2B sekä molempien terminaalien edustoilla sijaitsevilla bussipysäkeillä, joilta lähtevät maksuttomat bussikuljetukset Lentoaseman rautatieaseman väliaikaiselle sisäänkäynnille.

Automaateista voi ostaa lippuja Helsingin seudun joukkoliikennematkoihin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Keravalla, Sipoossa ja Kirkkonummella. Kertalippujen ostamisen lisäksi automaateista voi myös ostaa vuorokausilippuja ja ladata matkakortteja.

HSL:n lippuautomaatteja on myöhemmässä vaiheessa tarkoitus asentaa myös Lentoaseman rautatieaseman yhdyskäytäville. Suora yhteys terminaalirakennuksesta rautatieasemalle valmistuu loka- ja marraskuun vaihteessa.

Viemäri ei ole roskis

Vaaralliset jätteet, kuten maalit, liuottimet tai lääkkeet, aiheuttavat häiriöitä jätevedenpuhdistuksessa. Jätevedenpuhdistamolla ei pystytä poistamaan kaikkia vaarallisia jätteitä jätevedestä. Roskat on lajiteltava niille kuuluviin roskiksiin, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Helsingin ja Espoon jätevedenpuhdistamoihin kulkeutuu joka vuosi yli miljoona kiloa viemäriin kuulumatonta kiinteää jätettä. Roskien monivaiheinen käsittely aiheuttaa vuosittain yli 400 000 euron lisämaksun puhdistamoille.Rasvat ja roskat voivat tukkia viemärin ja houkutella rottia. Oikeita roskia varten vessaan kannattaa laittaa roskis.
Pehmeät ruuantähteet kuten puurot ja keitot eivät tuki viemäreitä, mutta ovat herkkupaloja viemäriverkoston sivuputkissa liikkuville rotille.

Pääviemäreiden täyttymisen varalta rakennetut sivuputket ovat normaalioloissa tyhjillään. Rotat pääsevät lisääntymään niissä, jos viemäreistä on saatavilla ravintoa.

Putkitukos voi tulla kalliiksi

. Hygieniatuotteiden, ruuantähteiden ja paistorasvan laittaminen viemäriin voi aiheuttaa kalliin tukoksen kotisi putkistossa. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille. Lemuavasta sotkusta voi koitua kallis puhdistuslasku.

Nämä voivat olla merkkejä putkitukoksesta:
- Viemärit haisevat epämiellyttävältä.
- Viemärit pitävät outoa ääntä.
- Lattiakaivon ja wc-pyttyjen vedenpinta nousee usein.

Omahoito-ohjelma auttaa tunnistamaan ahdistuksen

Uusi nettipalvelu, ahdistuksen omahoito-ohjelma auttaa ahdistuksen tunnistamisessa ja hallinnassa. Ohjelmasta löytyy tietoa, työkaluja ja videoita sekä ahdistuksesta kärsivälle että ammattilaiselle.

Ahdistuksen tunne on elimistön tapa viestiä mahdollisesta tulevasta vaarasta ja pitää toimintavalmiudessa. Ahdistus auttaa välttämään vaarallisia tilanteita ja tarvittaessa toimimaan näissä tilanteissa ripeästi ja tehokkaasti.

Jos ahdistus kuitenkin muuttuu kohtuuttoman voimakkaaksi, hallitsemattomaksi ja pitkäaikaiseksi, eikä se riipu ulkoisesta tilanteesta, se ei enää ohjaa toimintaa kohti parempia ratkaisuja.

Liiallisen ahdistuksen tunteen hallintaa voi opetella harjoitusten avulla. Nettiohjelmaa voi hyödyntää ohjelmaa riippumatta siitä, onko ahdistuneisuushäiriötä diagnosoitu. Ohjelmaa voi käyttää joko itsenäisesti tai muun hoidon tukena. Jos omahoito-ohjelmasta ei ole apua tai oireet ovat vakavia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Omahoito-ohjelman julkaisija on Mielenterveystalo.fi -nettipalvelu. Palvelua tuottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.
Lisää aiheesta: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/ahdistuksen_omahoito

Elielinaukion lähtölaitureita jää pois käytöstä

Elielinaukion Postitalon puolella olevat laiturit 31 - 36 eivät syysliikenteen alusta 10. elokuuta lähtien toimi enää lähtölaitureina. Muutosten syynä ovat tänä syksynä käynnistyvät keskustakirjaston rakennustyöt.

Seuraavien bussien lähtöpaikka siirtyy pois Elielinaukiolta: Linjojen 69, 194/A ja 195/N päätepysäkki siirtyy Kamppiin. Linjojen 206/A, 212 ja 213 päätepysäkki on Meilahdessa.

 

Lisää aiheesta:

Ajankohtaiskatsaukset julkaistaan Helsinki-kanavan Ajankohtaista viittomakielellä -osiossa.
Helsingin seudun viittomakielisten sivusto.

JAA