Perheenjäseniä olohuoneessa.

Kuuntele Meistä – About us -valokuvanäyttelyn avajaiskeskustelu maanantaina Helsinki-kanavalla

Maanantaina avautuu valokuvanäyttely Meistä / About Us kulttuurikeskus Caisan pihalla. Näyttely kuvaa alkuperäiskansaan, etniseen ja uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä, jotka kuuluvat myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan kansainvälisenä homo-, bi-, transfobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta paneelikeskustelulla Helsinki-kanavalla.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on vahvasti vallassa käsitys siitä, että sateenkaari-ihmiset ovat valkoisia. Ajoittain jopa väitetään, että pakolaiset, muslimit ja muut etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvat ihmiset olisivat uhka lhbtiq+ (lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit) -ihmisten oikeuksille Suomessa. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Keskustelussa kuullaan etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluvia sateenkaari-ihmisten ajatuksia yhteiskunnasta, ihmisoikeuksista ja arjen asioista. Paneelikeskustelun juontaa anti-rasistisen ja feministinen kansalaisjärjestö Fem-R:n perustaja Brigita Krasniqi. Keskusteluun osallistuu Jani Toivola, Pinja Pieski, Yasmin Ibrahim, Jay Jimeno ja Lorenzo Standen. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori lausuu avajaissanat.

Vuonna 1971 Suomessa dekriminalisoitiin homoseksuaalisuus. 50 vuoden aikana sateenkaari-ihmiset ovat raivanneet tilaa itselleen yhteiskunnasta tullakseen nähdyksi, mutta silti monelle heistä syrjintä on arkipäiväistä ja eläminen täysin omana itsenään ei ole vielä välttämättä mahdollista.

Suomessa asuu, elää, opiskelee ja työskentelee alkuperäiskansaan ja etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia sateenkaari-ihmisiä, joilla on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi yhdenvertaisesti yhteiskunnassamme.

Valokuvanäyttelyn tavoitteena on voimauttaa ja lisätä etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ja rodullistettujen sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä Suomessa. Tässä näyttelyssä valokuvien mallit ottavat haltuun yhteiskunnasta tilaa, joka kuuluu myös heille.

Paneelikeskustelu käydään englanniksi. Tilaisuus tulkataan suomenkieliselle viittomakielelle.

Tilaisuus on osa 17.–21. toukokuuta järjestettävää #StopHatredNow-festivaalia.

Aleksandra Lemken valokuvanäyttely etnisiin vähemmistöihin kuuluvista ja rodullistetuista LHBTIQ+-ihmisistä Suomessa nähdään kulttuurikeskus Caisan pihalla 3. kesäkuuta saakka. Sen jälkeen näyttely on esillä Pride-viikolla Helsingin kaupungintalolla 28.6.–3.7. ja sitten Stoassa 11.–31. lokakuuta 2021.

Valokuvanäyttelyn ovat toteuttaneet Seta, Etelä-Suomen Etno, Helsinki Pride -yhteisö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä kulttuurikeskus Caisan ja Stoan kanssa. Näyttelyn toteuttamiseen on saatu tukea oikeusministeriöltä.

Lisää aiheesta:

Meistä – About us -valokuvanäyttelyn avajaiskeskustelu Helsinki-kanavalla 17.5. klo 17.00-18.30 
Meistä – About us -valokuvanäyttely Setan sivuilla 
#StopHatredNow-festivaali

Kuva: Aleksandra Lemke