Urbaanit nuotiopaikat. Piirroskuva: Minna Alanko, Helsingin kaupungin aineistopankki.

OmaStadi tukee paikallista viihtymistä

OmaStadin ensimmäisen kierroksen 44 äänestyksessä voittanutta hanketta etenevät poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Varsinkin liikuntaan ja ulkoiluun liittyvät kehittämishankkeet ovat edenneet hyvin.

Aurinkolahden uimarannalta poistetaan vedenalaisia kiviä vähintään 200 metrin matkalta, ja 1,5 metrin syvyyteen asti. Kivien poistaminen lisää turvallisuutta ja viihtyvyyttä Helsingin suosituimpiin uimarantoihin kuuluvalla rannalla. Rannalle lisätään töiden yhteydessä myös hiekkaa.
”Aloitamme kivien poistamisen toukokuun lopulla, kunhan olosuhteet sen sallivat. On hienoa päästä tekemään Aurinkolahden välimerellisestä uimarannasta entistä mukavampaa uimareille ja muille vesiliikkujille”, kertoo projektipäällikkö Jussi Mäkinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Koululaisten toiveiden mukaan kaikkiin Itä-Helsingin leikkipuistoihin hankitaan lisää liikuntavälineitä lasten käyttöön. Listalla on muun muassa trampoliineja, keppihevosesteitä, hyppynaruja, hulavanteita, palloja ja mailoja. Kahdessatoista leikkipuistossa koulujen iltapäiväkerholaiset ideoivat ja äänestivät, mitä liikuntavälineitä leikkipuistoissa tarvitaan. Valmiit listat hankittavista välineistä toimitettiin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan johtavalle leikkipuisto-ohjaaja Jyrki Rönkölle.
”Hankimme kesällä leikkivälineitä koululaisten ostoslistan mukaan. Emme ehkä kuitenkaan voi koronapandemian vuoksi juhlistaa tätä, kuten oli alkujaan tarkoitus. Mahdollisesti syksyllä sitten vasta. Muuten on hienoa, että saimme juuri Itä-Helsinkiin tällaisen mahtavan piristyksen”, sanoo Rönkkö

Save Savela – Pihlajamäen nuorisopuiston kehittäminen. Pihlajamäen nuorisopuistoa ja sen ympäristöä korjataan ja parannetaan. Alueelle rakennetaan pumptrack-rata, tuodaan ulkokuntoiluvälineet sekä parannetaan ulkopuutarhaa. Näin nuorten harrastusmahdollisuuksia kohennetaan ja suosittu alue saadaan monipuolisempaan hyötykäyttöön.
”Suunnitelmat ovat lähteneet rakennuttajalle ja urakkalaskentaan. Kustannusten selvittyä tiedetään tarkemmin kuinka laajana pumptrack-rata ja muita toimenpiteitä voidaan toteuttaa hankkeelle varatun budjetin puitteissa”, kertoo projektinjohtaja Camilla Lindroth-Vanhala kaupunkiympäristön toimialalta.

Valpurinpuisto on aktiivinen ja yhteisöllinen keidas Meilahdessa. Valpurinpuiston korjaus ja toiminnallisuuden monipuolistaminen eri kohderyhmät huomioiden on myös edennyt hyvin.
”Olemme vieneet alkuperäisiä ajatuksia eteenpäin. Lähikoulujen oppilaat olivat vielä toukokuun lopulla mukana äänestämässä kiipeilytelineiden elementtejä laajasta valikoimasta. Rakentamaan päästään varmaankin loppusyksyllä. Ihan valmista saadaan ensi vuoden aikana”, kertoo projektinjohtaja Jere Saarikko kaupunkiympäristön toimialalta.

Länsi-Helsinkiin perustetaan 2–3 kaupunkilaisten urbaania nuotiopaikkaa retkikohteiksi ja hengähdyshetkiä varten.
”Päiväretkeily ja ulkoilu ovat nykyisin entistä suositumpia tapoja viettää vapaa-aikaa. Parasta aikaa mietimme näiden urbaanien nuotiopaikkojen kalustusta. Kalusteet on tarkoitus asettaa piiriin nuotion ympärille. Retkeilijät tuovat sitten tullessaan mukanaan tarvikkeet, kuten puut tai hiilet sekä elintarvikkeet”, kertoo projektipäällikkö Nina Mouhu kaupunkiympäristön toimialalta.

Koko kaupunkia koskeva ehdotus puiden istuttamisesta

Puita lisää Helsinkiin on hanke kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi, pölyn ja tuulisuuden vähentämiseksi, hiilinielun kasvattamiseksi sekä asukkaiden sitouttamiseksi lähiympäristöstä huolehtimiseen. Koronatilanteen vuoksi hankkeen yhteiset istutustalkoot jäävät pois ohjelmasta.
”Puiden istuttaminen tehdään kokeiluna Koillis-Helsingissä. Myöhemmin, budjetin salliessa, voidaan idea monistaa muihin kaupunginosiin. Tapaninkyläntien varrelta on löytynyt sopivia puiden istutuspaikkoja, joille istutamme ensi keväänä pieniä koivun taimia”, kertoo Mouhu.

”Kaiken kaikkiaan OmaStadi on lisännyt yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä kaupunginosissa. Se on tällä hetkellä ajankohtaista, kun on löydetty lähiluonnon ja lähiliikuntapaikkojen arvo”, sanoo alueosallisuuspäällikkö Titta Reunanen.

Osallistavan budjetoinnin menetelmin yhdessä kaupunkilaisten kanssa kehitetyt hankkeet ovat viime vuoden aikana järjestetyn OmaStadi-äänestyksen menestyjiä.

Lue lisää:

Kaikkien hankkeiden eteneminen

OmaStadi

Piirroskuva: Minna Alanko, Helsingin kaupungin aineistopankki.