Vappukuvassa: Havis Amanda, kaupunginorkesterin vappumatinea, ilmapallot, Annantalon vappuhaaste ja JVG.

Vappua vietetään etänä, kaupunki tarjoaa virtuaaliviihdykettä - kooste kaupungin palveluista

Koronaepidemian hillitsemisen vaatimat kokoontumisrajoitukset ovat peruneet Helsingin perinteiseen vappuun kuuluneet tapahtumat. Viranomaisten ohjeiden mukaisesti vapun viettoon ei kokoonnuta.

Etävapun viihdykkeeksi Helsingin kaupunki toteuttaa yhdessä kumppaneiden kanssa monipuolisen ohjelmakattauksen. Vappuaaton starttaa perinteinen Mantan lakitus, joka toteutetaan virtuaalitodellisuudessa. Ilta jatkuu JVG:n keikalla Virtuaalisessa Helsingissä, johon voi osallistua kotisohvalta oman avattaren eli virtuaalihahmon avulla.

Etävappu-uutisesta löytyy tietoa mm. Club for Fiven ja Rajattoman esitykesstä Savoy-teatterin virtuaalivapussa, Helsingin kaupunginorkesterin perinteisestä vappumatineasta, musiikkia moneen makuun löytyy Helsinki-kanavalla ja Annantalon vappuhaaste: Naamiaiset kotikonstein.

Poliisi valvoo näkyvästi yleistä järjestystä ja turvallisuutta Helsingin keskustassa ja muualla kaupungissa vappuaattoiltana ja vapunpäivänä 30.4.–1.5.2020.

Helsingin nuorisotyö toimii vappuna vahvasti digitaalisissa kanavissa – Tiivistämön livestriimissä nähdään nousevia tähtiä

Nuorille löytyy vappuna verkosta paljon ohjelmaa mm. konsertteja, tubettajien ja vlogaajien omia sisältöjä sekä alueellisten nuorisotalojen kehittämää toimintaa. Vertaisohjaajat, eli nuorten ohjaamiseen koulutetut vapaaehtoisnuoret, suunnittelevat ja tuottavat yhdessä nuorten kanssa nuoria kiinnostavia aktiviteetteja sosiaalisen median kanaviin. Nuorisotalojen pääasialliset
some-kanavat ovat Instagram, Whatsapp, SnapChat ja Discord.

Nuorisotyöntekijät tarjoavat vappuna nuorille yksilöllistä tukea ja aktivoivat nuoria sosiaalisen median ja verkkosisältöjen kautta. Keskusteluapua on tarjolla myös SekasinChatissa.

Vapun herkkuja ja vappukukkia suoraan kotiin

Astetta rennomman etävapun saa tilaamalla vapun herkut suoraan kotiovelle. MyHelsingin sivuille on koottu vinkkejä helsinkiläisistä ravintoloista, joista voi tilata vappulounaan tai vappubrunssin kotona nautittavaksi. Voit myös ilahduttaa ystävää kukkatervehdyksellä.

Ulkoilemaan, pyöräilemään, patsaskierrokselle tai sitten vain e-palveluista nauttimaan

Kaupungin Vihreät sylit -sivusto opastaa kävelyretkille Helsingin puistoihin. Luonnossa liikkujan on hyvä tutustua myös Suomen Ladun vastuullisen ulkoilijan etikettiin.

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille.

Vappuna voi myös sukeltaa kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Vaikka kirjastot ovat kiinni, voit yhä lainata kirjoja e-kirjoina.

Vältä vierailua Suomenlinnassa

Suomenlinnaan voi tutustua virtuaalisesti Skyviewssä. Siirry palveluun. Myös rakennusten historia kartan avulla pääsee virtuaaliselle matkalle linnoitukseen. Siirry karttaan.

Helsingin uusi nähtävyys poltetaan – yksinäisyys, pelko, turhautuminen ja tuska käsitellään kollektiivisesti

Tuska Art & Designin käynnistämä yhteisöllistävä taideprojekti kutsuu ihmiset käsittelemään tunteitaan taiteen ja käsitöiden kautta. ASDAMA HEL -monumentti rakentuu Suvilahteen. Lähes kuukauden ajan rakentuvaan monumenttiin innostetaan osallistumaan videoilla, jotka ohjeistavat kotona tehtäviin pieniin taide- ja käsityöprojekteihin. Teos avautuu Suvilahdessa 30. huhtikuuta, ja samalla julkaistaan videosarjan ensimmäinen osa. Projektiin voi yhtä lailla osallistua tekemällä käsitöitä vain omaksi ilokseen tai liittymällä keskusteluun aiheen tiimoilta sosiaalisessa mediassa #asdamahel-tunnisteella.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut vappuna

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Jos mahdollista, tee koronaviruskysely verkossa omaolo.fi. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella.

