Stadin Silakkamarkkinat 6.-12.10.

Stadin Silakkamarkkinoilla mukana 32 kalastajaa, majakkalaiva Vinga ja perinnepurjelaivoja

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Helsingin Kauppatorilla 6.–12.10.2019. Kauppatori, Kolera-Allas ja Lyypekinlaituri täyttyvät kalastajista, syyssesongin herkuista ja monipuolisesta ohjelmasta sunnuntaista lauantaihin. Mukana on yhteensä 30 kalastajaa myymässä tuotteitaan.

Kalastajat myyvät tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin klo 9–19 ja lauantaina klo 7–15.

Kalastajien lisäksi Silakkamarkkinoille kokoontuu valikoima lähi- ja luomuruoan tuotemyyjiä. Perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg ovat paikalla koko viikon. Purjelaivoissa voi vierailla markkinoiden ajan ja laivoissa on myös ruokamyyntiä. Välittömästi Silakkamarkkinoiden päätyttyä 12.10. käynnistyy perinnepurjelaivapäivä, jossa Suomen suuret purjelaivat kokoontuvat Eteläsatamaan.

Silakkaraati julkisti voittajasilakat

Avajaispäivän Silakkaraati julkisti voittajakalastajat klo 15.45 Silakkamarkkinoiden ohjelmalavana toimivan Majakkalaiva Vingan kannella. Maustekala-sarjan pääpalkinnon voitti Tage Gustafsson Hangosta pisteillä 51. Toiseksi tulivat Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta pisteillä 46 ja kolmanneksi Vento Aalto Pyhämaalta pisteillä 43.

Silakkayllätys-sarjassa voiton vei chili-valkosipulisilakalla Heikki Eskelinen Paraisilta pisteillä 56. Toisen sijan pokkasivat Pirjo ja Reima Salonen Agricolan yrttisilakalla pistein 52 ja kolmannen sijan sai Toni Rantamaa Merikarvialta niin ikään pisteillä 52 Ämmäkarin silakallaan. Sääntöjen mukaisesti tasapistetilanteessa sijat ratkaisi korkeimpien arvosanojen lukumäärä.

Tänä vuonna Silakkaraadissa kilpailusilakoita maistelivat Suomen vapaa-ajankalastusmuseon projektipäällikkö Sirpa Glad-Staf, ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen, Stadiluotsi Jarkko Laaksonen, toimittaja Sakari Nupponen, Energiateollisuuden viestintäpäällikkö Jukka Relander ja yrittäjä Janne Saarikko.

Stadin Silakkamarkkinat avasi Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki. ”Silakkamarkkinat on yksi kaupungin perinteikkäimmistä tapahtumista – harvat asiat Helsingissä ovat säilyneet yhtä samankaltaisena läpi vuosisatojen. Suomi kansainvälistyy, koko maan kuva muuttuu ja kaupungit kasvavat. Voimakkaan muutoksen keskellä on lohdullista ja hyvän tuntuista, että on asioita, jotka säilyvät samanlaisina kuin ne ovat pitkään olleet”, Sinnemäki totesi avajaispuheessaan.

Majakkalaiva Vinga toimii Silakkamarkkinoiden ohjelma-areenana

Vuonna 1926 rakennettu Majakkalaiva Vinga toimii Silakkamarkkinoiden ohjelmalavana ja tapahtumapaikkana. Pormestari Jan Vapaavuori avaa markkinat Vingan kannen lavalla 6.10. klo 11. 

Avajaispäivänä Vingassa kokoontuu Silakkaraati, joka maistelee markkinoilla mukana olevien kalastajien tuotteista perinteiset maustekalat ja silakkayllätykset. Voittajat julkistetaan Vingan kannen lavalla iltapäivästä. 

Silakkamarkkinoiden avajaiset

Vingan kannelle asettuu Helsinki Distilling Companyn Akvavit-baari, josta saa kylmää ja lämmintä juomaa ja pientä syötävää.

Silakkamarkkinoiden aluekartta

Silakkamarkkinoiden aluekartta
Poimintoja Silakkamarkkinoiden ohjelmasta

  • 6.10. soudetaan kirkkoveneillä Silakkasoutu Töölönlahdelta Kauppatorille, soutajat Vingan lavalla klo 12.
  • 7.-11.10. klo 9-12 ja klo 13-15 kalastusta Keisarinluodonlaiturilta.
  • 7.10. klo 17-19 Oodi silakalle ja Itämeren kalalle – keskustelua kalastuksesta ja Itämeren suojelusta. John Nurmisen säätiön keskusteluilta Kaupungintalon tapahtumatorilla. Oodi silakalle ja Itämeren kalalle
  • 10.10. klo 19-23 Runoklubi Majakkalaivalla. Klubi-ilta alkaa kutsuvierasrunoilijoiden meriteemaisilla esityksillä, joiden jälkeen kuka tahansa on tervetullut esittämään omia runojaan open mic -osuuteen. Runoklubi
  • 12.-13.10. Suomen suuret perinnepurjelaivat rantautuvat 12.10. klo 16 lähtien Kolera-altaaseen ja Lyypekinlaituriin. Sunnuntaina 13.10. laivat ovat auki yleisölle klo 10–16, jonka jälkeen laivat palaavat kotisatamiinsa.
  • Kaupunginmuseon Lasten kaupungissa voi osallistua leikkimieliseen kuvasuunnistukseen vaikka koko perheen voimin. Kuvasuunnistuksessa sukelletaan sadan vuoden takaiseen Helsinkiin etsimään Signe Branderin ottamista kuvista Eino-pojan kadottamaa Musti-koiraa. Löytyyköhän Musti silakan tuoksuiselta torilta tai onkilaiturilta?

Silakkamarkkinoiden ohjelma

Stadin Silakkamarkkinat Facebookissa

Stadin Silakkamarkkinat 6.-12.10.