Stadin Friidu 2019 on Pia Landén ja Stadin Kundi Pertti Salolainen. Kuva: Mika Lappalainen

Stadin Friidu 2019 on Pia Landén ja Stadin Kundi Pertti Salolainen

Stadin Slangi ry:n nimeämä vuoden 2019 Stadin Friidu on Pia Landén ja Stadin Kundi Pertti Salolainen. Nimitykset julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2019 Espan lavalla kello 12.00.

Stadin Friidu – ”Kirstinkatu on mun elämäni satu”

Stadin Friidu Pirjo ”Pia” Anneli Landén (85) on stadilainen niin vapaa-ajalla kuin oli aikanaan duunihommissakin. Stadin palkkalistoilta eläkkeelle jäänyt friidu piti hyvää huolta skideistä niin pitskuilla kuin himassakin. Ja tietty duunikin löytyi samalta alalta.

Pialla on itsellään neljä lasta, jotka hän yhdessä miehensä kanssa kasvatti ensin Kirstarilla ja sitten uudessa Siilitien kolmiossa. Siilitien uusi asuinalue vanhan Herttoniemen alueella muodostuikin Pialle todella tärkeäksi alueeksi, josta ei tule poislähdettyä. Vuonna 1963 Pia sai myös työpaikan ihan kodin vierestä, Siilitien päiväkodista. Lukuisat ovat ne Herttoniemen asukkaat jotka muistavat vieläkin ”Pia-tätiä” lämmöllä.

Eläkkeelle kaupungin päiväkodista Pia jäi vuonna 1992, mutta hän jatkoi alalla vielä vuosia hoitaen naapureiden lapsia.

Stadin Slangi ry:n toiminnassa Pia on erittäin ahkera ja on kaikesta tekemisestään saanutkin yhdistyksen kultaisen pinssin. Pian ansiota on myös se, että yhdistys kukittaa kaksi kertaa vuodessa Työläisäitipatsaan. Koko yhdistyksen perusta luotiin patsaskeräyksen jälkimainingeissa.

Stadin Kundi – Valkan kartsoilta Euroopan kabinetteihin

Stadin Kundi Pertti Edvard Salolainen (78) asui lapsuutensa Hermannissa Hämeentie 94:ssa. Pertin perheeseen kuului vanhempien lisäksi yksi veli.

Pertti Salolainen on kauppatieteiden maisteri, joka työskenteli ennen poliitikon uraansa pitkään toimittajana Yleisradiossa. Toimittajan tehtävät veivät hänet ulkomaiden kirjeenvaihtajaksi Lontooseen. Nämä tehtävät kantoivat hänet lopulta myös Lontoon suurlähettilään vastuulliseen virkaan.

Luontoharrastus on vienyt hänet kansainvälisiin kuvioihin, kun hän oli mukana perustamassa WWF:ää vuonna 1972. Nykyään hän on WWF:n kunniapuheenjohtaja tavoitteinaan merikotkien suojelu ja avohakkuiden vastustaminen.

Stadin Slangi ry. on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, jonka yhtenä tärkeänä perinteenä jo yli 20 vuoden ajan on ollut nimetä Stadin Kundi ja Friidu. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Kukin hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti. Tästä johtuen valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen. Esimerkkeinä kaikkien aikojen eka Friidu Eva-Riitta Siitonen tai viime vuonna valittu Maija Vilkkumaa, Kundeista voisi nostaa esimerkkeinä vaikkapa Pekka Saurin tai viime vuoden Kundin Jörn Donnerin.

Tämän vuoden hallitus haki stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka.

Lisätietoja Stadin Slangista: www.stadinslangi.fi

Stadin Friidut ja Kundit