Apulaispormestari Nasima Razmyar Lontoossa

Nasima Razmyar Lontoossa: Oodi on tulevaisuuden kirjasto

Helsingissä kuhisee. Elokuussa avautuu uusi Amos Rex –taidemuseo Lasipalatsissa. Joulukuussa vuorostaan uusi keskustakirjasto Oodi avaa ovensa. Kulttuuri ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar kävi Lontoossa kertomassa kansainväliselle lehdistölle Helsingin kuulumisia kulttuuririntamalla. Helsingillä on paljon tarjottavaa kulttuurimatkailijoille.

Nasima Razmyar keskittyi erityisesti avaamaan kirjastolaitoksen merkitystä Suomen kehitykselle myös tulevaisuudessa.

Sata vuotta sitten Suomi oli kehitysmaa. Nykyään, kun eri maiden elämänlaatua ja elinoloja vertaillaan, Suomi sijoittuu vertailujen kärkeen. Nasima Razmyarin mukaan juuri kirjastolaitoksella on ollut keskeinen rooli tässä myönteisessä kehityksessä.

”Uskon, että tämä menestys johtuu vahvasta ja tasa-arvoisesta julkisesta koulutusjärjestelmästämme. Kirjastoverkostomme on aina tukenut koulutusta. Myös tulevaisuudessa kirjastoilla tulee olemaan suuri merkitys." Nasima Razmyar sanoi.

Suomen kulttuurirahaston tutkimuksen mukaan kirjasto on suomalaisten mielestä tärkein kulttuuripalvelu. Helsingissä on 38 paikalliskirjastoa ja kaupunginvaltuusto on ilmaissut tukensa koko kirjastoverkostolle. Nasima Razmyarin mukaan uutta keskustakirjastoa kuitenkin tarvitaan monestakin syystä.

”Maailma muuttuu ja kirjastojenkin on muututtava. Kirjastojen käyttö on muuttunut erityisesti digitaalisen kehityksen myötä. Kirjastokävijöiden tarpeet muuttuvat myös.” sanoi Nasima Razmyar.

Nasiman mukaan suomalaiset voivat oikeutetusti olla ylpeitä kirjastolaitoksestaan. Nasiman mielestä Suomen kirjastolaitos tarvitsee lippulaivan ja Oodista tulee uuden aikakauden kirjasto. Tilat suunnitellaan joustaviksi siten, että kirjasto voi muuttua tarpeiden muuttuessa.

Nasima Razmyar kuvasi niitä monia eri tarpeita ja käyttötarkoituksia, joita kirjasto tulee palvelemaan. Se ravitsee kirjallisuusnälkäisiä mutta on myös paikka, jossa kävijät voivat järjestää tapaamisia, tehdä työtä ja kehittää digitaalisia taitojaan. Kirjastoon tullaan myös viihtymään ja rentoutumaan.

Nasima tapasi lehdistön edustajia ja kulttuurivaikuttajia Suomen suurlähettilään residenssissä Lontoossa. Muita puhujia olivat Suomen Iso Britannian suurlähettiläs Päivi Luostarinen; Amos Rexin johtaja Kai Kartio; Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Hanna Harris ja Helsinki Marketingin johtaja Laura Aalto. Antti Nousjoki ALA arkkitehtitoimistosta kertoi toimiston suunnittelemasta keskustakirjastosta. Freja Ståhlberg-Aalto JKMM arkkitehtitoimistosta kertoi toimiston suunnittelemasta Amos Rexista.

Matkan aikana Razmyar tapasi Lontoon kulttuurista vastaavan apulaispormestarin Justine Simonsin. Apulaispormestarit keskustelivat tapaamisessa kulttuurin merkityksestä kaupunkilaisten hyvinvoinnille sekä kaupunkien välisestä yhteistyöstä.

Razmyarin ohjelman kuuluu myös Lontoon yöelämästä vastaavan ”yötsaari” Amy Lamén tapaaminen. Helsinkiin yöpormestaria ehdottanut Razmyar haluaa tutustua eri kaupunkien kokemuksiin yöpormestarimallista.

Matka liittyy Helsingin kaupungin tavoitteiseen nostaa kaupungin kansainvälistä tunnettuutta kulttuurikaupunkina ja kiinnostavana matkailukohteena.

JAA