Havainnekuva Melkinlaiturista. Kuva: Tietoa Finland Oy.

Melkinlaiturin alueen rakentaminen alkaa Jätkäsaaressa

Vuonna 2021 alkaa Jätkäsaaren kärjen, merellisen Melkinlaiturin rakentaminen. Liikkeelle lähdetään Atlantinkadun varrelta.

Juuri nyt kadunrakentajilla on kädet täynnä töitä Melkinlaiturin alueella. Merihenkisen asuinalueen asemakaava hyväksyttiin jo pari vuotta sitten, mutta ennen rakentamista on pitänyt tiivistää mereltä vallattua maapohjaa ja rakentaa kunnallistekniikkaa.

”Katutyöt ovat käynnissä alueella, ja ensimmäiset talotyömaat käynnistyvät keväällä 2021”, kertoo projektinjohtaja Max Takala Helsingin aluerakentamisyksiköstä.

Melkinlaiturin rakentaminen alkaa Atlantinkadun varren kortteleista. Mittakaava on muuta Jätkäsaarta pienipiirteisempää.

”Rakentaminen madaltuu Atlantinkadun 7-kerroksista taloista kohti rantaa”, kertoo Jätkäsaaren asemakaavojen laatija arkkitehti Teo Tammivuori.

Melkinlaiturin rantapuistot muodostavat viihtyisän oleskeluvyöhykkeen meren ja asuinkorttelien välille. Siellä voi kauniilla ilmalla paistatella päivää kahvikupin äärellä – ja kokea meren voiman myrskysäässä. Rantapuistoon johtaa Atlantinkadun ratikkapysäkiltä kevyen liikenteen valtaväylä Samoankuja. Kävelykujasta tulee viihtyisä oleskelualue ja turvallinen koulutie perheen pienimmille. Kujan varrelle rakennetaan päiväkoti ja koulu.

Tammivuori toivoo, että Melkinlaiturin asuntotarjonnasta tulee mahdollisimman monipuolista. Hyvältä näyttää, kertoo kaavoittaja, joka on päässyt tutustumaan rakennusten suunnittelijoiden luonnoksiin.

”Melkinlaiturille on tulossa hienoja asuntopohjia, ei ihan tavanomaisia ratkaisuja”, Tammivuori lupaa.

Myös tonttien luovutuksessa suositaan monimuotoisuutta. Osa tonteista on varattu ryhmärakentamishankkeille. Melkinlaiturilla on tulossa myyntiin myös Jätkäsaaren ehkä hienoimmat rakennuspaikat kaupunkipientaloille merinäkymin.

”Helsingissä ei juuri tällaisia paikkoja ole, tiivis kaupunkirakenne ja hyvät palvelut aivan meren äärellä”, Teo Tammivuori toteaa.

Karttakuvasta näet Melkinlaiturin kartalla. Melkinlaituri sijoittuu siis varsin lähelle Länsisataman Terminaali 2:ta.

^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*

Melkinlaituri kurkottaa merelle

- Alueelle on tulossa 2300 asukasta.

- 3-7-kerroksiset rakennukset madaltuvat kohti rantaa.

- Parasta: rannan Neptunuksenpuisto kahviloineen ja palveluineen, kävelykuja Atlantinkadulta rantapuistoon.

^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*

Teksti: Petja Partanen
Uutisen pääkuva: Tietoa Finland Oy.  
Artikkeli on julkaistu alun perin Jätkäsaari-Ruoholahti -lehdessä 21.1.2021.

Pääkuvan kuvateksti: Melkinlaiturilla meri on lähellä. Alueen etelärannalta lähtevät matkustaja-alukset, länsirantaa reunustaa puistobulevardi merinäkymin, pohjoisrannalle tulee pienvenesatama. Keskelle aluetta nousee koulu ja päiväkoti.