Eturivissä (vas.) Rosa Salmivuori, Heta Lampinen, Matti-Petteri Pöntiö ja Katariina Tonttila. Takarivissä (vas.) Isa Yang, Tuomas Kulmala, Jenny Mujunen, Juho Kostet ja Riia Ranta.

Helsinki Think Company -yrittäjyysyhteisö toimii nyt myös Kumpulassa

Pääkuva: Thinkcompanylaisia avajaisissa eturivissä vasemmalta Rosa Salmivuori, Heta Lampinen, Matti-Petteri Pöntiö ja Katariina Tonttila. Takarivissä vasemmalta Isa Yang, Tuomas Kulmala, Jenny Mujunen, Juho Kostet ja Riia Ranta.

Isot aplodit, sillä Think Company saatiin lopulta myös Kumpulaan! Yleisöä ei tarvitse taputuksiin patistaa, sillä avajaisia ehdittiin odottaa. Oli sanomattakin selvää, että Helsingin yliopiston Kumpulan-kampus tarvitsee oman Think Company -yrittäjyysyhteisön ja omat tilat, aivan kuten kaikki muutkin yliopiston kampukset.

Avajaisia päästiin viettämään helmikuun alussa kampuksen Exactum-rakennuksessa. Think Companylla on jo omat tilat keskustan Yliopistokadulla, Viikissä ja Meilahdessa.

Think Company -yrittäjyysyhteisö käynnistettiin Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä keväällä 2013. Sen merkityksellisyys nähtiin jo ensimmäisen vuoden aikana, sillä yhteisö auttoi eteenpäin kymmeniä yritystiimejä.

Kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva kertoo, että ideaa yrittäjyysyhteisöstä kehiteltiin porukalla, johon kuului hänen lisäkseen muun muassa yliopiston yhteyspäällikkö Pia Dolivo ja viestintäpäällikkö Kirsti Lehmusto sekä kaupungin yrityspalvelukeskuksen NewCo Helsingin ihmiset.

"Aalto-yliopistolla oli oma startup-saunansa. Näimme, että myös Helsingin yliopistolla tulisi olla omansa, sellainen, jossa akateemista tietoa ja osaamista voisi monitieteellisesti yhdistää sekä edesauttaa yrittäjyyttä."

Rinkineva on tavattoman hyvillään Think Companyn etenemisestä myös Kumpulaan. Hän kertoi avajaisten alussa vapaamuotoisessa puheenvuorossaan, kuinka suuri ilo on ollut toteuttaa yhteistä unelmaa.

"Suurena apuna oli, että silloinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja silloinen yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson uskoivat meihin."

Rinkineva on vaikuttunut siitä, kuinka paljon osaamista ja potentiaalia Think Companyn yhteisössä on ja kuinka se on tukenut yrittäjyyttä. Yhteisöllä on suuri merkitys ihmisten ja ideoiden kohtaamispaikkana. Hänellä ei ole epäilystäkään, etteikö uusia bisnesideoita ja yrityksiä lähtisi lentoon myös Kumpulan Think Companyssä.

Yrittäjyysyhteisössä yhdistyy hänen mielestään yliopiston ja kaupungin tekeminen hienolla tavalla. Kumpikin haluaa tehdä vaikuttavia ja merkityksellisiä tekoja.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä ja Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva ovat yhtä mieltä siitä, että Think Company on hieno yhteistyön muoto.

Enemmän yhteistä brändäystä

Myös Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä pitää Think Companya hienona yhteistyön muotona. Hän muistuttaa, että yhteistyöllä on lukuisia muitakin muotoja alkaen yhteistyöneuvottelukunnasta, jossa kaupungin ja yliopiston ylin johto kehittävät ja koordinoivat yhteistä tekemistä.

Yhteisiä projekteja on myös esimerkiksi kaupunkitutkimuksessa sekä Health Capital Helsinki -hankkeessa.

Kampuksilla yhteinen tekeminen on Niemelän mielestä luontevaa, ja sitä voidaan edelleen syventää. Yritysten tarpeita varten osaamiskeskittymiä voidaan laajentaa ja ottaa mukaan esimerkiksi tutkimuslaitoksia.

"Voimme tehdä tiiviimmin yhteistyötä myös markkinoinnissa. Meillä on mahdollisuuksia brändätä yhdessä Helsinkiä maailman toimivimpana kaupunkina, jossa on huippuyliopisto myös kansainvälisiä opiskelijoita varten."

Robotteja ja digipalveluja

Avajaistilaisuuden puheenvuorot pidettiin napakan lyhyinä, sillä illan aikana piti ehtiä verkostoitua ja kokeilla Robot Racea.
Robottirata sopii luontevasti Kumpulan Think Companyyn tiloihin, sillä isoiksi kasvaneet Robot Uprising -tapahtumat ovat saaneet alkunsa Kumpulassa.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Miten hyvin robotti tottelee? Sitä pääsee testaamaan Think Companyn tiloissa robottiradalla. Vuorossa Perttu Yli-Opas ja Laripekka Koivula.

Robot Uprising esittäytyi avajaisissa, samoin Kumpulassa syntynyt digitaalisia palveluja tuottava Perfektio. Sekä Robot Uprisingin Henna Poutiainen että Perfektion Felix Lindholm kiittivät siitä, että yrittäjyyden kehittämiseen on nyt myös Kumpulassa oma yhteisö tiloineen.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Henna Poutiainen kertoi, kuinka Robot Uprisingista on kasvanut Think Companyn suurin tapahtuma.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Perfektion Felix Lindholm kehotti kumpulalaisia tulemaan juttusille, jos he tarvitsevat neuvoja yrityskuvioissa. Hän on saanut apua, ja sitä hän haluaa vuorostaan jakaa nyt muille.

Think Companyn toimitusjohtaja Matti-Petteri Pöntiö huomautti, että mahtava yhteisö yllättää hänet päivä toisensa jälkeen.

"Ennen kaikkea Think Companystä on tullut monitieteellinen yhteisö. Puhumme paljon vaikuttavuudesta ja muutoksen tekemisestä. Tiimeissä haetaan ratkaisuja kaikkien parhaaksi."

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Matti-Petteri Pöntiö sanoo, että Think Companyssä ihmisiä yhdistää tekemisen asenne, ennakkoluulottomuus ja rohkeus.

Suosio on kasvanut. Viime vuonna yhteisön tiloissa järjestettiin yli 400 tapahtumaa. Ideointikisoissa, kuten viikonloppujen hackathoneissa, oli vuoden aikana mukana yli 50 tiimiä, ja yrittäjyyden kiihdyttämöohjelmissa lähes 30 tiimiä.

Helsingin kaupungille Pöntiö antoi isot kiitokset.

"Ilman kaupungin vahvaa tukea emme olisi tässä", Pöntiö totesi.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Ei avajaisia ilman musiikkia. Illan dj:nä toimi Nestori Majoinen.


Lisätietoja

Helsinki Think Company


Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho