Henkka Hyppönen ohjelman nauhoituksissa.

Suoraa puhetta Helsingin digitalisaatiosta: voiko digitaalisessa muutoksessa saada pikavoittoja, Henkka Hyppönen?

Pitääkö digitaalisten muutosten olla jättimäisiä kokonaisuuksia, vai voisivatko muutokset olla pieniä ja ketteriä? Millaisilla pienillä askelilla kaupunkilaisten elämän saisi paremmaksi jo nyt? Helsingin digijohtaja Mikko Rusama keskustelee luovan johtajan Henkka Hyppösen kanssa Maailman toimivin podcast -sarjan kuudennessa jaksossa eri tavoista saada aikaa muutosta.

Helsingillä on noin 750 tehtävää, josta noin 500 on lakisääteisiä. Miten kaupunki saisi prosessejaan tehokkaammiksi ja osaisi tämän palvelumäärän keskellä muuntua kaupunkilaista henkilökohtaisemmin palvelevaksi? Keskeistä on, että osaisimme tunnistaa ihmisten tarpeita sekä sen pohjalta hyödyntää dataa ja tekoalyä paremmin. Pikavoittojen saamisen haaste on, että iso osa kehitystyöstä tehdään ns. konepellin alla eikä se näy kaupunkilaiselle. Näyttävät ja nopeat voitot ovat mahdottomia, jos perusta ei ole priimakunnossa.

Kuinka muutosta pitäisi sitten viedä läpi? Hyppösen mielestä keskeistä on muistaa, että kaupunki ei koostu yksiköistä vaan ihmisistä. Ja että yksi yhteinen suunnitteluperiaate helpottaisi ohjaamaan tekemisen fokusta. Silloin mietittäisiin ensisijaisesti aina yhteisesti valitun määreen parantamista ja toiminnan fokus kirkastuu.

Miten kaupungin perusterveydenhuollon pitäisi muuttua?

Jaksossa kuullaan myös Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarista, joka kertoo miten uudet terveydenhuollon digipalvelut kuten Omaolo ja chatbot auttavat ohjaamaan palvelutarvetta ja hoitohenkilökunnan resursseja sinne, missä niitä enemmän tarvitaan. Lukkarinen kertoo, että muutoksen onnistumisen pahimmat viholliset ovat rutiinit ja tottumus. Muutokset vievät aina aikaa, jopa ne pikavoitoiksi kutsutut. Jos muutoksen motivaation lähde löytyy henkilöstöstä sisältä, asiat helpottuvat, mutta ne vaativat silti hyötyjen sanoittamista ja konkretisoimista.

Podcast-sarjasta ajatuksia ja näkökulmia Helsingin digitalisaatioon

Helsinki haluaa olla maailman toimivin ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Miten tämä oikein tapahtuu? Ajatuksia ja näkemyksiä aiheeseen tarjotaan Helsingin kaupungin omassa podcast-sarjassa, joka haluaa luonnollisesti olla podcastien sarjassa maailman toimivin.

Noin kahden viikon välein ilmestyy uusi jakso sarjassa, jossa Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama keskustelee digitalisaatiosta kymmenen mielenkiintoisen vieraan kanssa. Podcastissa kuullaan myös kahdeksan Helsingin kaupungin oman digitalisaation muutossankarin tarinaa. Keskustelemassa ovat olleet jo Jan Vapaavuori, Lauri Ratia, Antero Vartia, Tiia Rantanen ja Fatim Diarra. Kuusi ensimmäistä jaksoa on nyt kuultavissa muun muassa Spotifyssä. Voit tilata podcastin itsellesi sinulle sopivalla tavalla tästä linkistä.

Jaksot:

Henkka Hyppönen: Voiko digitaalisessa muutoksessa saada pikavoittoja?

Fatim Diarra: Pitääkö pyytää lupaa vai pyytää anteeksi?

Tiia Rantanen: Miten kaupungin viestinnästä saisi kiinnostavampaa?

Antero Vartia: Miten löytää oikeanlainen visio?

Lauri Ratia: Miten rakennetaan muutokseenkykenevä tiimi?

Jan Vapaavuori: Miksi digitaalisuus pakottaa kaupungin muuttumaan?

Kolahtiko vai ei? Anna podcastista risuja ja ruusuja osoitteeseen maailmantoimivinpodcast@hel.fi.

JAA