Lux Helsinki

Valotapahtuma Lux Helsinki ja tapahtuman vastaava tuottaja Salla Anttola palkittiin

Helsingin Messukeskuksessa Habitare-messujen ValoLight-tapahtumassa palkittiin 10.9.2014 kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä. Nyt neljättä kertaa myönnetyt vuosittain jaettavat palkinnot ovat:

Valoisa persoona
Palkinto myönnetään henkilölle, joka yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina on kiertopalkintona taiteilija Kari Alosen taideteos ”Valokeilassa” sekä kunniakirja.

Valaistunut persoona
Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina on 1000 euron tunnustuspalkinto sekä kunniakirja.

Palkintolautakunnassa olivat edellisvuoden palkitut teatteritaiteen maisteri, valaistussuunnittelija Sanna Forsman Granlund Oy:stä ja professori Liisa Halonen Aalto-yliopiston valaistusyksiköstä. Lautakunnan puheenjohtajana toimi Suomen Valoteknillisen Seuran hallituksen jäsen Henri Juslén.

Valoisa persoona 2014: Valotapahtuma Lux Helsinki, vastaava tuottaja Salla Anttola

Kuusi kertaa järjestetty valotapahtuma Lux Helsinki (aiemmin nimellä Valon Vuodeaika) valottaa pääkaupungin keskusta-aluetta joka vuosi uudella virkistävällä tavalla. Tapahtuma vetää puoleensa kaupunkilaisia tutkimaan kaupunkitilaa sellaisena vuodenaikana, jolloin Suomessa usein vetäydytään neljän seinän sisään. Erilaisten valoteosten sarja on vuosien varrella nostanut esiin mitä erilaisimpia paikkoja kaupungissa ja havahduttanut katsojat näkemään maailman uudella tavalla.

Helsingin kaupungin järjestämä avoin kaupunkitapahtuma vie valon ja valaistuksen ilosanomaa eteenpäin myös vuoden vaihteessa Helsingissä vieraileville matkailijoille – valo puhuttelee ilman yhteistä kieltäkin.

Vuonna 2014 järjestetty valotaiteeseen keskittyvä näyttely LuxIN sekä ammattilaisille suunnatut seminaarit ja keskustelutilaisuudet ovat tarjonneet lisämahdollisuuksia myös ammattitaiteilijoiden väliseen kansainväliseen vuoropuheluun ja kehittymiseen.

Tapahtuma levittäytyy ympäri pääkaupungin keskustaa yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Tapahtuman tekijöinä on ollut useita merkittäviä suomalaisia valoalan ja valotaiteen ammattilaisia, niin sisällön suunnittelussa, tuotannossa ja tekniikassa kuin itse taiteilijoina. Kunkin valoteoksen suunnittelijana ja toteuttajana toimii paljon ihmisiä, joiden panosta tarvitaan onnistuneen ja sisältörikkaan tapahtuman saavuttamiseen. Lankoja on pidetty kuitenkin käsissä Helsingin kaupungin tapahtumayksikössä ja jatkossa tapahtumaa tuotetaan Helsingin kaupungin omistamassa Helsingin Markkinointi Oy:ssä.

Vastaava tuottaja Salla Anttola Helsingin kaupunginkanslian kaupunkimarkkinointiyksiköstä on toiminut tapahtuman vastaavana tuottajana jo 6 vuotta.

Useat Lux Helsingin tekemiseen osallistuneet eri alojen ammattilaiset yhdessä Salla Anttolan kanssa ovat olleet mukana muuttamassa tapahtumaa kansainväliseksi ja monipuoliseksi kaupunkitapahtumaksi, joka on helposti lähestyttävissä ja löydettävissä niin kaupungissa kuin eri medioissa.

Lux Helsinki ja Salla Anttola on vienyt eteenpäin Helsingin ja Pohjoismaiden valon asiaa Valoisa Persoona 2014 arvoisella tavalla.

Valaistunut persoona 2014: Markku Norhio, Helvar Oy Ab

Markku Norhio on valaistusalan standardoinnin ja kansainvälisen valaistusalan vaikuttamisen uranuurtaja.

Vuodesta 1981 lähtien Markku on ollut mukana IEC:n valaisinkomitean 34 toiminnassa erilaisissa alakomiteoissa ja projektiryhmissä vaikuttaen voimakkaasti alan standardeihin kansainvälisellä tasolla.  Vuodesta 2008 alkaen Markku on ollut liitäntälaitteiden ja muiden aktiivisten komponenttien standardeja valmistelevan IEC:n alakomitean 34C:n puheenjohtaja. SESKOn valaisinkomitean jäsen Markku on ollut vuodesta 1981 toimien komitean puheenjohtajana vuodesta 1995.

Suomalaisen valaistusteollisuuden asiaa Markku on ajanut erilaisten organisaatioiden jäsenenä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on muun muassa 1990-luvun lopusta alkaen toiminut Suomen valaisinvalmistajien toimialaryhmä AFLEn puheenjohtajana. Valaisinvalmistajien eurooppalaisessa keskusjärjestössä CELMAssa Markku on vaikuttanut komponenttikomitean jäsenenä laatimassa esimerkiksi CELMA-energiatehokkuusluokitusta, jonka pohjalta komissio laati kuristindirektiivin vuonna 2000. Vuodesta 2002 alkaen Markku on ollut komitean puheenjohtaja ja CELMAn edustajana laatimassa esimerkiksi yhteistyössä Euroopan komission kanssa valaistusta koskevien ecodesign-asetusten (245/2009 ja 1194/2012) komponentteja koskevia vaatimuksia.

Vuonna 2013 Euroopan lamppu- ja valaisinjärjestöt CELMA ja ELC sulautuivat yhteen LightingEuropeksi. Nyt Markku on LightingEuropen johtoryhmässä ja mukana myös monessa LightingEuropen työryhmässä. Markun työnantaja on vuodesta 1980 asti ollut Helvar, jossa Markku vastaa tällä hetkellä toimialayhteistyöstä ja standardisoinnista.

(Kuva: VisitHelsinki, kuvaaja: Jussi Hellsten)

 

JAA