Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Vesiliikennepäivänä kannattaa tarttua Helsingin saariston houkutuksiin

Merellinen Helsinki tarjoaa luontoelämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Kesäkausi on saarivierailujen suosituinta aikaa, jolloin lauttarannoissa ja vesireiteillä on vilkasta. Myös lounas- ja illallisristeilyt tuovat kauteen oman upean lisänsä, josta niin vierailijat kuin paikalliset nauttivat.

Suuri osa vesiliikennöitsijöistä on aloittanut kuljetukset jo toukokuun alussa. Kauden avajaisia juhlistetaan Helsingin vesiliikennepäivänä, jota vietetään tänä vuonna lauantaina 18. toukokuuta. Teemapäivän aikana useisiin kohteisiin on edullisia tarjouksia, jotka on listattu tämän uutisen loppuun.

Runsaasti uutta koettavaa

Helsingin saariin kannattaa suunnata läpi kesän. Ikisuosikki, upea Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna viehättää kävijöitä takuuvarmasti, mutta myös uudet kohteet kiinnostavat.

Vallisaaressa kahvila- ja ravintolapalvelujen lisäksi uutuuksina on tarjolla kelluva kokoustila ja saunalautta sekä pieni minigolf-rata. Suositut puihin kiinnitetyt teltat eli tentsile-yöpymiset tuovat myös uusia ulottuvuuksia Vallisaareen suuntautuvalle retkelle. Saarella voi myös pelata palkittua Lights on! -mobiilipeliä, jossa etsitään sarjakuvatauluja, selvitetään mitä historialliset hahmot haluavat, kuullaan jännittäviä tarinoita ja otetaan selfie menneisyyden hahmon kanssa.

Lähivuosina avattujen Vallisaaren ja Isosaaren ohella vain vartin päässä Kauppatorista sijaitsevaa Vasikkasaarta on kehitetty entistä toimivammaksi lähiluontokohteeksi. Saaren vanhoja kulkureittejä on kunnostettu ja uusittu, opasteita lisätty ja palveluja parannettu.

Uutta kulinaarista koettavaa on tarjolla muun muassa Pihlajasaaressa ja Seurasaaressa, joiden ravintoloitsijat ovat vaihtuneet. Pihlajasaaren uusi yrittäjä Theron Catering on jo aloittanut toimintansa saaressa. Pääravintolan menu on uudistettu teemalla ”satavuotias saaristolaiskartano kohtaa nykypäivän stadilaisuuden”. Saaren rantakioskia on tarkoitus laajentaa terassilla, jonka myötä ruokailu onnistuu kätevästi myös venesataman läheisyydessä. Laajennusosa on valmistumassa ennen juhannusta. 

Seurasaaren ravintola puolestaan avautuu KF Restaurantsin toimesta nimellä Seurasaaren Kruunu 29. toukokuuta. Lounas- ja à la carte -listojen lisäksi Kruunu tarjoaa viikonloppuisin saaristolaispöydän. Sekä Pihlajasaaren että Seurasaaren ravintolat ovat kesäkaudella avoinna päivittäin. Myös Uunisaaressa on aloittamassa uusi ravintolayrittäjä.

Vesiliikenteen aikataulut nyt mukana HSL:n Reittioppaassa

HSL:n Reittioppaaseen on tälle kaudelle lisätty vakituisen vesiliikenteen piirissä olevat 26 saarikohdetta.

Kätevä opas kertoo käyttäjälle kaikkien liikenneyhteyksien lisäksi aikataulut ja lähtösatamat seuraaviin kohteisiin: Kaunissaari, Pihlajasaari, Uunisaari, Suomenlinna, Lonna, Vartiosaari, Laajasalo, Kivisaari, Vasikkasaari, Isosaari, Vallisaari, Mustasaari, Sirpalesaari, Klippan, Liuskasaari, Harakka, Valkosaari, Särkkä, Korkeasaari, Satamasaari, Leikosaari, Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Gåsgrundet ja Iso Vasikkasaari.

Espoon Rantaraitin kesäkauden avaukseen pääsee mukaan Kauppatorilta

Helsingin vesiliikennepäivänä järjestetään myös Espoon Rantaraitin kesäkauden avaus. 
 
Aava Lines tarjoaa tapahtumapäivänä maksuttoman kuljetuksen Espoon Pentalan saareen. Kohteessa voi tutustua viime kesänä avattuun Saaristomuseo Pentalaan, herkutella saaristoravintolassa ja piipahtaa luontopolkua pitkin katsomaan, millainen on saari saaressa.

Lähtö on Helsingin kauppatorilta kello 10. Mukaan mahtuu 100 matkustajaa. Risteily saapuu perille kohteeseen kello 11.15 ja paluumatkalle suunnataan kello 15. Kauppatorilla alus on jälleen kello 16.15. Lisätietoja
 

Vesiliikennepäivän tarjoukset

Norsö Line/Testpoint
Aikuisten Kaunissaaren meno-paluu päiväretki (norm. 22 e ), eläkeläis-/opiskelijalipun hinnalla eli 12 eurolla. Lähtö Vuosaaresta klo 11 ja paluu Kaunissaaresta klo 15. Yhdensuuntainen matkustusaika noin 55 minuuttia.

Suomen Saaristokuljetus
Korkeasaaren, Isosaaren, Vallisaaren ja itäisen saaristolinjan laivaliput puoleen hintaan. Isosaaressa pullakahvit veloituksetta aterian ostajalle.
Vesiliikennepäivänä laivamatkat Korkeasaareen Suomen Saaristokuljetuksen matkassa puoleen hintaan ja eläintarhan pääsyliput kaksi yhden hinnalla (Korkeasaari tarjoaa edullisemman). Korkeasaaren etu on lunastettavissa vain vesitse saapuessa Korkeasaaren laivarannan lipunmyynnistä. 

IHA-Lines
Doris-laivan risteilyt klo 11.30, 14 ja 16.30 11 euroa / hlö. Perhelippu (2 lasta ja 2 aikuista) samoilla lähdöillä 22 euroa. Klo 19 lähtö on normaalihintainen (20 euroa / hlö).

Strömma
Sightseeing-risteily 2 yhden hinnalla. Lähdöt Kolera-altaalta ovat tunnin välein klo 10.30–18.30.

JT-Line
Pihlajasaaren, Suomenlinnan, Lonnan ja Vallisaaren reitit puoleen hintaan klo 16 saakka.


Lisätietoja

HSL Reittiopas

Hel.fi/saaristossa

My Helsinki: Merellinen Helsinki

Palvelukartta: Saaristo

Helsingin merellinen strategia