Pietarin kuvernööri Alexander Beglov ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kuvassa vas). Kuva: Tuukka Jaromaa

Pietarin ja Helsingin johtajat haluavat tiivistää kaupunkien välistä yhteistyötä

Pietarin kuvernöörin Alexander Beglovin ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren tapaamisessa tiistaina 3. joulukuuta tärkeäksi keskustelunaiheeksi nousi kaupunkien yhteistyö Itämereen liittyvissä kysymyksissä.

Myös muu ympäristöyhteistyö on kaupungeille tärkeää. Beglov ja Vapaavuori totesivat ensimmäisessä tapaamisessaan Helsingissä, että kaupunkien väliselle yhteistyölle kulttuurin, koulutuksen, kaupunkisuunnittelun sekä innovaatio- ja startup- ekosysteemien alueilla on niin ikään hyviä edellytyksiä. Sähköinen viisumi suomalaisille matkailijoille, Suomen erinomainen maine Luoteis-Venäjällä ja ensi kesän jalkapallon EM-kilpailut luovat uusia mahdollisuuksia kaupunkien väliselle matkailuyhteistyölle.

Kaupunkien painoarvo kasvaa koko ajan, samoin kuin kaupunkien välisen kansainvälisen yhteistyön merkitys. Pyrimme saamaan Pietarin kanssa aikaan konkreettista tuloksia erityisesti ympäristöön liittyvien haasteiden ratkaisemisessa. Esimerkiksi Itämeren tilanteen parantaminen on alueen kaikkien kaupunkien yhteinen tehtävä, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin ja Pietarin johtajat ovat tavanneet toisiaan säännöllisesti vuodesta 1993 alkaen. Tuolloin kaupungit allekirjoittivat ensimmäisen yhteistyösopimuksensa. Sopimuksen puitteissa on säännöllisin väliajoin laadittu konkreettisia yhteistyötä ohjaavia toimintasuunnitelmia.

Alexander Beglov astui virallisesti kuvernöörin virkaan syyskuussa järjestettyjen paikallis- ja kuvernöörivaalien jälkeen. Ennen valintaansa hän oli hoitanut tehtävää virkaatekevänä kuvernöörinä syksystä 2018.


JAA