Stadin kundi ja stadin friidu. Jussi Raittinen ja Anne Berner. Kuva: Marjatta Salminen

Stadin friiduksi Anne Berner, Stadin kundiksi Jussi Raittinen

Stadin Slangi ry:n nimeämä vuoden 2014 Stadin Friidu on Anne Berner ja Stadin Kundi Jussi Raittinen. Nimitykset julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2014 Espan lavalla klo 12. Yhdistys nimesi Stadin Friidun ja Kundin nyt jo yhdeksännentoista kerran.

Stadin friiduksi 2014 valittu Anne Berner on suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkinnon Hankenilla. Hän on Oy Vallila Interior Ab:n, suomalaisen sisustustekstiilien ja -tuotteiden suunnitteluun ja tukkumyyntiin sekä projektisisustamiseen erikoistuneen perheyrityksen, hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Berner toimii myös Uusi lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana sekä Uuden Lastensairaalan Tuki -säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Uuden Lastensairaalan Tuki on yleishyödyllinen säätiö. Sen tehtävänä on sekä tukea että edistää lastentautien lääketieteellistä tutkimusta. Tehtävänsä hoitamiseksi säätiö rakennuttaa lastensairaalan, ja tavoitteena on saada käyttöön vuonna 2017 koko maata palveleva lasten erikoissairaanhoitoon erikoistunut huippuyksikkö.

Anne Berner on hallituksen jäsen Koskinen Oy:ssä, Soprano Oyj:ssä, Karelia-Upofloorissa ja varajäsen Ilmarisen hallituksessa. Berner on myös Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan jäsen ja Boardman Oy:n partneri.

Berner on istunut Liberan hallituksessa tammikuusta 2012 asti. Libera on itsenäinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatuspaja, joka edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa.

Anne Berner sai Veuve Clicquot’n Business Woman of the Year -palkinnon vuonna 2006 ja hänet valittiin vuonna 2009 Vuoden Liikemieheksi.

Stadin kundiksi 2014 valittu Paavo Juhani "Jussi" Raittinen on suomalainen muusikko, joka tunnetaan soolouransa sekä muun muassa The Boys -yhtyeen lisäksi monien kappaleiden sanoittaja-säveltäjänä ja sovittajana.

Jussin pikkuveli Eero Raittinen on myös muusikko ja The Boys -yhtyeen alkuperäisjäsen. Heidän vanhempansa ovat toimitusjohtaja ja Suomen Pankin johtokunnan jäsen Paavo Raittinen ja Rakel Jotuni. Kirjailija Maria Jotuni oli heidän äitinsä isän sisar.

Raittinen ryhtyi ammattimuusikoksi käytyään armeijan vuonna 1966. Hän vaikutti 1960-luvulla rautalankamusiikkia soittaneissa yhtyeissä The Esquires ja The Sounds.

Vuonna 1974 Raittinen voitti Syksyn sävelen kappaleella Metsämökin tonttu. Hän on esiintynyt myös useissa musiikkiohjelmissa, muun muassa juontajana 1990-luvun alussa Kolmoskanavalla esitetyssä Triangeli-ohjelmassa.

Opetusministeriö myönsi Raittiselle vuonna 2004 valtion taiteilijaeläkkeen tunnustukseksi hänen ansiokkaasta toiminnastaan luovana ja esittävänä taiteilijana. Marraskuussa 2006 tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin.

Raittisen urasta on ilmestynyt kaksi teosta. Vuonna 2003 ilmestyi Muistan vielä vuonna -56 ja vuonna 2014 Vanha rokkistara.

Lue lisää Stadin Slangi ry:stä

JAA