Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen Piilaakson reissulla oli mukana seitsemän yritystä.

Suomalaiset opetusteknologian startupit esittäytyivät Piilaaksossa

Yhdysvaltojen ja Piilaakson markkina on suomalaisille yrityksille mielenkiintoinen, mutta myös haastava. Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaan kuuluva Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke järjesti osana kansainvälistymistoimiaan yrityksille matkan Piilaaksoon syys–lokakuun vaihteessa.

”Halusimme järjestää yrityksille ohjelman, joka mahdollistaa ovien avautumisen aivan eri tavalla kuin jos yritys menisi markkina-alueelle yksin”, sanoo projektipäällikkö Anna Rantapero-Laine Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta.

Mukaan valittiin seitsemän yritystä kesällä kaikille auki olleen hakuprosessin kautta. Yritykset edustivat eri edtech- eli opetusteknologia-alan sektoreita ja olivat myös eri vaiheessa yrityksen kansainvälistymisen suhteen. Yhteistä kaikille oli startup-vaihe ja vahva kiinnostus Yhdysvaltojen markkinaa kohtaan.

”World’s Coolest Edtech from Finland”

Ohjelman laativat suomalaisen startup-maailman ja paikallisen liiketoimintakulttuurin hyvin tuntevat toimijat. Heidän kauttaan ohjelmaan saatiin mukaan relevantteja vierailukohteita ja sijoittajatapaamisia.

Yhtenä keskeisenä kohteena oli osallistuminen TechCrunch Disrupt -messuille San Franciscossa. Siellä suomalaista osaamista markkinoitiin yhteisenä rintamana otsikolla ”World’s Coolest Edtech from Finland”.

Messuilla yritykset tapasivat laajan joukon paikallisia ja eri puolilta maailmaa tapahtumaan saapuneita sijoittajia sekä muita yrityksiä. Lisäksi yksi suomalaisista yrityksistä pääsi lavalle pitchaamaan.

Kansainvälistymismatkan ytimessä olivat yhteistyömahdollisuudet ja tien avaaminen, mutta varsinainen markkinoille pääsy tapahtuu vasta sinnikkäillä jatkoaskelilla matkan jälkeen. Piilaaksossa tehdään yhteistyötä pohjoismaisten toimijoiden kesken, ja tätä verkostoa on järkevää hyödyntää mahdollisimman laajasti. Yhtenä osana matkaa toimi Business Finland ja Nordic Innovation House -toimintaan tutustuminen.

Kattava perehdytys Piilaaksoon 

Matkan aikana järjestettiin myös kutsuvierastilaisuus Nordic Innovation Housen tiloissa Palo Altossa, yhdessä Piilaakson keskeisistä kohteista. Lisäksi vierailtiin useissa paikallisissa yrityskiihdyttämöissä. Kaupunkeja ja ammattikorkeakouluja edustaneille kokeilualustakehittäjille vierailu tarjosi kattavan perehdytyksen Piilaakson innovaatioekosysteemin toimintaan. Matkalla myös pilotoitiin sitä, miten kansainvälistymistä tukevat toimenpiteet vahvistavat osaltaan kaupunkien kokeilualustatoimintaa opetussektorilla.

Saadun palautteen perusteella matka toimi mahdollisuuksien avaajana Piilaakson markkinoille. Mukana olleet yritykset sitoutuivat jo ennen matkaa myös jatkotehtäviin, joiden aika on nyt. Vaikka osa yrityksistä onnistui saamaan merkittäviä markkina-avauksia ja yhteistyökumppanuuksia jo matkan aikana, todelliset vaikutukset nähdään vasta viiveellä.

”Oli ilo nähdä suomalaiset yritykset yhtenä rintamana edustamassa koulutusteknologia-osaamistamme. Ylpeydellä myös seurasimme yritysten matkaa ja kehitystä ensimmäisistä puhelinpalavereista keskelle Piilaakson erittäin kilpailtua markkinaa. Oli hienoa olla mahdollistamassa ainutkertaisen matkan toteutumista ja olla auttamassa suomalaisia yrityksiä maailmalle”, Rantapero-Laine toteaa.

Matkalle osallistuneet yritykset: 3DBear, Freeed – For teachers, eMath Studio, TinyApp, Edudata.io, Reactored ja Elias Robot.


Lue lisää

6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa oppimiseen sekä erilaisiin älykkäisiin fyysisiin ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin liittyviä palveluja, tuotteita ja teknologioita kehittävien ja tarjoavien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Vuoden 2020 huhtikuun loppuun kestävä hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa.