Helsingin keskusta ilmasta kuvattuna. Kuva: Helsingin kaupunki

Lakolla vaikutuksia kaupungin palveluihin usealla toimialalla

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ilmoittanut järjestävänsä poliittisen lakon 22.–23.10. Lakko kohdistuu erityisesti kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle sekä Palvelukeskus Helsingin toimintaan, jolloin sen vaikutukset ulottuvat myös muille toimialoille. Lakolla on laajoja vaikutuksia kaupungin toimialojen ja liikelaitosten palveluihin.

Lakko alkaa maanantaina 22.10. kello 00.00 ja päättyy tiistaina 23.10. kello 24.00. JHL ilmoittaa myös, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto loppuu 21.10. kello 24.00 kaikissa kaupungin työpaikoissa.

Lakko vaikuttaa kaupungin siivous- ja kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimessa.

Lakolla voi olla vaikutusta Palvelukeskus Helsingin tuottamiin koulujen ja päiväkotien ruoka- ja siivouspalveluihin. Lakko ei koske hoitoalan ruokapalveluja

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalla lakko voi vaikuttaa joihinkin toimintoihin.

Myös sosiaali- ja terveysalan sekä  lähi- ja perushoitajien liitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet vuoronvaihtokiellosta, joka alkaa maanantaina 22.10.2018 ja päättyy sunnuntaina 4.11.2018 kello 23.59.

Lakon tarkempia vaikutuksia eri toimialoilla

Kasvatus ja koulutus

Päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja Stadin ammatti-ja aikuisopistossa tarjotaan lakkopäivinä kaikille lapsille, koululaisille ja opiskelijoille lounas tai eväslounas.

  • Niissä varhaiskasvatuksen toimipisteissä, joissa tarjotaan eväslounas, ei tarjota aamu- tai välipalaa.
  • Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta kouluissa ei ole välipalatarjoilua, mutta leikkipuistoissa pystytään tarjoamaan välipala. Kehitysvammaisten ja autististen lasten välipalatarjoilu tarjotaan normaalisti.
  • Kouluissa ja oppilaitoksissa ei ole tarjolla maksullista välipalaa tai kahviopalveluita.

Palvelukeskuksen päiväkoti- ja kouluruokailupalveluja lakon aikana koskevissa kysymyksissä vastaamme 22.-23.10. klo 8.00-18.00 numerossa 09 310 27138.

Lakko ei vaikuta toimialan ruokapalveluissa toimipisteissä, joissa ruokapalveluista vastaa Sodexo tai Fazer Amica.

Linkki päiväkotien ja koulujen tilanteesta kertovaan uutiseen

Kulttuuri- ja vapaa-aika

Tämän hetkisen tiedon mukaan lakon aikana avoinna ovat ulkoilupalvelut, Kisahalli, Liikuntamylly, Itäkeskuksen uimahalli, Yrjönkadun uimahalli ja Oulunkylän liikuntapuisto.

Kirjastot, nuorisotalot ja museot eivät kuulu lakon piiriin.

Kulttuurikeskukset eli Kanneltalo, STOA, Malmitalo, Vuotalo, Savoy, Caisa ja Annantalo ovat avoinna. Mahdollisista muutoksista viestitään kunkin kulttuuritalon verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Pirkkolan uima- ja palloiluhalli ja Jakomäen uimahalli ovat suljettu, mutta koululaisuinnit järjestetään molemmissa uimahalleissa. Pirkkolan kenttien vuorot peruttu ja alakerran kunto- ja voimailusalit suljettu, mutta Pirkkolan kentät vapaakäytössä lakon aikana.

Linkki kulttuurin ja vapaa-ajan palveluista kertovaan uutiseen

Palvelukeskus Helsinki

Palvelukeskus Helsingin koulujen ja päiväkotien ruokapalvelujen tarjonnassa saattaa olla toimipaikkakohtaisia eroja.  Palvelukeskus tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Palveluja lakon aikana koskevissa kysymyksissä Palvelukeskus vastaa numerossa 09 310 27138 torstaina 18.10. klo 12-16, perjantaina 19.10. klo 8-16 ja mielenilmauksen aikana 22.-23.10. klo 8-18.

Linkki Palvelukeskuksen uutiseen 21.10.

Linkki uutiseen 23.10.: Suurimmassa osassa kouluista ja päiväkodeista tarjottu ruokaa lakon aikana

Palmian palvelut

Lakko aiheuttaa tilapäisiä muutoksia Palmian toimintaan kiinteistö-, siivous- ja lounasravintolapalveluissa. Todellinen palveluhäiriön laajuus selviää 22.10. aamupäivällä.

Linkki Palmian uutiseen, jossa tiedot lakon aikana turvatuista palveluista

Linkki uutiseen, jossa poikkeukset Palmian palveluissa

Lakko ei vaikuta suoraan Helsingin sote-palveluihin

Sosiaali- ja terveysalan sekä lähi- ja perushoitajien liitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet vuoronvaihtokiellosta, joka alkaa maanantaina 22.10. ja päättyy sunnuntaina 4.11.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteet ovat vuorovaihtokiellon aikana auki normaalisti. Työtaistelu saattaa aiheuttaa paikallisia häiriötä palveluissa.

Soten uutinen

Tätä uutista päivitetään, kun lakon vaikutukset tarkentuvat.
Uutista päivitetty 23.10. klo 12.00

Aiemmin uutisoitu

3.10.2018: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto saattaa vaikuttaa kaupungin palveluihin