Kuva: Lauri Hämäläinen

Maailman koululaisten ilmastokokous huipentui kaupungintalolla

Viikon kestänyt maailman koululaisten ilmastokokous huipentui tänään 5. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolla pidettyyn päätöstilaisuuteen. Tilaisuudessa julkaistiin kokoukseen osallistuneiden 70 maan nuorten tuottama ilmastotekojen suunnitelma vuosille 2019–2025.

Suunnitelman mukaisesti nuoret ovat sitoutuneet muun muassa istuttamaan puita ja edistämään puiden istuttamista luomalla yhteistyökontakteja omien maidensa viranomaisiin. Nuoret myös vaativat omia koulujaan panostamaan ilmastokysymyksiin opetuksessa. Myös kierrätystä aiotaan tuoda esiin omissa lähtömaissa, muovin kertakäyttöä vähentää ja tähdätä ilmastoystävällisempään ruokailuun. Koululaiset aikovat myös luoda verkkoalustan jolla voivat jatkaa yhteistyötään ilmastokysymyksissä.

Kansainväliseen koulujen ilmastosopimukseen puolestaan on tähän mennessä liittynyt jo 370 koulua 50 maasta. Sopimuksen mukaan koulu sitoutuu vuosina 2019–2025 joka vuosi istuttamaan 0,5 hehtaaria puita. Kouluille, joissa puiden istuttaminen ei ole mahdollista, on luotu mahdollisuus ”adoptoida” puita kouluilta, jotka niitä istuttavat. Puiden istuttamisen tavoitteena on sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2025 mennessä.

Nuorten kannanottoa ja toimenpidesuunnitelmaa vastaanottamassa ollut Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä kehotti nuoria pitämään ilmastoasiaa valokeilassa ja olemaan yhteydessä omien maidensa ilmastoneuvottelijoihin nuorten viestin viemiseksi eteenpäin.

Johtava asiantuntija Mika Tuuliainen Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) niin ikään kehotti nuoria vahvasti jatkamaan ilmastokysymyksen esillä pitämistä. Hän kertoi myös EK:n jäsenistön, noin 16 000 suomalaisen yrityksen, olevan vahvasti sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kunnanjohtaja Ari Alatossava Iin kunnasta kertoi kuinka tullaan Iin kaltaiseksi edelläkävijäksi uusiutuvan energian käytössä ja energiatehokkuudessa. Hän painotti ilmastonmuutoksen torjunnan olevan sekä poliittisten, paikallisten että alueellisten toimien asia.

Suurin osa kokoukseen osallistuneista 135 oppilaasta ja 100 opettajasta lähti tänään kotimatkalle.

Kokoukseen osallistuneiden koululaisten tuottama toimintasuunnitelma ja koulujen ilmastosopimus

Ilmastokokouksen verkkosivut   


JAA