Sinisiä, hentoja kesäkukkia puistossa, taustalla auto.

Mitä tehdä juhannuksena – keskikesän juhlaa Helsingissä

Keskikesän juhlaa voi viettää monin tavoin myös Helsingissä. Seurasaaren ja Pihlajasaaren perinteisiä juhannusjuhlia ei tänä poikkeusvuonna järjestetä. Saaret ovat kuitenkin hienoja ulkoilukohteita. Perinteiset juhannusristeilyt järjestetään tänäkin vuonna rajoitukset ja ohjeistukset huomioiden.

Tässä menovinkkejä kaupunkijuhannuksen viettäjille:

Elämyksiä ja merellisiä tunnelmia

Helsinki Biennaali esittelee 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin, ruutikellareihin ja autioituneisiin asuinrakennuksiin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä. Helsinki Biennaali on maksuton. Kävijät maksavat lauttalipun hinnan. Avoinna ma–su kello 11–18.

Kasarmitorintorin kesä – kaupungin kulinaristinen keidas on avoinna päivittäin kello 9 alkaen. Tarjolla on 13 ravintolatoimijan kesäisimmät herkut. Lisäksi kesäkaduilla ja terassilla voit törmätä yllätyksellisiin taide- ja kulttuurielämyksiin.

Korkeasaari on avoinna joka päivä. Huomioithan, että eläintarhassa voi vierailla vain ennakkovarauksella ja osa eläintaloista on suljettuna koronatilanteen vuoksi.

Linnanmäki on avoinna joka päivä myös juhannuksena. Huvipuisto tarjoaa juhannukseen reilusti riemua, vauhtia ja jänniä hetkiä.

Suomenlinnassa on palveluita avoinna koko juhannuksen. Linnoitukseen voi saapua muun muassa museovierailulle, nauttimaan ravintoloihin ja kahviloihin sekä tietysti ulkoilemaan ja ihailemaan nähtävyyksiä.

Musiiikkitalo kutsuu Midsummer Madness -ilmaiskonserttiin ulkoterassille juhannuspäivänä 25.6.

Uimaan ja saunomaan keskellä kaupunkia

Jos haluat nauttia merellisestä tunnelmasta keskellä kaupunkia, mennä välillä saunaan ja mahdollisesti pulahtaa uimaan, Allas on juuri oikea paikka. Lisäksi Altaan juhannus tarjoaa livemusiikkia: Reino Nordin juhannusaattona ja juhannuspäivänä Altaalla Erin.

Löyly Hernesaaressa on avoinna joka päivä. Myös useat muut Helsingin julkiset saunat pitävät ovensa avoinna juhannuksena.

Juhannuksen saaristoristeilyt

JT-Line järjestää juhannusristeilyt siipirataslaiva Vispilällä: Picnic-risteilyn Pihlajasaareen ja juhannusyön iltaristeilyn. Sunlines'n Helmiradion Juhannusristeilyllä pääset samalla osallistumaan ainutlaatuisiin juhliin. Myös Royal Line järjestää perinteiset juhannusristeilyt Helsingin ja Espoon saaristossa.

Merellinen Helsinki kutsuu — tutustu Helsingin saariin

Helsingin alueella on noin 300 saarta, joista monille pääsee seilaamaan yhteysaluksilla. Osaan saarista voi jopa kävellä siltoja pitkin.
Esimerkiksi Vallisaari, Isosaari ja Lonna tarjoavat kaikki merellistä tunnelmaa persoonallisissa paketeissaan.

Vinkkejä kaupunkiretkelle

Uimarannat ja maauimalat

Maauimalat ovat auki mutta uimalassa samanaikaisesti olevien henkilöiden määrää rajoitetaan toistaiseksi. Uimastadionin kävijämääriä seurataan ulkoliikunta.fi -palvelussa.

Ulkoliikunta.fi –palvelusta löydät myös reaaliaikaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta – sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta. 

Terveyspalvelut

Terveysasemat ovat auki to 24.6. normaalisti klo 8–16. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 25.6.–27.6.

Kiireellistä apua tarvitsevat potilaat hoidetaan iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä Haartmanin, Malmin, Jorvin, Peijaksen ja Uudessa Lasten sairaalassa.  Soita ennen päivystykseen hakeutumista maksuttomaan numeroon 116 117. Numerossa palvellaan ympäri vuorokauden.

Suun terveydenhuollon päivystys on auki juhannuksena 25.6.–27.6. klo 9–21 Haartmanin sairaalassa. Ajanvaraus on avoinna klo 8–21, p. 09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla. p. 040 621 5699.
Soita ennen kuin tulet päivystykseen.

Terveysneuvontaa 24 h - p. 09 310 10023

Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla.

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat juhannuksena ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, p. 020 696 006 ja kriisipäivystys, p. 09 310 44222.

Henkeä uhkaavat tilanteet – Soita 112

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Helsinkiläiset voivat tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi. Palvelussa saa toimintaohjeet ja voi tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin.

Testiin voi hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).
Koronatestiin on syytä hakeutua tarvittaessa myös juhannuksena. Hakeudu testiin, jos sinulla on tartuntaan sopivia oireita

Lue lisää: Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 2021

Juhannuksen liikenne

Juhannusaattoa edeltävänä torstaina 24.6. on perjantailiikenne. Juhannusaattona 25.6. ajetaan lauantain aikataulujen mukaan ja juhannuspäivänä 26.6. sunnuntain aikataulujen mukaan. Yöliikenne ajetaan juhannuspäivän ja sunnuntain välisenä yönä. U-bussilinjoilla on poikkeuksia.
Lue lisää: HSL:n sivuilta

Kirjastot

Juhannuksena on aikaa nauttia kirjojen seurasta. Voit lainata itsellesi uutta luettavaa helposti e-kirjastosta. Helmet-kirjastot ovat suljettuina juhannuksen ajan 25.6.–27.6. lukuunottamatta monia omatoimikirjastoja (Herttoniemi, Laajasalo, Suomenlinna). Useat kirjastot sulkeutuvat torstaina 24.6. normaalia aikaisemmin.
Lue lisää: Helmet-kirjastojen sivuilta

Lisää kesätekemistä Helsingissä:

Helsingin pelastuslaitos opastaa: Näin teet juhannuskokon turvallisesti

Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing

Uutinen on julkaistu 23.6. ja sitä on päivitetty 24.6.