Pyöräilijöitä Huvilakadulla Eirassa.

Uusi welcome.helsinki-sivusto esittelee Helsingin uusille tulokkaille

"Miten kaikki toimii täällä ja mitä minun pitää tehdä?" Jokainen ulkomailta uuteen maahan muuttanut kysyy samat kysymykset taustastaan tai muuttamisensa syistä riippumatta. Helsingin kaupungin verkkosivusto welcome.helsinki tarjoaa vastauksia ja hyödyllistä tietoa asumisesta, koulutuksesta ja työelämästä Helsingissä.

Helsingin kaupungin uusi englanninkielinen verkkosivusto welcome.helsinki esittelee kaupunkia ja sen palveluita ihmisille, jotka ovat äskettäin muuttaneet Helsinkiin tai harkitsevat muuttoa kaupunkiin. Sivusto tarjoaa käytännön vinkkejä asumiseen ja työskentelyyn kaupungissa sekä antaa selkeät ja ytimekkäät tiedot muun muassa päivähoidosta, koulunkäynnistä ja terveydenhuollosta Suomessa ja Helsingissä. Lisäksi kymmenet linkit auttavat lukijoita löytämään muiden palvelutarjoajien ja viranomaisten verkkosivuille.

Uusi sivusto on osa kaupungin englanninkielistä kehitysohjelmaa, jonka tarkoituksena on parantaa Helsingin palveluja vastaamaan kaupungin kasvavan kansainvälisen väestön tarpeisiin. Muita kieliä kuin suomea tai ruotsia puhuvien osuus kaupungin väestöstä on jo lähes 16 prosenttia, ja heidän osuutensa odotetaan kasvavan neljännekseen vuoteen 2035 mennessä.

”Kaupunki haluaa jakaa tietoa Helsingin kansainvälisille asukkaille entistä paremmin. Kaikki voittavat, kun autamme uusia tulokkaita hoitamaan tarvittavat paperityöt, asettumaan ja tuntemaan olonsa kotoisaksi. Uusi verkkosivusto ei ainoastaan helpota muuttoprosessia, vaan sivustolta löytyy myös selityksiä asioille, jotka saattavat olla paikallisväestölle itsestäänselvyyksiä. Hiljaisen tiedon jakaminen on todella arvokasta”, sanoo sisällöntuotantoyksikön vs. viestintäpäällikkö Jukka Jänönen.

Welcome.helsinki -sivusto sisältää myös erilaisia ohjeita, jotka neuvovat lukijaa askel askeleelta eri prosessien läpi. Sivustolla kerrotaan muun muassa, miten toimitaan asuntomarkkinoilla, kuinka käydään helsinkiläisessä terveyskeskuksessa ja miten lasten koulujärjestelmä toimii. Lisäksi sivusto auttaa juuri Helsinkiin muuttaneita ihmisiä ymmärtämään, mitä tärkeitä toimenpiteitä heidän on tehtävä heti muuton jälkeen.

Ulkomailta Helsinkiin jo monta vuotta sitten muuttaneet henkilöt voivat myös hyötyä welcome.helsinki-sivustosta, sillä sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa ulkoilusta, vapaa-ajan vietosta ja liikkumisesta kaupungissa. Helsinki on viime aikoina kehittänyt useita uusia ohjelmia mm. kansainvälisille puolisoille, tai hiljattain työnhakijoiksi tai yrittäjiksi tulleille ihmisille. Näiden ohjelmien avulla myös Helsingissä jo pitkään asuneet maahanmuuttajat löytävät polun uuteen ja arvokkaaseen tietoon.

Verkkosivusto on yksi kymmenistä englanninkielisistä parannuksista kaupungin palveluissa, joita Helsingin kaupunki on toteuttanut viime kuukausina kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston johdolla. Muihin edistysaskeliin lukeutuvat esimerkiksi lisääntynyt kapasiteetti englanninkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa, paremmat terveys- ja sosiaalipalvelut englanniksi ja kätevät uudet digitaaliset palvelut useilla eri kielillä.

Kaupungin hel.fi-verkkosivuston uudistustyö on parhaillaan käynnissä. Uudistuminen tapahtuu asteittain, ja welcome.helsinki-sivustosta saadut parhaat käytännöt otetaan huomioon myös kokonaisuuden kehitystyössä.

Lisätietoja:

welcome.helsinki

Development Agenda for English-language services in Helsinki

Helsinki to improve its English-language services

Kuva: Helsinki Marketing