Ihmisiä Senaatintorin kesäterassilla.

Suomen ensimmäisen keskustatekokilpailun voitti Helsingin Senaatintorin kesä jättiterassi-hankkeellaan

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry:n palkintoraati valitsi vuoden 2020 keskustatekokilpailun voittajaksi Helsingin City Markkinointi ry:n (HCM) ehdotuksen, Senaatintorin jättiterassi-hankkeen.

Kesän 2020 “huippupopaus” oli Senaatintorin kesäterassi. Helsingin kaupunki luovutti Suomen merkittävimmän ulkotilansa ravintoloille, jotka ottivat torin upeasti haltuun poikkeusolosuhteissa, vaikka kulttuurivaikuttajat saattoivat alkuun hieman yskäistä. Lopputulos mykisti kaikki. Senaatintorin terassilla vieraili sen aukioloaikana, heinä–elokuun aikana noin 400 000 asiakasta. Terassilla toimi 16 ravintola-alan toimijaa. Yrittäjät korostavat, että terassi on paitsi toiminut koronapuskurina ravintola-alan yrityksille, se on tuonut myös kaivattua elämää kaupungin keskustaan.

Palkinnon vastaanottaa Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, Torikortteleiden (Helsingin Leijona Oy) kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer ja tapahtuman tuottaja Eija Malin, sekä Helsingin City Markkinoinnin toiminnanjohtaja Krista Östman.

Osallistujia 15 kaupungista

Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry avasi huhtikuussa kilpailun vuoden 2020 keskustateosta Suomessa. Ehdotuksia saapui määräaikaan mennessä 15. eri kaupungista.

Keskustateoksi etsittiin uusia ja älykkäitä, sekä virkeitä käytäntöjä innostamaan kaikkia Suomen kaupunkien keskustankehittäjiä. Avainsanoina olivat vaikuttavuus ja talousvaikutukset. Tärkeintä oli ennen kaikkea löytää hyviä tekoja ja esimerkillisiä käytäntöjä ”matalallakin kynnyksellä”.

Ehdotuksen sai lähettää kaupungin keskustayhdistys tai jokin muu kaupungin/kunnan ylläpitämä kehittämisyksikkö. (Vain yksi kilpailuehdotus/kaupunki).

Kaikki keskustatekokilpailuun osallistuneet kaupungit ja ehdotukset ovat nähtävissä www.kaupunkikeskustat.fi sivuilla.

Helsingin City Markkinointi ry (HCM) edustaa ydinkeskustan kiinteistönomistajia, alueen kehittäjätahoja ja yrittäjiä. HCM:n hallitus päätti yksimielisesti ehdottaa vuoden 2020 keskustateoksi Helsingin Senaatintorin jättiterassi-hankkeen, joka toteutti Torikorttelit/ Helsingin Leijona Oy.

Palkintoraatina EKK:n valmisteluvaliokunnasta: Kauko Aronen (kaupungit/kunnat), Eija Kölhi (viestintä), Tero Lassila (kiinteistöt), Johanna Rajala (kaupunkisuunnittelu) ja Aulis Tynkkynen (tutkimus- ja kehittäminen).

HCM:n ehdotuksen perustelut EKK:lle

Kuluva vuosi on ollut haasteellista aikaa kaikille Suomen kaupunkikeskustoille, ja Helsinki on ollut yksi pahimmista pandemian aiheuttaman kävijäkadosta kärsineistä kaupungeista, jossa palveluilla on keskeinen rooli kaupungin elinvoimalle.
Senaatintorin kesän iso terassialue ja muut kevennetyt vaatimukset ulos laajentaville ravintoloille oli Helsingin kaupungin kädenojennus koronarajoituksista kärsineelle ravintola-alalle. ”Terassialueen pääideana on elävöittää Helsingin ydintä koronatilanteen vähennettyä ihmisten liikkumista” kertoi alueen organisoinnista vastaava Torikorttelien kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Helsingin paraatipaikalle rakennettu Senaatintorin jättiterassi saavutti suuren suosion avajaispäivästä alkaen. ”Tämä on varmasti ollut hyödyksi myös monille muille keskustan toimijoille” Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer summaa.

Lisätietoja:

Helsingin City Markkinointi ry:n (HCM) toiminnan tarkoituksena on kehittää ydinkeskustan yritystoiminnan toimintaedellytyksiä, vahvistaa positiivista mielikuvaa keskustasta ostos- ja palvelualueena, sekä kehittää alueella toimivien yhteistyötä ja keskinäistä vuorovaikutusta.

Helsinki City Markkinointi ry on ydinkeskustan kiinteistönomistajien, yrittäjien ja kaupungin yhteistyöelin, jonka tavoitteena on keskustan viihtyisyyden ja vetovoiman lisääminen. Yhdistys tuottaa ja kerää riippumatonta tutkimustietoa, järjestää keskustelutilaisuuksia ja yleisötapahtumia sekä päätoimittaa Downtownhelsinki.fi -sivustoa ja sosiaalisen median kanavia.

Kuva: Camilla Bloom, Torikorttelit