Kasvomaskeja pussittaa kaksi ihmistä suuren pöydän ääressä kulttuurikeskus STOAssa tänä vuonna.

Koronakriisillä on vaikutuksia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen – aihetta käsitellään ihmisoikeuksien päivän seminaarissa 10.12.

Koronakriisin vaikutukset eivät jakaudu väestössä tasaisesti, mikä on huomioitava kriisin hoidossa ja koronan jälkeisen tulevaisuuden suunnittelussa. Helsingin kaupunki järjestää kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12.2020 kello 13.00–15.30 verkossa  teemaseminaarin, jonka aiheena ovat koronakriisin vaikutukset ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Koronaepidemian ja rajoitustoimien vaikutukset kansalaisten perusoikeuksien toteutumiseen ja tasa-arvoisten sekä yhdenvertaisten palveluiden järjestämiseen ovat tämän vuoden aikana aiheellisesti herättäneet huolta sekä Helsingissä että muualla Suomessa. Samoin myös koko Euroopassa ja eri puolilla maailmaa. Koronakriisin vaikutukset eivät jakaudu väestössä tasaisesti, minkä vuoksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulman pitää olla vahvasti mukana kriisin hoitamisessa ja siitä toipumisessa.

Helsingin kaupunki järjestää kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta teemaseminaarin, jonka aiheena ovat koronakriisin vaikutukset ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Ihmisoikeuksien päivää vietetään vuosittain 10. joulukuuta, koska ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948.

Ihmisoikeuksien päivän seminaari

Ihmisoikeuksien päivän seminaarin ensimmäisessä osassa kuullaan kolme kiinnostavaa asiantuntijapuheenvuoroa, joissa käsitellään koronakriisin vaikutuksia perusoikeuksiin Euroopassa sekä vähemmistöjen hyvinvointiin Suomessa.

Jälkimmäisen osan paneelikeskustelussa pureudutaan erityisesti kuntanäkökulmaan: mitä koronakriisi on merkinnyt tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle kunnan palveluissa tänä vuonna. Samoin pohditaan, mitä uusi normaali, tarkoittaa kunnalle yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmasta. Entä, millaisia oppeja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen poikkeusoloissa on kertynyt.

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus, johon tulee ilmoittautua viimeistään 7.12.2020 kello 16 mennessä. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki 8.12.2020. Tilaisuudesta ei jää tallennetta.

Ohjelma:

Tervetuliaissanat ja käytännön ohjeita klo 13.00–13.10
Asiantuntija-alustukset klo 13.10–14.30
The coronavirus pandemic in the EU – fundamental rights implications (Englanniksi)
Policy Analyst Martha Stickings, EU:n perusoikeusvirasto FRA
Koronaepidemian vaikutukset ulkomailla syntyneiden hyvinvointiin projektipäällikkö Natalia Skogberg, THL
Sateenkaari-ihmiset ja -järjestöt koronakriisissä vanhempi tutkija ja dosentti Jukka Lehtonen, Helsingin yliopisto/WeAll-hanke
Tauko klo 14.30–14.35
Paneelikeskustelu klo 14.35–15.25: Koronakriisin vaikutukset tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen kunnissa, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar
Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio
Vaasan kaupungin sosiaalityön ja perhepalveluiden tulosaluejohtaja Erkki Penttinen
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin vt. toiminnanjohtaja Ilmari Nalbantoglu
Keskustelua moderoi Erätauko-säätiön toiminnanjohtaja Laura Arikka.
Seminaarin lopetus 15.30

Lue lisää
:

Yhdenvertainen Helsinki

Koronakriisin vaikutukset Euroopassa (Englanniksi)

Uutinen julkaistu 23.11. ja tuoreutettu 8. ja 10.12.

Kuva: Virpi Peltola, Helsingin kaupungin aineistopankki