Jos oireesi ovat lieviä, jää kotiin.

Jos oireesi vaativat hoitoa ja et selviä kotihoidolla, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (arkisin klo 7-20). Koronavirusneuvonta palvelee vapunaattona to 30.4. klo 7 - 20 ja on kiinni vappuna pe 1.5.

Muina aikoina soita Päivystysapuun, p. 116 117. 

Laakson ja Malmin koronaterveysasemat ovat auki vapunaattona 30.4. klo 8-18 ja kiinni vappuna 1.5.

Laakson koronaterveysasema on auki la 2.5. klo 9 - 16.

Terveysasemat

Terveysasemat ovat auki vapunaattona to 30.4. klo 8 – 16 (Kalasatama klo 7-16). Terveysasemat ovat kiinni vappuna pe 1.5.

Päivystys p. 116 117

Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ympäri vuorokauden päivystyksessä.

Suun terveydenhuollon päivystys

Suun terveydenhuollon päivystys on auki vappuna 1.5. klo 9 - 21 Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Ajanvaraus on avoinna klo 8 - 21, puh. 09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla, Töölönkatu 40, puh. 040 621 5699.

Soita ennen kuin tulet päivystykseen.

Sosiaali- ja kriisipäivystys 24 h

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat vappuna ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, puh. 020 696 006 ja kriisipäivystys, puh. 09 310 44222.

Turvallisesti kotona

Samalla kun kaupunkilaisia kehotetaan pysymään kotona monipuolisen vappuohjelman äärellä, kaupunki haluaa muistuttaa turvallisuudesta myös kotioloissa. 

Helsingin seudun liikenne vappuna

HSL-alueen bussiliikenne kulkee supistetuin kesäaikatauluin maanantaista 20.4. alkaen. Pidennettyä yöliikennettä ei ajeta ja lauantaisin liikennöidään sunnuntain aikataulujen mukaan. Myös metroliikenne siirtyy kesäaikatauluun maanantaista 27.4. alkaen.

Vappuaattona 30.4. joukkoliikenteessä ajetaan kesäaikataulun mukaiset perjantaivuorot. Vappupäivänä 1.5. ajetaan kesäaikataulun mukaiset sunnuntaivuorot. Perinteisiä vapputapahtumia ei tänä vuonna järjestetä, joten joukkoliikenteestäkin jää pois lisäliikenne.

Koronaviruksen leviämistä torjutaan joukkoliikenteessä pitämällä turvaväli muihin matkustajiin ja huolehtimalla käsihygieniasta. Oma käsidesi kannattaa pitää mukana, jotta käsien desinfiointi olisi tarvittaessa mahdollista. Metroasemille asennetaan myös käsidesiannostelijoita.

Lisää aiheesta:

30.4. aiheet

Mantan lakitus ja JVG:n keikka tallenteena

Manta lakitetaan virtuaalisesti

Tänä vappuna perinteisestä Havis Amandan lakituksesta vastaava Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) toteuttaa lakituksen kokonaan virtuaalisesti. Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja VR-studio Zoanin kanssa toteutettava virtuaalilakitus tarjoaa mahdollisuuden kokea perinteinen tapahtuma uudella ja ainutlaatuisella tavalla. Mantan lakitus on katsottavissa  Helsinki-kanavalla vappuaattona 30.4. klo 17.45 alkaen. Virtuaalinen Mantan lakitus

Vappua juhlitaan JVG:n keikalla Virtuaalisessa Helsingissä

JVG tanssittaa etävappua juhlivaa kansaa vappuaattona 30.4. klo 19 pelimaailmasta tuttuja elementtejä hyödyntävällä live-konsertilla virtuaalitodellisuudessa. Keskeistä osaa näyttelee pelimoottori, jossa Senaatintorin 3D-malli, pyörii. Yleisö liittyy keikkaan omilla älypuhelimillaan tai tietokoneillaan. VR-laseja ei tarvita.

Jokainen keikalle kirjautunut voi valita itselleen avattaren ja hyvällä onnella nähdä itsensä tanssimassa virtuaalisella torilla keikan yleisössä. Keikalla ei tarvitse tyytyä vain katsomaan, vaan yleisöä kannustetaan reagoimaan elein, suosionosoituksin tai emojein, jotka välittyvät studiossa esiintyville artisteille reaaliajassa. Vappua juhlitaan JVG:n keikalla Virtuaalisessa Helsingissä


Uutinen julkaistu 27.4. ja tuoreutettu 28.4.