Kaupunginvaltuuston istunto alkamassa. Valtuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs toinen oikealta. Kuva Pertti Nisonen (2019). .

Valtuuston kyselytunti 26.2. tulkataan viittomakielisille

Helsingin kaupunginvaltuuston seuraavan kokouksen kyselytunti tullaan tulkkaamaan viittomakielelle. Perinteisesti valtuuston kokoukset käydään virallisilla kielillä suomeksi ja ruotsiksi. Valtuutettujen aloitteesta on päätetty järjestää kokeilu kyselytuntien viittomakielisestä tulkkauksesta.

Valtuuston kokousten yhteydessä järjestetään säännöllisesti kyselytunteja, joiden aikana valtuutetut voivat esittää kysymyksiä pormestarille ja apulaispormestareille näiden toimialoille kuuluvissa asioissa. Kyselytunnin aikana käsitellään kahdesta kolmeen kysymystä. Pormestari tai apulaispormestarit esittävät vastauksen suullisesti ja valtuusto voi keskustella aiheesta. 

Ensimmäinen kokeilu viittomakielisestä tulkkauksesta järjestetään valtuuston kyselytunnilla keskiviikkona 26.2.2020 ja tavoitteena on jatkaa kokeilua myös syyskaudella. Kokemusten perusteella puntaroidaan mahdollisuuksia viittomakielisen tulkkauksen järjestämiseen säännöllisesti.

Valtuutettu Said Ahmed Suldaanin (vas) ja 28 muun kaupunginvaltuutetun allekirjoittama aloite valtuuston kokousten viittomakielisestä tulkkauksesta käsiteltiin valtuustossa syksyllä 2019.

Viittomakielelle tulkattu kyselytunti ja muut kyselytunnit voi katsoa Helsinkikanavalla suorana lähetyksenä tai tallenteena. Valtuuston kokouksia voi seurata myös paikan päällä yleisölehteriltä, jonne on esteetön sisäänkäynti osoitteesta Sofiankatu 3 (kartalla), sisäpihan kautta. Yleisölehterille pääsee noin 30 minuuttia ennen kokouksen alkua ja sieltä voi poistua ja sinne voi saapua vapaasti kokouksen aikana.  

Kaupunginvaltuuston kokous 26.2.2020 alkaa klo 18. Kyselytunti järjestetään heti kokouksen alussa. Kokouksen esityslista julkaistaan torstaina 20.2. kaupunginvaltuuston sivustolla kohdassa Uusimmat esityslistat ja pöytäkirjat. Kyselytunnin kysymykset julkaistaan kokouspäivänä. 

Viittomakielellä myös kaupungin ajankohtaiskooste 

Viittomakielisillä on mahdollista saada tietoa helsinkiläisten palveluista pääkaupunkiseudun yhteisellä viittomasivustolla.  Viittomakielinen ajankohtaiskooste ilmestyy kerran kuukaudessa. Koosteen aiheet valitsee kuurojen yhteisöön kuuluva henkilö. Ajankohtaiskooste jaetaan Helsinkikanavan ja viittomasivuston kautta ja siitä uutisoidaan myös kaupungin verkkosivuilla Hel.fi:ssä. 

Aiheesta viittomakielellä: Ylen viittomakieliset uutiset 17.2.2020