Suoraan sisältöön
A A A
Kaupungintalon juhlasali täyttyi harvinaisista vieraista, joiden joukossa oli yli sata lastenkodeissa asuvaa lasta ja nuorta. (Kuva: Pertti Nisonen)

Lastenkotilapset Helsingin kaupungintalolla Suomi 100 -juhlissa

Lastenkodeissa asuvat helsinkiläiset lapset ja nuoret juhlivat pormestari Jan Vapaavuoren kutsumina 100-vuotisen Suomen itsenäisyyttä Helsingin kaupungintalolla.

Kivaa päästä virallisiin saleihin. Tosi upeaa. Aika spessu tilaisuus. Siinä vieraiden kommentteja juhlasta, jonne Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori kutsui lastenkodit. Iltajuhlaan 16. marraskuuta saapui yli sata 8–18-vuotiasta lastenkodissa asuvaa helsinkiläistä lasta ja nuorta sekä lastenkotien henkilöstöä. Paikan päällä oli rap-artisti Mikael Gabriel ja rap-duo JVG, juontajina Tunna Milonoff ja Riku Rantala.

”Meille tämä oli vuoden tärkein tilaisuus, kohtasimme mahtavia nuoria ja kuulimme heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan”, Milonoff sanoo.

Räppärit eivät esiintyneet vaan keskustelivat nuorten kanssa. Esityksistä vastasivat lastenkodeissa asuvat nuoret itse.

Kuva: Pertti Nisonen

Tilaisuuden juonsivat Tunna Milonoff (oik.) ja Riku Rantala (vas.). Räppäriduo JVG ja räppäri Mikael Gabriel (keskellä) keskustelivat lasten ja nuorten kanssa, poseerasivat lukuisissa kännykkäkuvissa ja jakoivat nimikirjoituksiaan. 

”Puheet olivat tiiviitä ja sai kysellä”

Juhlan aluksi pormestari Vapaavuori toivotti vieraat tervetulleiksi ja Helsingin kaupungin lastenkotitoiminnan päällikkö Minna Pitkänen puhui. Pitkänen muistutti, että helsinkiläiset lapset haluavat asua Helsingissä, ja kaupungissa oli lastenkoteja jo ennen Suomen itsenäistymistä.

Eräs nuori kehui puheiden tiiviyttä, ja toinen hyvin koostettua ohjelmaa.

Puheita seurasi ruokailu ja sitä musiikkiohjelma. Lopuksi Milonoff ja Rantala haastattelivat räppäreitä ja vierasjoukko esitti heille kysymyksiä. Ensimmäiset kysymykset teki muutama kaikkein nuorimmista lapsista, sen jälkeen moni muukin kysyi.
Riku Rantala kehui, että nuorten kysymykset olivat loistavia! Yksi kysyi, miten saa itseluottamusta. Eräs kysymys käsitteli kiusaamista, toinen lastensuojelua Suomessa.

Nuoret pääsivät illan aikana myös kasvokkain artistien juttusille. Moni kertoi Mikael Gabrielin sanoitusten kuvaavan kuin nuoren omaa elämää. Kokiksi opiskeleva 16-vuotias tyttö sanoi Gabrielista: ”Olen viettänyt puolet elämästäni lastenkodissa, niin hänkin ja hänetkin on otettu huostaan.”

”Unelmani on tulla kuulluksi musiikkini kautta”

Juhlan alussa Naulakallion lastenkodissa asuva Peppi esitti huilulla Finlandian musiikinopettajansa pianosäestyksellä. Myöhemmin nuorten tanssiryhmä esitti Talvivalssin,  jonka Peppi säesti huilulla ja musiikinopettaja pianolla.
Talvivalssi on Pepin oma sävellys! Hän oli ottanut siihen vaikutteita Sibeliuksesta. Pepin unelmana onkin tulla kuulluksi juuri musiikkinsa kautta.

Unelmista puhuivat artistitkin. Mikael Gabriel sanoi, että onneksi hän uskalsi unelmoida. JVG:n kaksikon unelmat koskivat pitkään vain urheilua ennen kuin musiikki tuli kuvioihin.

Kuva: Pertti Nisonen

Naulakallion lastenkodin ohjaaja Jukka Uuksulainen (oik.) ja nuorista Peppi, joka esiintyi tilaisuudessa.

Juhlavaa, silti rentoa

Siisti puku ja valkeat tennarit. Sellaisia yhdistelmiä näki pojilla, juhlavuus yhtyi rentouteen koko tilaisuudessa. Kaupungintalon juhlasalissa näki myös pitsiä, komeita korvakoruja ja hiuskoristeita, liehuvia helmoja.

”Eräs työntekijä toi mekon lainaksi minulle”, Malmin lastenkodissa asuva nuori sanoo.

Malmin lastenkodin vastaava ohjaaja Viccy Esterlich uskoo nuorten muistavan aikuisenakin, missä he juhlivat, kun Suomi täytti 100 vuotta. 

Idean juhlasta keksi Naulakallion lastenkodin johtaja Maria Kantsila. Hän kirjoitti pormestarille: Toivon, että lapset ja nuoret saavat juhlan ajan olla prinssejä ja prinsessoja. Tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi, osalliseksi kaupunkilaisina. 

Vieraita saapui Helsingin kaupungin kaikista lastenkodeista: Naulakalliosta, Teinilästä, Malmilta, Hyvösen lastenkodista ja erillisestä asumisharjoitteluyksiköstä sekä kaupungin ulkopuolelta Hyvinkäällä sijaitsevasta Lemmilästä ja Lohjalla sijaitsevasta Outamosta. 

Pormestari Vapaavuoren mielestä juhla sopii hengeltään Suomi100-teemavuoteen, jossa yhtenä ajatuksena on, ettei ketään jätetä.

Illan lopuksi Maria Kantsila oli liikuttunut siitä, että lapset saivat juhlansa ja kokemuksensa.

Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: Pertti Nisonen


Kuva: Pertti Nisonen


Lisätietoja

Helsingin kaupungin lastenkodit

JAA