Kalasatamaan on valmistunut kuvanveistäjä Marjukka Korhosen tilataideteos Istuinveistokset.   Tavanomaisesta veistoksesta poiketen Istuinveistokset on tarkoitettu paitsi katseltaviksi, myös käytettäväksi. Kuva: Marjukka Korhonen

Kalasatamaan valmistunut tilataideteos Istuinveistokset on tarkoitettu sekä katseltavaksi että käytettäväksi

Helsingin Kalasatamaan on valmistunut 14-osainen, kuvanveistäjä Marjukka Korhosen tilataideteos, Istuinveistokset. Teoksen kolmas ja viimeinen veistosryhmä tuotiin Capellanaukiolle toukokuun loppupuolella. Kaksi vuosina 2016 ja 2018 asennettua veistosryhmää sijaitsevat Parrulaiturilla.

Kolmen erilaisen tuoliryhmän lähtökohtana ovat olleet Kalasataman läheisten kaupunginosien tuolimallit 1900-luvun työläiskodeista. Ne tuovat rakentuvan kaupuginosan julkiselle ranta-alueelle muistuman alueen menneestä elämästä. Tuoleissa yhdistyvät yksityisten kotien intiimi tunnelma ja avoin julkinen tila. 

Tavanomaisesta veistoksesta poiketen Istuinveistokset on tarkoitettu paitsi katseltavaksi, myös käytettäväksi. Penkkien sijoittelu kuitenkin poikkeaa tavanomaisesta julkisten kalusteiden sijoittelusta. ”Penkkien muodossa ja sijoittelussa olen miettinyt niin ryhmää, kaveruksia kuin yksin mietiskelijöitä. Keskeistä teoksessa ovat sen piirissä tapahtuvat kohtaamiset”, Marjukka Korhonen kertoo.

Istuinveistokset on valmistettu haponkestävästä teräksestä, sillä käytettäväksi tarkoitettu tilataideteos vaatii erityistä kestävyyttä. Teoksen metallipinnat on hiottu kiiltäväksi ja osaksi maalattu. Tuoleilla istuvat ihmiset ja heidän kosketuksistaan jäävät jäljet muuttuvat osaksi teosta.

”Käyttö- ja ylläpitosyistä istuinveistoksille asetettiin tiukat toimivuus- ja kestävyystavoitteet. Teräksen kuumudesta kesällä ja kylmyydestä talvella olimme hieman huolissamme, mutta istuinveistoksista saatu asukas- ja käyttäjäpalaute on toistaiseksi ollut hyvin myönteistä”, kertoo projektinjohtaja Tomas Palmgren Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Marjukka Korhonen on Helsingissä työskentelevä kuvanveistäjä. Hänen tuotantoonsa kuuluu lukuisia julkisia teoksia. Istuinveistokset-teoksen toteuttamisessa Marjukka Korhosta avusti teollinen muotoilija Mikko Kivioja.

Istuinveistokset on osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

****

Kalasataman uusin julkinen taideteos, taiteilija Jacob Dahlgrenin Early One Morning, Eternity Sculpture, julkistetaan Helsinki-päivänä Kalasatamassa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori julkistaa teoksen 12.6.2019 klo 14.30 Capellanaukiolla. Early One Morning, Eternity Sculpture on Kalasataman neljäs pysyvä taideteos. Aiemmat HAMin kokoelmissa olevat teokset Kalasatamassa ovat Riikka Purosen Harppi ja tähdet (2018), Villu Jaanisoon Kuukkeli (2016) ja Timo Heinon Veteen piirretty viiva (2014).

Lue lisää Kalasataman ympäristötaidehankkeesta

Julkinen taide HAMin sivuilla