Kuva: Jussi Hellsten © Helsinki Marketing

Maailman toimivin kaupunki -sivuston ideoiden parhaimmisto julki

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lanseerasi vuosi sitten ajatuksen helsinkiläisille suunnatusta ideointialustasta.

Alkuvuodesta avoinna olleelle ideointialustalle saatiin yli 400 ideaa. Kaupungin asiantuntijoiden työryhmä kävi ehdotukset läpi ja teki esikarsintaa.

”Kokeilu oli mielekäs ja ideoita tuli kattavasti. Etsimme palvelussa erityisesti näppäriä arjen parannuksia, ja niitä esitettiin useita. Meillä on hyvät palautekanavat erilaisten epäkohtien ilmoittamiseen, mutta uuden ideointiakin kannattaa selvästi kannustaa”, sanoo Vapaavuori.

Kesäkuussa tuli kaksi vuotta siitä, kun Jan Vapaavuori aloitti Helsingin pormestarina.
”Helsinki on hyvällä tavalla aktiivinen kaupunki, jonka asukkaat ovat mielellään ideoimassa uusia tapahtumia ja osallistumassa kaupungin kehittämiseen. Tämä on iso voimavara. Helsingistä tulee viihtyisämpi ja maailman toimivin vain yhdessä kaupunkilaisten kanssa”, jatkaa Vapaavuori.

Palveluhenkisempi ja liikkuvampi Helsinki monen toiveissa

Monissa ideoissa toivottiin erityisesti palveluhenkisempää Helsinkiä. Palveluihin on jäänyt vuosien saatossa kummallisuuksia, jotka syövät turhaan sekä asiakkaiden että kaupungin työntekijöiden aikaa.

”Laakson sairaalan palvelusetelitilauksen voisi sähköistää. Lähetteen saapumisesta lähetetään asiakkaalle postissa kirje. Jos asiakas haluaa palvelusetelin, hänen tulee soittaa kirjeessä olevaan numeroon tiistaina tai torstaina klo 9-11 tai 12-14 ja pyytää sähköisen palvelusetelin luomista. Sähköinen palveluseteli asiointinumeroineen lähetetään asiakkaalle postin paperikirjeenä, jotta asiakas voi ilmoittaa asiointinumeron palveluntarjoajalle varatakseen ajan. Koko prosessin voisi hoitaa sähköisesti minuutissa.”

Muitakin ajatuksia palveluiden sähköistämisestä ja digiaikaan siirtymisestä esitettiin runsaasti. Kaupungin uusi digitalisaatio-ohjelma johtoryhmineen ratkoo näitä haasteita.

Suosittuja ideoita olivat myös viihtyisämpään ja liikkuvampaan kaupunkitilaan tähtäävät ehdotukset. Toreille haluttiin elämää, lisää roskiksia koko kaupunkiin sekä korkeampia puistonpenkkejä. Myös opasteet ja korkeiden katukiveysten poisto sekä erityisesti jalankulkureittien talvikunnossapito saivat paljon kannatusta.

Arviointiprosessin alkuvaiheessa ideoista karsittiin pois ne, jotka eivät kuuluneet kaupungin toimivaltaan, olivat liian laajakantoisia tai olemassa olevien päätösten tai kaupunkistrategian vastaisia. 

Tarkempaan jatkoselvittelyyn valittiin yhteensä 41 ideaa, joista osa koski samaa aihepiiriä. Toteuttamiskelpoiset ideat tulevat näkemään päivänvalon kaupungin eri palveluissa.

Lue lisää: 

Jatkoon valitut ideat

Maailman toimivin kaupunki -sivusto

Maailman toimivin kaupunki – Helsingin kaupunkistrategia 2017–2021