Helsingfors- ja Helsinkikassit aseteltuna kivasti.

”Snajaatsä sveduslangii?”

Ruotsinkielinen slangi ja paikkojen slanginimet teemoina Helsinki-kanavan svenska dagen -lähetyksessä perjantaina 6. marraskuuta kello 13.00.

Helsingin kaupunki juhlii ruotsalaisuuden päivää (svenska dagen) omalla ohjelmalla Helsinki-kanavalla. Suomen kaupungeista Helsingissä asuu eniten ruotsinkielisiä. Kaupungilla on myös töissä yli 2000 ruotsinkielistä työntekijää ja Helsinki kuuluu siten maamme suurimpiin ruotsinkielisten työnantajiin. Ohjelmassa kohtaat Laakson koronaterveysaseman ylilääkäri Nora Grotenfeltin, Kontulan nuorisotalon nuoriso-ohjaaja Anki Herlinin ja Grundskolan Norsenin historian ja yhteiskuntaopin lehtori Petter Walleniuksen.

Stadin slangia puhutaan myös ruotsinkielisenä versiona mutta miltä se kuulostaa tänään ja tekee Ruotsista tulleet ilmaisut comebackia? Tästä keskustelevat kielitieteilijät Sofia Henricson (Helsingin yliopisto) ja Sarah Wikner (Åbo Akademi), Ralf Nybergin, viestintäpäällikkö, joka on tunnettu muun muassa ruotsinkielisistä slangipakinoistaan, sekä opiskelijat Ingrid Enckell ja Ivar Bremer Tölö gymnasiumista.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös monella kaupunginosalla. Emmi Sulander on tutkinut Helsingin ruotsinkielisten epävirallisia paikannimiä ja vie kaupunkikierrokselle slanginimien äärelle. Verkosto Svenska nu pyysi Ruotsissa toimivaa rapartistia Jesse P:tä tekemään rap-kappaleita helsinkiläisten koululuokkien kanssa aiheesta Helsinki kotikaupunkini, ja esittelee tulokset lähetyksessä.

Ohjelma alkaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren tervehdyksellä ja juontajana toimii  Lotta Backlund. Ohjelman puhuttu kieli on ruotsi ja se tekstitetään suomeksi myöhemmin.

Katso Helsingfors virtuella svenska dagen, suora lähetys:
Helsinki-kanava pe 6.11. klo 13.00

Kuva: Marja Väänänen