Pormestari Vapaavuori puhuu Helsingin kaupunginvaltuustossa

Valtuusto: Maakunta- ja sote-uudistusta ei tule hyväksyä

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 4. huhtikuuta lähes yksimielisesti esittää eduskunnalle lausunnon, että eduskunnan käsiteltävänä olevaa maakunta- ja sote-uudistusta koskevaa ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä.

Lausunnollaan Helsinki ottaa selkeästi kantaa uudistuskokonaisuuteen nyt, kun tämä on ensi kertaa mahdollista ehdotuksen edettyä eduskuntakäsittelyyn.

Valtuusto arvioi lausunnossaan maakunta- ja sote-uudistusta kokonaisuutena ja kiinnitti huomiota muun muassa lainsäädännön riskeihin, maakuntien perustamiseen ja niiden tehtäviin sekä taloudellisiin vaikutuksiin.

Uudistuksen tavoitteet terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta ja kustannusten kasvun hillitsemisestä eivät Helsingin näkemyksen mukaan tule toteutumaan. Lisäksi valtuuston näkemyksen mukaan uudistuksen vaikutukset Helsingin kaupungin talouteen ovat merkittävät ja aiheuttavat kuntien talouteen poikkeuksellista epävarmuutta tulevina vuosina.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan ”tasapaksu hallintomalli unohtaa kaupunkien kasvavan merkityksen sekä alueiden väliset erot”.

”Nykyjärjestelmämme, jossa kaupungeilla ja kunnilla on laaja toimivalta ja tehtävät, on osa maamme kilpailukyvyn ja menestyksen perustaa. Tämä on myös se suunta, mihin maailmalla ollaan menossa. Kaupunkien merkitys korostuu kaupungistumisen myötä”, pormestari Jan Vapaavuori sanoi puheessaan.

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa käsitteli puheessaan uudistuksen ongelmakohtia erityisesti rahoituksen riittävyyttä ja palveluiden pirstaloitumista.

”Helsinki on kertonut kantansa ongelmiin lukuisissa vaiheissa. Hallitus on prässännyt ja pakittanut vähän väliä vaihtuvilla kannoilla, mutta erityisesti meidän pääkritiikkiimme on ohitettu”, apulaispormestari Vesikansa totesi.

Lisätietoja:

Kaupunginvaltuuston kokouksen mediatiedote

Kokouksen päätöstiedote

Pormestari Vapaavuoren puhe

Apulaispormestari Vesikansan puhe

Lisää aiheesta:

Kuusi suurinta kaupunkia: Kaupungeilla oltava käytettävissä kaikki keinot vastuunsa kantamiseen

Ilmastonmuutos torjutaan kaupungeissa, maakunta- ja sote-uudistuksessa vakava demokratiavaje

JAA