Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Helsingin kaupunginvaltuusto istunnossa. Kuva: Pertti Nisonen.

Kokoomus ja vihreät voittivat, Vapaavuoresta pormestari

Kuntavaalien alustavan laskennan tulokset ovat julki Vaalit.fi-palvelussa. Kuntavaalien vahvistetut tulokset on päivitetty vaalisivuille tarkastuslaskennan valmistuttua keskiviikkona 12. huhtikuuta.

Helsingin valtuustoon valitut

Ehdokkaittain

Äänestysalueittain

Puolueet ja yhteislistat

Kokoomus vahvisti asemaansa Helsingin suurimpana puolueena sunnuntain kuntavaaleissa. Kokoomus sai 28,4% äänistä (lisäystä 1,5%). Käytännössä se tarkoittaa sitä, että valtuusto valitsee kokoomuksen Jan Vapaavuoren Helsingin pormestariksi kesäkuussa. Vapaavuori sai myös suuren henkilökohtaisen äänivyöryn, lähes 30000 ääntä.

Myös vihreät etenivät ja saivat 24,1% äänistä (+1,8%). Ääniosuuttaan viime vaaleista lisäsivät myös Vasemmistoliitto (+1,0%) ja kristillisdemokraatit (+0,6).

Kokonaan uusina ryhminä valtuustoon nousivat Feministinen puolue ja Piraattipuolue. Molemmat saivat yhden valtuustopaikan.

Helsingissä vaalien suurimmat häviäjät olivat sosialidemokraatit, jotka saivat 13,8 % äänistä (-3,0%) ja perussuomalaiset 6,7% (-2,7%) kannatuksella. SKP menetti ainoan valtuutetun paikkansa.

85-paikkaisessa valtuustossa kokoomus saa 25 paikkaa, vihreät 21, Sdp 12, Vasemmistoliitto 10, perussuomalaiset 6, Rkp 5, keskusta ja kristilliset kumpikin kaksi sekä Feministinen puolue ja piraatit kumpikin yhden.

Helsingin äänestysprosentti nousi vuoden 2012 vaaleista selvästi ja oli nyt 61,6%. Uuden valtuuston toimikausi alkaa kesäkuun  alussa.

Kuntavaalit järjestettiin sunnuntaina 9. huhtikuuta

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta. Äänestyspaikat ovat avoinna vaalipäivänä klo 9–20.

Vaalipäivänä äänioikeutettu voi äänestää vain oman äänestysalueensa äänestyspaikalla, koska äänestäjän tiedot löytyvät vain hänen oman äänestysalueensa vaaliluettelosta. Helsingin kaupunki on vaaleja varten jaettu 166 äänestysalueeseen. Äänestyspaikka on merkitty äänioikeutetulle lähetettyyn ilmoituskorttiin. Jos äänioikeutettu ei tiedä, minkä äänestysalueen vaaliluetteloon hänen nimensä on merkitty, asiaa voi tiedustella Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan toimistosta, puh. 09 310 13344. Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalilautakunnalle selvityksen henkilöllisyydestään.

Voit hakea oman äänestyspaikkasi sijainnin kartalla

Vaalipäivän äänestyspaikat

Katso ehdokkaat Vaalit-fi-palvelusta. Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi 4.4.

Kuntavaaleissa valitaan 85 valtuutettua Helsingin kaupunginvaltuustoon. Kuntavaalien virallinen vaalipäivä on sunnuntai 9.4.

Lisää aiheesta:

JAA