Kuva: Helsingin kaupunki

Slush 2019 – Helsinki tasapainoisen työelämän asialla

Kansainvälinen kilpailu työelämän parhaista kyvyistä käy kovana. Helsingin visio on erottautua olemalla maailman toimivin kaupunki. Paremman kaupunkielämän resepti on tuottanut hyviä tuloksia ja Slush 2019 -startup-tapahtumassa teemaa laajennetaan työelämän tasapainoon.

Kaupunkistrategiansa mukaisesti Helsinki on tehnyt määrätietoista työtä kasvavan kaupungin uudistamiseksi. Tavoitteena on luoda parhaat urbaanin elämän edellytykset, joille suuntaa antavat strategiaan kirjatut rakennusaineet: tasa-arvo, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja osallisuus.

Toimiva kaupunki edellyttää jatkuvaa innovointia ja uusia ajatuksia. Uudistamista on helpottanut tietty nuorekkuus; Helsinki on eurooppalaisittain uusi ja dynaaminen kaupunki – ikiaikaiset käytänteet eivät ole liiaksi jarruttaneet ruohonjuuritason ideointia ja uudenlaisia kokeiluja. Suora vaikuttaminen ja tekemisen meininki tiivistyvät myös kaupungin brändikärjessä: “One HEL of an impact”.

Työ kantaa hedelmää

Ajatus hyvästä elämästä ei ole vain strategiapuhetta. Viime vuosina Helsinki on niittänyt mainetta sijoittumalla hyvin lukuisissa kaupunkivertailuissa.

Helsinki valittiin ensimmäiselle sijalle teknologiayhtiö Kisin teettämässä työelämän ja vapaa-ajan tasapainoa mittaavassa 40 kaupungin vertailussa, kuten myös IESE Business Schoolin sosiaalista koheesiota kartoittavassa Cities in Motion Indexissä ja kuudenneksi arvostetun Monocle-lehden viimeisimmässä elämänlaatua arvioivassa Quality of Life Index -vertailussa. Muita hyviä sijoituksia on tullut muun muassa elinikäisessä oppimisen, turvallisuuden ja onnellisuuden saralla.

Mistä menestys kumpuaa? Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevalla on näkemys.

“Se on monen asian summa. Meillä on toimivat palvelut, huippuluokan julkinen liikenne ja hyvät perhe-etuudet. Kaikki kuitenkin rakentuu vahvalle arvopohjalle; uskomme tasa-arvoon, yhteisöllisyyteen, luotettavuuteen, inhimilliseen työelämään ja mataliin hierarkioihin. Helsinki tarjoaa turvallisuutta ja ennustettavuutta, joka mahdollistaa tasapainoisen arjen ja mielekkään työelämän.”

Rinkinevan mukaan työ on vasta alussa.

“Paljon on edelleen tehtävää. Helsinki elää muutoksista ja uusista ideoista – suunnan määrittävät viime kädessä kaupunkilaiset itse. Kyse on pienistä arkisista asioista, joita pyrimme parantamaan. Itse pitkän uran tehneenä kolmen lapsen äitinä tiedän tämän omakohtaisesti.“

Kaupunki palveluksessanne

Huippuosaajien houkuttelussa Helsinki nojaa omiin vahvuuksiinsa. Yksi keskeinen vahvuus on työn ja muun elämän tasapaino.

“Tasapaino on meidän arvojen ytimessä ja sitä viestiä me tuomme esille kaikkialla”, muotoilee Tommo Koivusalo kaupungin NewCo Helsingin yrittäjyyspalveluista.

Helsinki onkin panostanut tekoihin, ja viimeisimpänä osoituksena siitä on Helsinki Marketingin City as a Service (CaaS) -palvelu, joka auttaa kansainvälisiä ICT-alan työntekijöitä tuntemaan olonsa kotoisaksi Helsingissä. Palvelun demon lanseerauksen yhteydessä Helsinki kutsui joukon kansainvälisiä huippuosaajia tutustumaan Helsingin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Vierailijat ovat kaupungissa Slush-viikolla marraskuussa.

“Kun kaupunki toimii ja palvelee saumattomasti, työelämän tasapainon rakentaminen helpottuu kummasti. Uskomme, että ihmiset oivaltavat sen käymällä täällä itse”, Koivusalo sanoo.

Tasapainoa Slushiin

Helsingin kaupunki on vahvistanut yhteistyötä Slushin kanssa ja lanseeraa tapahtuman yhteydessä “A worklife worth living“ -kampanjan. Tavoitteena on käydä keskustelua työelämän tasapainosta kiireisen Slush-sukupolven kanssa. Helsinki muun muassa rakentaa Slushiin peili-installaation, jonka peilitekstit kehottavat ihmisiä reflektoimaan omia työtapojaan. Vastaavia sisältöjä on toteutettu myös Slushin oheistapahtumiin ja eri puolille kaupunkia.

“Me olemme kaupungin tasolla valmiita työelämän muutokseen, mutta keskeisessä osassa ovat yksilöt ja heidän asenteensa. Haluamme herättää keskustelua – vasta ongelman tunnistamisen jälkeen voidaan alkaa miettiä muutosta. Terveellinen ja tehokas työelämän tasapaino vaatii herättelyä. Loppujen lopuksi, kyse ei ole niinkään työn määrästä, vaan ennen kaikkea työn laadusta“, Koivusalo summaa.

Innovaatioita ja yrittäjämyönteisyyttä

Tasapaino kuulostaa pehmeältä arvolta. Se ei täysin vastaa Wall Streetista kertovien elokuvien mielikuvia, joissa dynaamiset uratykit painavat pitkiä viikkoja. Onko uran luominen Helsingissä jotenkin toissijaista? Rinkineva ei tätä allekirjoita.

“Helsinki on erittäin yrittäjämyönteinen kaupunki. Harppaukset tuottavuudessa saavutetaan innovaatioilla ja ne puolestaan syntyvät inhimillisissä ympäristöissä. Sellaisissa, joissa on tilaa ja aikaa ajatella luovasti. Tätä ajattelua tukee myös data: Helsinki valittiin Euroopan innovatiivisimmaksi alueeksi Euroopan Komission Regional Innovation -pisteytyksessä. Tasapainoinen työelämä johtaa parempiin tuloksiin.”

Lisätietoa

Video: 
YouTube – Helsingin kaupunki: A worklife worth living

Slush 2019
Helsingissä 21.–22.11.2019

City as a Service
(vain englanniksi)

Lue myös: 
Helsingillä useita valtteja startup-kaupunkien mittelössä – kärjessä toimivuus sekä maailman paras työn ja vapaa-ajan tasapaino