Kuva: Eetu Ahanen

Monocle: Helsinki on maailman kuudenneksi paras paikka asua

Brittiläinen lifestyle-lehti Monocle on jälleen laittanut maailman kaupungit järjestykseen elämänlaatua mittaavassa Quality of Life Survey -vertailussa. Tänä vuonna Helsinki on sijalla kuusi. Helsinki on parantanut sijoitustaan vertailussa viime vuosina. Viime vuonna kaupunki oli kymmenennellä sijalla. Tänä vuonna kaupunkivertailun kärkeen sijoittuivat koko maailman osalta Zürich, Tokio ja München.

Monocle kuvailee Helsingin julkista liikennettä yhdeksi maailman parhaimmista sekä Helsinki-Vantaan lentoasemaa esimerkillisen toimivaksi. Monocle nostaa myös esiin kaupungin panostuksen kohtuuhintaisen asumiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Lehden mukaan Helsingin ravintolaelämä on vilkastunut entisestään viime vuonna auenneiden yli sadan ravintolan myötä. Helsinkiläisravintoloiden kilpailu on kovaa ja laatu korkea. Hotelleista Monocle huomioi erityisesti St Georgen tervetulleena parannuksena hotellivalikoimaan. Lisäksi kulttuurielämän vilkkautta kehutaan Oodin ja Amos Rexin aukeamisen sekä Helsinki Biennaalin ja design- ja arkkitehtuurimuseon rakentamissuunnitelmien myötä. Parantamisen varaa Monocle sen sijaan näkee Töölönlahdessa, jota lehti kehottaa siistimään houkuttelevammaksi uimareille. Toisaalta positiivisena muutoksena nähdään kaupungin panostukset merellisyyden houkuttelevuuden lisäämiseksi matkailu- ja virkistyskohteena.

”Helsinki on hyvää elämää varten. Tavoite vastuullisesta kasvusta haastaa meidät joka päivä tekemään asiat pikkuisen paremmin, palveluhenkisemmin ja kansainvälisemmin. Hienoa, että tämä työ näkyy nyt myös Monoclen Quality of Life Survey -vertailun tuloksessa”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Monoclen ruusut ja risut Helsingille ovat vaihdelleet vuosittain. Viime vuonna kehuja saivat vilkas startup-kenttä sekä suositut festivaalit kuten Flow ja Sideways. Kehityskohteena oli tuolloinkin Töölönlahden alueen siisteys. Helsingin kaikkien aikojen paras sijoitus Monoclen vertailussa oli kärkisija vuonna 2011.

Monoclen vuodesta 2007 lähtien julkaistu vuotuinen vertailu on lehden toimituksen tekemä. Lehti tarkastelee elämänlaatua eri kaupungeissa ja julkaisee listan 25 kärkikaupungista.

Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki osallistuu Monoclen Quality of Life -konferenssiin tällä viikolla Madridissa. Hän osallistuu paneelikeskusteluun, joka käsittelee kaupunkien kasvua ja asumista. Konferenssissa puhuvat myös kaupunkisuunnittelun ja arkkitehtuurin kansainvälisesti merkittävät vaikuttajat, arkkitehdit Jan Gehl ja David Chipperfield.