Havis Amanda lakitetaan virtuaalisesti.

Taideyliopiston ylioppilaskunta lakittaa Havis Amandan virtuaalitodellisuudessa

Tänä vappuna perinteisestä Havis Amandan lakituksesta vastaava Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) toteuttaa lakituksen kokonaan virtuaalisesti. Koronavirusepidemian myötä perinteinen lakitus Kauppatorilla ei tällä kertaa ole mahdollinen, mutta ylioppilaskunta haluaa silti olla tuomassa iloa ihmisten vappuun toteuttamalla lakituksen vaihtoehtoisella tavalla, jota kaikkien on mahdollista seurata turvallisesti omalta kotisohvaltaan.

Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja VR-studio Zoanin kanssa toteutettava virtuaalilakitus tarjoaa mahdollisuuden kokea perinteinen tapahtuma uudella ja ainutlaatuisella tavalla. Mantan lakitus on katsottavissa Helsinki-kanavalla vappuaattona 30.4. klo 17.45 alkaen, ja se on samalla osa Helsingin kaupungin laajempaa vappuaaton ohjelmaa. Helsingin kaupunki julkistaa etävapun ohjelman kokonaisuudessaan myöhemmin tällä viikolla.

”Havis Amandan lakitus on yksi Helsingin rakkaimpia vappuperinteitä, jota tänä vuonna ei voida koronaepidemian takia järjestää perinteisessä muodossa. On ollut hienoa nähdä, kuinka Taideyliopiston ylioppilaskunta on lähtenyt innovatiivisesti toteuttamaan lakitusta uudella tavalla yhdessä kaupungin ja Zoanin kanssa. Toivon, että Mantan lakitus toimii tänäkin vuonna vapun avaajana ja tuo iloa etävapun viettoon”, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Omien perinteidensä ja arvojensa mukaisesti Taideyliopiston ylioppilaskunta haluaa myös nostaa tapahtumassa esiin tärkeinä pitämiään yhteiskunnallisia kysymyksiä ja käsitellä niitä taiteen keinoin. Lakitukseen johdatteleekin samassa virtuaaliympäristössä toteutettu lyhyt poikkitaiteellinen performanssi, jossa kuullaan ilmastokriisistä innoituksensa saanut monikielinen ylistys luonnolle. Performanssin taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Taideyliopiston opiskelijoista koostuva työryhmä, jonka jäsenet on lueteltu tarkemmin alla.

Virtuaalisen Mantan lakituksen myötä Taideyliopiston ylioppilaskunta haluaa myös muistuttaa kaikkia turvallisesta vapun vietosta poikkeusolosuhteissa.

“Mantan lakituksen teemoilla ja ohjelmalla haluamme nostaa esiin taiteen voimaa, luonnon kauneutta ja planeettaamme edelleen uhkaavan ilmastokriisin vakavuutta. Lakituksen uudella toteutustavalla haluamme kuitenkin myös muistuttaa, ettei kokoontuminen ole vielä turvallista ja poikkeusoloissa rakkaatkin perinteet on osattava ajatella uusiksi. Toivomme, että Helsingin keskustaan ja Ullanlinnanmäelle vaeltamisen sijaan kaikki seuraavat Mantan lakitusta ja kohottavat maljat tällä kertaa kotonaan”, vetoaa Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Charifi.

Työryhmä:
Musiikki - Aukusti Arjas (sis. remixit VILDÁn kappaleista Skállovárri, Beaivvi mánát ja Vildaluodda)
Esiintyjät - Matleena Kohonen, Saara Lampela, Eugenie van der Meulen, Sara-Maria Pirhonen
Taiteellinen suunnittelu - Sofia Charifi (taiteellinen vastaava) sekä Terhi Hartikainen, Veera Isotalo, Eeva Rajakangas, Oskari Ruuska, Maria Valkeavuolle
Tuotanto - Sini Kaartinen, Ville Sinnemäki

Kysymyksiä ja vastauksia Mantan lakituksesta ja JVG:n keikasta virtuaalitodellisuudessa

Pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat (AYY, HYY, SHS ja TaiYo) lakittavat Havis Amandan patsaan vappuaattona vuorovuosin. Lakitusperinne vakiintui nykyiseen muotoonsa vuonna 1951, mutta epävirallisesti Mantaa on lakitettu lähteestä riippuen jo noin sadan vuoden ajan. Vielä 1970-luvulla Manta lakitettiin puolen yön aikaan kuun vaihtuessa.

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) on Taideyliopiston opiskelijoiden yhteisö sekä etu- ja palvelujärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki n. 1800 Taideyliopiston perustutkinto-opiskelijaa. Ylioppilaskunta syntyi Taideyliopiston perustamisen myötä 1.1.2013, kun Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät.

Kuva: Kimmo Brandt.