Kuva: HSL Reittiopas

Suosikkisaaret ensi kesänä helposti haltuun HSL:n Reittioppaan avulla

Helsinki ja Espoo hyödyntävät merellisyyttä entistä konkreettisimmin edistysaskelin. Palveluja on monipuolistettu ja lähisaariston avaamista yleiseen käyttöön on jatkettu. Tulevana kesänä Helsingin Vasikkasaari on ensimmäisen vaiheen uudistustöiden jälkeen entistä toimivampi vierailukohde. Saavutettavuuden parantamisessa yksi merkittävä askel on HSL:n Reittiopas, johon lisätään vakituisen vesiliikenteen piirissä olevat saarikohteet. Palvelukartta puolestaan tutustuttaa kohteiden tarjontaan, ja Helsingin osalta siihen päivitetään parhaillaan tulevaa kautta ajatellen noin 30 saarikohteen tiedot.

Kun Helsingin ja Espoon saaristolautat keväällä aloittavat liikennöinnin, Reittiopas kertoo saariin suuntaaville muiden liikenneyhteyksien ohella yhteysaluksen lähtösataman ja liikennöintiaikataulun. Palvelu sujuvoittaa merkittävästi ilman omaa venettä saaristossa liikkuvien mahdollisuuksia suunnitella merellinen retkipäivä.

”Helsingissä asuvat ovat aina alle kymmenen kilometrin päässä merenrannasta ja nyt Palvelukartan sekä Reittioppaan avulla jokaisen on mahdollista ottaa saaristo helposti omakseen. Toivomme erityisesti uusien kävijöiden löytävän ainutlaatuisen saaristomme tarjonnan. Kaupunkiveneet tulevat jo ensi kesänä Helsingin rannoille”, merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula kertoo.

”Kun lumet sulavat, voi suunnitella reittinsä kesään. Huhti-toukokuusta alkaen Reittiopas kertoo parhaan reitin perille myös maailmankuuluun saaristoomme. Liikkuminen on sujuvaa, kun matkaan voi lähteä vaikka kaupunkipyörällä, jatkaa matkaa metrolla ja hypätä satamassa saaristolautan kyytiin”, sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava.

Saaristolauttojen reitit ilmestyvät kaikkien nähtäväksi Reittioppaaseen noin kuukautta ennen kuin lautat aloittavat liikennöinnin.

Helsingin Vasikkasaaresta entistä toimivampi lähiluontokohde

Jo aiemmin avattujen Vallisaaren ja Isosaaren jälkeen vain vartin päässä Kauppatorista sijaitsevaa Vasikkasaarta kehitetään entistä toimivampana lähiluontokohteena. Tälle kesäkaudelle saaren vanhoja kulkureittejä kunnostetaan ja uusitaan, opasteita lisätään ja palveluja kehitetään yhteistyössä yrittäjien ja saaren mökkiläisten kanssa.

”Avaamme lisää Helsingin kauniita ja monimuotoisia saaria kohde kerrallaan. Vasikkasaarta rakennetaan turvallisuus ja viihtyisyys huomioiden, luontoarvoja kunnioittaen”, korostaa apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Uusia elämyksiä tarjoaa myös klassikkokohde Pihlajasaari, jonka uutena ravintolayrittäjänä aloittaa Theron Catering. Pääravintolan menu uudistuu teemalla ”satavuotias saaristolaiskartano kohtaa nykypäivän stadilaisuuden”. Saaren rantakioskia on tarkoitus laajentaa terassilla, jonka myötä ruokailu onnistuu kätevästi myös venesataman läheisyydessä.

Vallisaarta kehitetään kohti Helsinki Biennaalia 2020

Merkittävin merelliseen tapahtumallisuuteen liittyvä ponnistus on saaristoon toteutettava kansainvälinen nykytaiteen suurtapahtuma. Helsinki Biennaali järjestetään joka toinen vuosi kesästä 2020 alkaen.

Ensimmäisen biennaalin päätapahtumapaikkana on Vallisaari, jossa Helsingin taidemuseo HAM ja Metsähallitus kumppaneineen valmistautuvat tulevaan tapahtumaan muun muassa venesataman laajennuksella ja kunnallistekniikkaa parantamalla.

"Valmistelut Helsinki Biennaalia varten Vallisaaressa alkavat keväällä. Metsähallitus haluaa taata, että biennaali toteutetaan luontoa kunnioittavalla ja kestävällä tavalla, jotta Vallisaaren ainutlaatuinen tunnelma välittyy myös taidevieraille", toteaa aluejohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Biennaaliin valmistautuvassa Vallisaaressa voi viime kesän tapaan yöpyä ekologisesti niin sanotussa Nolla-mökissä, jossa saa samalla testata, millaista tulevaisuuden nollapäästöinen mökkielämä voisi olla.

Helsinki tarjoaa uusia digipalveluja merellä liikkuville

Omalla veneellä vesillä liikkuvien palvelun parantamiseksi kaupunki on muuttanut uusien venepaikkojen haun sähköiseksi.

Veneettömien iloksi kaupunki kehittää Ahti-hankkeessa yhdessä veneilijöiden, venealan yritysten, venekerhojen ja muiden toimijoiden kanssa avoimen tietokannan, joka mahdollistaa esimerkiksi veneiden, venepaikkojen ja monien muiden veneilyyn liittyvien oheispalvelujen varaamisen verkossa. Hanke on osa laajempaa Vene Helsingissä -kokonaisuutta, jossa luodaan uusia veneilyyn liittyviä digitaalisia palveluja.

Lisäksi merelle pääsee Helsingissä viime syksynä pilotoidun Bout-sovelluksen avulla. Sovellus lisää merellisten kohteiden saavutettavuutta tarjoamalla alustan venekyytejä tarvitseville ja niitä tarjoaville.

Tavataan Vene 19 Båt -messuilla!

Helsingin kesäkauden merelliseen tarjontaan voi tutustua Messukeskuksessa Vene 19 Båt -tapahtumassa 8.–17. helmikuuta Helsingin, Espoon ja Metsähallituksen yhteisosastolla (1f5) teemalla ”Meri kuuluu kaikille”.

Alueen uutuustarjonnan lisäksi osastolla voi kuulla Helsingistä Tallinnaan ja takaisin yksin soutaneen palomies Jari Saarion tulevista meriseikkailuista ja tutustuttavana on myös hänen käytössään oleva vene.

Yhteisosaston muut kumppanit ovat Helsingin seudun liikenne HSL, Suomen ympäristökeskus SYKE, Bout, Skipperi, Vallisaari ja Pihlajasaari. Viikonloppuisin osastolla toimii Harakan luontokoulu, jossa lapset pääsevät perehtymään Itämeren saloihin.

Sosiaalisessa mediassa
#merihelsinki #havshelsingfors #seahelsinki #HSL #reittiopas #HSLmerellä


Lisätietoja

Hel.fi/saaristossa
Myhelsinki.fi – Merellinen Helsinki
Palvelukartta.hel.fi/saaristo
Reittiopas.fi
Vene 19 Båt -messut