Kaupungivaltuusto istuntosalissaan Pörssitalossa vuonna 1929. Kuva: Kaupunginmuseo.

100 vuotta kunnallista demokratiaa Helsingissä

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui 100 vuotta sitten historialliseen istuntoon. Valtuusto oli valittu joulukuussa 1918 kunnallisvaaleissa, jotka oli ensimmäistä kertaa järjestetty yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden periaatteella. Kaupunkilaiset saivat nyt äänestää varallisuudestaan riippumatta ja myös naisilla oli oikeus äänestää ja asettua ehdokkaaksi.

Helsinki-kanava

Uusi kaupunginvaltuusto kokoontui Fabianinkadun Pörssitalon istuntosaliin tammikuun 16. päivänä 1919. Valtuuston poliittiset voimasuhteet olivat muuttuneet merkittävästi edellisiin valtuustoihin verrattuna.  Ensimmäistä kertaa valittu Sosialidemokraattinen ryhmä nousi 26 edustajallaan valtuuston suurimmaksi ryhmäksi. Porvarillisten ryhmien edustajia oli yhteensä 34, joista Suomalaisen puolueen edustajia 8, Nuorsuomalaisen puolueen edustajia 4 ja Ruotsalaisen kansanpuolueen edustajia 22.

Uusi ilmiö kaupunginvaltuuston kokoonpanossa oli myös se, että sinne oli nyt voitu valita naisia, joita tähän valtuustoon valittiin yhteensä yhdeksän.

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään keskiviikkona tasan 100 vuotta myöhemmin muistamaan kunnallisen demokratian merkkitapahtumaa. Tilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Helsinkikanavalta klo 17.

Ohjelmassa on historiallinen kuvaelma vuonna 1919 alkaneesta valtuustokaudesta. Kuvaelman on käsikirjoittanut historioitsija Kati Katajisto ja sen esittävät Helsingin kaupunginteatterin näyttelijät Mikko Vihma, Tiina Peltonen ja Sauli Suonpää.
Helsingin kaupungin historiatoimikunnan puheenjohtaja, professori Laura Kolbe esittelee kuvaelman.
Tilaisuudessa puhuvat myös valtuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa ja pormestari Jan Vapaavuori.

Juhlatilaisuus tallennetaan ja on katsottavissa myös myöhemmin Helsinki-kanavalta.


JAA