Mikko Rusama ja Teemu Roos.

Suoraa puhetta Helsingin digitalisaatiosta: tekeekö tekoäly kaupungista paremman, Teemu Roos?

Miten tekoäly voi oikeasti helpottaa kaupunkilaisten arkea? Aiheesta puhutaan paljon, mutta usein pinnallisesti. Nyt hypätään syvään päätyyn. Miten kaupunki voi hyödyntää omia tekoälykokeilujaan ja miten tekoäly voi auttaa palvelujen ennakoinnissa ja suosittelussa?

Maailman toimivimman podcastin kahdeksas vieras on Helsingin yliopiston professori Teemu Roos. Roos puhkoo myyttejä tekoälyn ympäriltä, mutta kertoo myös, miten tekoäly voi tukea kaupungin työntekijöiden työtä.

Tekoäly ymmärretään usein väärin, koska sillä on harteillaan scifi-painolastia Terminaattori-elokuvan tuhoajaroboteista lähtien. Tekoäly ei ole mikään ylivoimainen sähköaivo, vaan enemmänkin arkipäiväinen lähellä tilastotiedettä oleva työn apuväline. Se ei myöskään korvaa ihmistä, sillä jaettu kulttuurinen älykkyys tekee ihmisistä aina yhdessä konetta älykkäämpiä, vaikka saattaisimmekin hävitä koneelle sen ylivoimaisen laskentatehon takia shakkipelissä tai Excel-laskennassa. Tekoälyavusteiset robotit ja sovellukset perustuvat koneoppimiseen, joilla lasketaan datasta todennäköisyyksiä ja jotka matkivat ihmisten tekemiä päätöksiä. Tekoälyn takana onkin aina ihminen, joka konetta opettaa.

Tekoälyn hyödyntäminen vaatii oikeita työkaluja ja luottamusta

Mutta miten tekoäly voi auttaa Helsinkiä tulemaan maailman toimivimmaksi kaupungiksi? Tärkeää on, ymmärrämme potentiaalin, mikä digitalisaatiossa ja tekoälyssä on ja hyödynnämme rohkeasti niiden järjestelmiä toiminnan tukena. Ylhäältä alas –käytön pakottaminen ei toimi. Tärkeää on myös tarjota työkaluja tekoälykokeiluun ja jakaa ideoita myös muille, kun niitä tulee. Tästä hyvä ja jo käytössä oleva esimerkki on kaupungin Kokeilukiihdyttämö-toiminta. Eikä pidä myöskään unohtaa luottamuksen merkitystä, että kaupunki käyttää dataa eettisesti ja oikein: ilman sitä ei ole tekoälylle käyttöä.

Tekoälyyn voi tutustua myös hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla ilmaiseksi. Teemu Roos on ollut päätekijänä huippusuositussa Elements of AI –kurssissa, jona Helsingin yliopisto teki yhdessä Reaktorin kanssa. Kurssilla saa perusteet tekoälystä kansanomaisella tavalla. Joten jos haluat ymmärtää tekoälyä, tässä linkki kurssiin ja vahva suoritussuositus. 

Miten kaupungin hallinnoimaa dataa voisi käyttää tehokkaammin?

Jaksossa pääsee ääneen myös Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Kimmo Karhu. Hän johtaa kaupungin datastrategian toteutusta ja visioi, miten dataa voi käyttää kaupunkilaisten palveluun. Jos kaupunki saisi ihmisistä kerätyn datan käyttöön nykyistä tehokkaammin, se olisi todellinen win-win-tilanne, sillä kaupunki voisi säästää rahaa ja parantaa palveluja samalla, kun ihmisten elämänlaatu paranisi.

Ihmisten tarpeita ennakoivien palveluiden luominen on kaupungin kunnianhimoinen tavoite ja samalla huikea mahdollisuus. Tämä johtuu siitä, että kaupunki istuu valtavan data-aarrearkun päällä, jota muilla toimijoilla ei ole.

Podcast-sarjasta ajatuksia ja näkökulmia Helsingin digitalisaatioon

Helsinki haluaa olla maailman toimivin ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Miten tämä oikein tapahtuu? Ajatuksia tähän tarjotaan Helsingin kaupungin omassa podcast-sarjassa, joka haluaa luonnollisesti olla podcastien sarjassa maailman toimivin.

Noin kahden viikon välein ilmestyy uusi jakso sarjassa, jossa Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama keskustelee digitalisaatiosta kymmenen mielenkiintoisen vieraan kanssa. Podcastissa kuullaan myös Helsingin kaupungin omien digitalisaation muutossankarien tarinoita. Aiemmat jaksot voit kuunnella listasta tämän uutisen lopusta ja ne löytyvät muun muassa Spotifyssä. Voit tilata podcastin itsellesi sinulle sopivalla tavalla tästä linkistä.

Jaksot:

Teemu Roos: Tekeekö tekoäly kaupungista paremman? 

Taru Tujunen: Miten muutosralli pidetään päällä?

Henkka Hyppönen: Voiko digitaalisessa muutoksessa saada pikavoittoja?

Fatim Diarra: Pitääkö pyytää lupaa vai pyytää anteeksi? 

Tiia Rantanen: Miten kaupungin viestinnästä saisi kiinnostavampaa?

Antero Vartia: Miten löytää oikeanlainen visio? 

Lauri Ratia: Miten rakennetaan muutokseen kykenevä tiimi?

Jan Vapaavuori: Miksi digitaalisuus pakottaa kaupungin muuttumaan?

Kolahtiko vai ei? Anna podcastista risuja ja ruusuja osoitteeseen  maailmantoimivinpodcast@hel.fi.

Uutisen kuva: Veera Luoma-aho

JAA