Laajennetun todellisuuden keskuksen näyttelytilan avajaisissa tunnelma oli kirjaimellisesti tiivis. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Kulttuurikampuksella lasit päässä toiseen maailmaan

Helsinkiin saatiin uusi hieno keskittymä, jota voi ylpeänä esitellä minnepäin maailmaa tahansa. Torstai-iltana vietettiin laajennetun todellisuuden keskuksen näyttelytilan avajaisia Arabianrannassa.

Viralliselta nimeltä kyseessä on Helsinki XR Center (HXRC), jonka upouusi XR Showroom avattiin nyt virallisesti. Keskus toimii Metropolian kulttuurikampuksella.

XR pitää sisällään virtuaalisen, yhdistetyn ja laajennetun todellisuuden tekniikat. XR pitää sisällään myös ehkä paremmin tunnetut VR:n (Virtual Reality), MR:n (Mixed Reality) ja AR:n (Augmented Reality).

Keskus on ainutlaatuinen, sillä se yhdistää ison joukon eri toimijoita. Mukana ovat kulttuurialan koulutus, design ja teknologia mutta myös tutkimus, startup-yritykset sekä jo vakiintuneet yritykset.

Keskuksessa opiskelijat saavat mahdollisuuksia verkostoitua laajennetun todellisuuden asiantuntijoiden ja yritysten kanssa.

Vaikuttava oppimisympäristö

Yksi keskuksen kumppaneista on Helsingin kaupunki. Apulaispormestari Pia Pakarinen luonnehtii kumppanuutta luontevaksi, sillä kaupungin strategiatavoitteen mukaan Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia.

– Tarvitsemme tavoitteeseen pääsemiseksi kumppaneita. Me kaupunkina olemme mahdollistajia, alusta, jolla kumppanit voivat toimia.

Uudenlaiset oppimisympäristöt kehittyvät nyt vauhdikkaasti. Avajaisia edeltävänä iltana Helsingissä vietettiin Google Garage -oppimistilan avajaisia.

Pakarisen mielestä on hienoa, että Metropolian uudessa keskuksessa yhdistetään opiskelijat ja startupit mentoreihin ja isompiin yrityksiin.

Keväällä avatun keskuksen näyttelytilan avajaisten päivämäärä oli hänen mielestään mainio, Yrittäjän päivä.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Metropolian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopäällikkö Antti Laurikainen, Pia Pakarinen, Riitta Konkola, Tiina Vuorio ja Aleksis Karme ylpeinä esittävät: myös näyttelytila on valmis!

Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola huomauttaa, ettei HXRC uusine näyttelytiloineen olisi syntynyt ilman kumppaneita. Erityiskiitokset hän antaa Helsingin kaupungille, Business Finlandille ja FIVR:lle (Finnish Virtual Reality Association).

– Meillä oli iso unelma ja vahva usko asiaamme alusta asti. Olen todella iloinen, että unelma toteutui näin nopeasti.

Konkolan mielestä erityisen hienoa on, että uuden keskuksen teknologiaa voidaan soveltaa lähes mihin tahansa ja kaikkien tulevaisuuden hyväksi.

– Sovelluskohteita on paljon. Meidän erityisvahvuutemme kampuksella on monialaisuus. Opiskelijoilta tulee uusia ideoita, joita päästään testaamaan heti.

Ainutlaatuinen ekosysteemi

Laajennetun todellisuuden keskuksessa asiantuntijat auttavat XR-projekteja tekeviä tiimejä ja kehittäjiä eteenpäin. Keskukseen pääsee haun kautta, ja nyt keskuksessa on projektiensa kimpussa kymmenkunta tiimiä.

FIVR:n hallituksen jäsen Aleksis Karme vakuuttaa, että Helsinki on ainutlaatuinen paikka maailmassa. Täällä nuoria innovatiivisia tiimejä autetaan hyväntahtoisesti ja ilmaiseksi eteenpäin. Yliopistojen ja korkeakoulujen raja-aitoja häivytetään ja verkostoja sekoitetaan.

HXRC on tästä hyvä esimerkki, ja Karme yksi mentoroijista. Hän on taustaltaan paleontologi ja ollut kehittämässä muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvää teknologiaa, kuten mahdollisuutta kokea virtuaalitodellisuuden avulla merenpinnan nousua Helsingissä. Hän oli kehittämässä myös Helsingin kaupunginmuseon aikakonetta.

– Olemme Helsingissä aivan kärkijoukoissa, oli kyse sitten ohjelmista tai laitteista, Karme sanoo.

Ateljeeseen, teatteriin ja teollisuuden koulutuksiin

Avajaisissa oli loistava mahdollisuus päästä näkemään, millaisiin todellisuuksiin teknologian avulla pääsee. Esittelytilassa pääsi tutustumaan esimerkiksi Varjo-yrityksen virtuaalitodellisuuslaseihin, jotka päässä pääsee vaikka keskelle taiteilija Tommi Toijan ateljeeta.

Kokemus on hyvin aito, ja toimitusjohtaja Urho Konttori kertoo syyn: yhtiön VR-lasit toimivat ihmissilmän tarkkuudella. Näitä laseja hyödynnetään jo muun muassa auto- ja lentoteollisuudessa erityisesti koulutuksissa.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Urho Konttori opastaa Timo Ovaskaa ihmissilmän tarkkuudella toimivien VR-lasien käytössä.

Futuristiseen teatteriin puolestaan pääsee, kun päähän vaihtaa TheaterVR:n lasit. Ne päässä on melkein kuin teatterilavalla ja kosketuksen päässä esiintyjistä. Lasit vievät teatterikokemuksen sinnekin, mistä teatteriin olisi muuten vaikea päästä.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

TheaterVR:n Elli Niaria kertoo, että oikea teatterikokemus voidaan viedä lasien avulla vaikka vanhusten palvelukotiin.

Tulevaisuuden keskus

Keskus ja sen näyttelytilat tiimeineen ovat hyvin vaikuttavat. Tätä mieltä on myös kaupungin elinkeino-osaston Ari Seppänen. Hän kuuluu kaupungin innovaatiorahaston ohjausryhmään ja on ollut seuraamassa keskuksen synnyttämistä.

– On todella hienoa nähdä tämä valmiina.

Seppäsen mielestä iso juttu tällaisissa keskuksissa on, että niissä sekoittuvat hyvin erilaiset verkostot. Kaupunki voi olla alussa auttamassa ja tuuppaamassa asioita liikkeelle, mutta kun pallot lähtevät pyörimään, sitä ei enää tarvita.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Ari Seppänen toivoo, että uudet osaamiskeskittymät synnyttävät paitsi innovaatioita, myös uusia työpaikkoja.

Innovaatioiden lisäksi kaupunki toki toivoo uusien työpaikkojen syntymistä.

Keskuksen projektijohtaja Tiina Vuorio ei arastele sanoa olevansa ylpeä unelmien täyttymisestä.

– XR on aina monien asioiden yhdistelmä, yksin tässä maailmassa kukaan ei ole mitään.

Hänen mielestään on tärkeää, että keskus on paljon enemmän kuin uusien tiimien tila tai innovaatioiden synnyttäjä. Keskuksesta on hyvää kyytiä kasvamassa merkittävä osaamiskeskittymä, joka ei hyödytä vain Helsinkiä vaan koko Suomea.

– Ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö täällä tehtäisi asioita, joilla on muutaman vuoden kuluttua iso merkitys. Täällä luodaan tulevaisuutta.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja apulaispormestari Pia Pakarinen avasivat uuden keskuksen näyttelytilan.

Lisätietoja

Helsinki XR Center


Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho