Helsingin kaupunginvaltuusto. Kuva: Veeti Hautanen.

Kuntavaalien tulokset ovat vahvistuneet

Helsingin kaupunginvaltuustoon on kuntavaaleissa valittu 85 jäsentä ja näille varajäsenet 1. elokuuta 2021 alkavaksi nelivuotiseksi toimikaudeksi. Kuntavaalien tulokset on nyt vahvistettu, ja ne löytyvät oikeusministeriön tulospalvelusta.

Tulosten perusteella Helsingin kaupunginvaltuuston suurimpana puolueena jatkaa kokoomus 23 valtuutetulla. Toiseksi suurin puolue valtuustossa on vihreät 18 valtuutetulla ja seuraavina tulevat sosialidemokraatit (13 valtuutettua), vasemmistoliitto (11 valtuutettua) ja perussuomalaiset (9 valtuutettua).

Ruotsalaisella kansanpuolueella on uudessa valtuustossa viisi paikkaa, Liike Nyt:llä kolme, keskustalla kaksi ja kristillisdemokraateilla yksi.

Edellisessä kuntavaaleissa valtuustopaikan saaneet feministinen puolue ja piraattipuolue jäivät ilman valtuustopaikkoja.

Katso kuntavaalien 2021 tulokset täältä

Helsingin seuraava pormestari valitaan 2. elokuuta

Kaupunginvaltuusto valitsee Helsingin uuden pormestarin ja apulaispormestarit valtuutettujen ja varavaltuutettujen keskuudesta ensimmäisessä kokouksessaan 2. elokuuta 2021.

Pormestariksi tullaan todennäköisesti valitsemaan kaupunginvaltuuston suurimman puolueen pormestariehdokas, ja apulaispormestarien paikat jaetaan valtuuston suurimpien puolueiden kesken.

Jos valtuustoryhmät eivät ole yksimielisiä pormestarin ja apulaispormestarien valinnasta, toimitetaan näistä vaalit.

Valtuuston ensimmäisessä kokouksessa valitaan myös valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen ja sen jaostojen jäsenet, sekä muiden lautakuntien ja näiden jaostojen jäsenet.

Kaupunginvaltuuston kokous 2. elokuuta alkaa klo 18, ja sitä voi seurata Helsinki-kanavalla.

Kuntavaalien ennakkoäänestys toimitettiin kotimaassa 26.5.-8.6.2021. Vaalipäivä oli 13.6.2021. Kuntavaaleissa panostettiin koronaturvallisiin äänestysjärjestelyihin, ja esimerkiksi ennakkoäänestysaika oli pidennetty kahteen viikkoon. Vaaleissa oli myös ensimmäistä kertaa mahdollista äänestää ulkona drive-in-äänestyspaikoilla.

Helsingissä äänioikeuttaan kuntavaaleissa käytti 61,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Lisätiedot:

Kuntavaalien tulokset 
Kuntavaalit Helsingin kaupungin sivuilla
Vaalit.fi –sivusto
Helsingin kaupunginvaltuusto

Kuva: Veeti Hautanen