Ilmakuva Helsingistä kohti merta.

Pormestari Vapaavuori avaa Unescon Creative Cities -verkoston kolmannen huippukokouksen 17. syyskuuta

Unescon ja Pekingin kaupungin yhdessä järjestämä UNESCO Creative Cities Beijing Summit järjestetään 17.–18. syyskuuta kolmatta kertaa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on saanut kunnian pitää kokouksen avajaispuheenvuoron. Helsinki on kuulunut Unescon Creative Cities -verkoston City of Design -kaupunkeihin vuodesta 2014.

Koronaviruspandemian vuoksi huippukokous järjestetään hybriditapahtumana Pekingissä siten, että kansainväliset vieraat osallistuvat etäyhteyksin. Tapahtuman avaamisen lisäksi pormestari Vapaavuori osallistuu muun muassa paneelikeskusteluun, jonka teemana on tiede, teknologia ja luovuus urbaanin hallinnon vastauksena globaaleihin haasteisiin.

”Helsingissä uskomme vahvasti, että muotoilun keinoilla on mahdollisuus muuttaa asioita parempaan. Maailman toimivimman kaupungin asemaa tavoiteltaessa suunnittelu, digitalisaatio ja vuoropuhelu asukkaiden kanssa ovat erottamaton osa kaikkea tekemistä. Kansainvälinen yhteistyö ja Unescon Creative Citiesin kaltaiset verkostot ovat meille tärkeitä ja korostavat sitä, että kaikella mitä suurissa kaupungeissa tehdään –  terveydenhoidosta talouteen – on globaalia merkittävyyttä”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Creative Cities -verkoston kokousteemana on tänä vuonna ”Creativity Empowers Cities, Technology Creates the Future” (luovuus antaa kaupungeille voimaa, teknologia luo tulevaisuuden).

Taustatietoa

Unescon Creative Cities -verkostoon kuuluu yhteensä 246 kaupunkia. Jäsenistä 40 mukaan lukien Helsinki on valittu verkostoon City of Design -kaupunkeina, joiden johtoteemana on muotoilu ja sen hyödyntäminen kaupunkikehityksessä.

Creative Cities Network

Cities of Design Network

Helsingin ja Pekingin välillä on vahva yhteistyö, ja Peking on Helsingin ainoa virallinen ystävyyskaupunki. Ensi vuonna Helsinki esittäytyy muotoiluosaamisen edelläkävijänä Beijing Design Weekin Guest City -teemakaupunkina.

Kuva: Jussi Hellsten.