Seppo ja Ainikki Saarinen lähtivät koronan takia kävelylle ja löysivät Itä-Helsingin uudelleen

Helsinki on toukokuun alussa käynnistänyt ikäihmisten arkiliikkumiseen kannustavan Anna arjen liikuttaa -kampanjan. Liikkuminen onkin ikääntyessä tärkeämpää kuin koskaan. Kyky liikkua on itsenäisen elämän ja mielekkäiden asioiden mahdollistaja.

Ikäihmisten elämäntilanne, fyysinen kunto, toimintakyky ja liikunnan harrastaminen vaihtelevat suuresti. Tästä syystä kampanjaan on tuotu helsinkiläisten ikäihmisten omia liikkumistarinoita.

Seppo, 83, ja Ainikki, 81, Saarinen viettävät eläkepäiviään viihtyisällä omakotialueella itäisessä Helsingissä. He ovat nauttineet eläkkeen tuomasta vapaudesta jo 20 vuotta aktiivisesti liikuntaa ja kulttuuria harrastaen ja matkustellen. Sitten tuli maailmanlaajuinen pandemia, joka pysäytti menevän arjen ja pisti liikkumistottumukset uusiksi. Harrastusten keskeytyminen pakotti huomaamaan, että omasta aktiivisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on pitkälti omasta tahdonvoimasta – ja rutiineista kiinni.

Pariskunnasta Ainikki Saarinen onkin liikkunut koko elämänsä melko aktiivisesti kouluajoista asti. Seppo Saarinen sen sijaan tunnistaa itsenä myöhäisherännäiseksi. Liikkuminen tuli oikeastaan säännölliseksi osaksi elämää vasta kakkostyypin diabetes -diagnoosin myötä, joka pakotti arvioimaan omia päivittäisiä valintoja ja arkisia rutiineja uudelleen.

Kun korona pysäytti harrastusten ja matkustuksen täyteisen elämän, Seppo ja Ainikki alkoivat kävellä entistä enemmän. Tavallisesti he kävelevät tuttuja reittejä kodin ympäristössä, mutta kaipaavat pian vaihtelua. Tuttuihin reitteihin kyllästyttyään he alkoivatkin ottaa uutta suuntaa laajemmin lähialueilta.

”Meille on tullut periaatteeksi tässä sellainen Itä-Helsinki tutuksi -teema”, Seppo Saarinen kertoo.

Kävelyharrastuksen myötä lähialueet ovatkin tulleet entistä tutummaksi ja uusia, mielenkiintoisia paikkoja on löytynyt sieltä, mistä niitä ei ole ennen hoksannut etsiä.

Lue Seppo ja Ainikki Saarisen liikkumistarina Helsinki Liikkuu -verkkosivuilta