Kuva: Ilkka Ranta-aho

Komissio nuorten Ohjaamosta: Onpa fiksua EU-rahan käyttöä

Pääkuva: Ohjaamon Matias Fredriksson nappasi ystävänpäivän vitsinä päähänsä kipparilakin. Hänen työstään kuulemassa Katarina Ivankovic-Knezevic, Harri Tiainen, Johannes Hirvelä, Juuso Stenroos, Laurent Sens ja Janne Savolainen.

Henkilökohtaista uraneuvontaa ilman ajanvarausta? Vapaamuotoisia työnantajien tapaamisia viikoittain? Todellako! EU-komission sosiaaliasioiden osastopäällikkö Katarina Ivankovic-Knezevic sanoo olevansa hyvin vaikuttunut Ohjaamo Helsingin toiminnasta.

Hän vieraili nuorten palvelut samaan pisteeseen kokoavassa Ohjaamossa yhdessä komissiokollegojensa Laurent Sensin ja Juuso Stenforsin kanssa.

Ohjaamon toiminnasta heille kertoivat Ohjaamon päällikkö Sirkku Reponen ja nuorten palveluiden palvelupäällikkö Johannes Hirvelä Helsingin kaupungilta sekä Ohjaamon kehittämiskoordinaattori Harri Tiainen TE-toimistosta.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Ohjaamon toiminta kiinnostaa Euroopan unionia. Pöydän päässä toiminnasta kertomassa TE-toimiston Harri Tiainen. Pöydän vasemmalla puolella vasemmalta EU-komission Juuso Stenroos, Katarina Ivankovic-Knezevic ja Laurent Sens sekä TEMin Riitta Vartia. Pöydän äärellä oikealla puolella vasemmalta Johannes Hirvelä ja Sirkku Reponen Helsingin kaupungilta sekä TEMin Janne Savolainen ja Sanni Sarelma.

Tiainen kertoi toimintaa esitellessään, että vaikka nuoret viettävät paljon aikaa verkossa, he haluavat selvittää elämän isoja kysymyksiä kasvokkain. Heitä ei kiinnosta virastoasiointi, vaan he haluavat käytännön neuvoja omaan tilanteeseensa.

Ohjaamon toiminta kiinnostaa muuallakin kuin EU:ssa. Kansainvälisiä vierailijaryhmiä käy usein, tätä ennen Saudi-Arabiasta.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

EU-komission sosiaaliasioiden osastopäällikkö Katarina Ivankovic-Knezevic ihasteli Ohjaamon ilmapiiriä ja kodikkaita tiloja.

Miten perustaa oma kahvila?

Nuoret tulevat Ohjaamoon hyvin erilaisten tilanteiden ja ongelmien takia. Kaikkein yleisimmin asiantuntijoilta tullaan kyselemään työllistymisestä ja koulutuksista. Tietoa tarvitaan myös muun muassa asuntoasioissa, maahanmuutossa ja eri etuuksissa.

Komission edustajat saivat kuulla, että yksittäisten kysymysten kirjo on laaja. Joku on tullut kysäisemään, mistä haetaan tietyn asuinalueen pysäköintilupaa, kun toinen haluaa selvittää, kuinka voisi hakea perheelleen oleskelulupaa. Joskus aletaan selvittää, mitä kaikkea oman kahvilan perustamiseen vaaditaan.

Vierailijoihin teki vaikutuksen Ohjaamon monipuolinen asiantuntemus, sillä yhden luukun periaatteella toimivassa pisteessä pääsee hoitamaan asiansa kuntoon, oli kyse sitten ansioluettelon tekemisestä tai täydennyskoulutukseen hakeutumisesta. Ohjaamossa voi tavata myös psykologin tai lähteä liikkeelle päihdeongelman selättämisessä.

Keskeistä Ohjaamon toiminnassa on monialaisuus. Nuorta ei kiinnosta tietää, mihin kohtaa julkishallinnossa hänen ongelmansa sijoittuu vaan se, että asia hoituu. Osalla Ohjaamoon tulevista nuorista on tilanne, jossa tarvitaan monen eri ammattilaisen tukea.

Polku eteenpäin suunnitellaan yhdessä, ja siihen voivat kuulua lääkärin vastaanotot, kaupungin vuokra-asunnon hakeminen ja opintoihin hakeutuminen.

Ei tippaakaan virasto!

Ivankovic-Knezeviciä kiinnosti tietää, kenet nuori tapaa täällä ensimmäisenä. Ohjaamolaiset kertoivat, että nuori otetaan heti vastaan ja kysytään, millaisessa asiassa hän haluaisi neuvoa. Vastaanottaja tarkistaa, ketkä asiantuntijoista ovat vapaana ja kykenevät auttamaan.

Mikäli kaikki asiantuntijat ovat juuri silloin varattuja, vastaanottaja pyytää nuorta odottamaan hetken ja ottamaan sillä välin vaikkapa kupin kahvia.

"Olemme pyrkineet siihen, että täällä on ystävällinen, rento ja kodikas tunnelma", Tiainen kertoo.

Komission vieraat kommentoivat, että Ohjaamo on onnistunut siinä hyvin. Tila ei todellakaan tuo mieleen julkisen sektorin virastoa.

Vierailijat olivat vaikuttuneita myös Ohjaamossa vierailevien määrästä, 14 000:sta vuodessa. Myös Ohjaamon saama palaute ihastutti: työntekijöille annettujen arvosanojen keskiarvo on 9,4.

Komission edustajat halusivat kuulla myös, mitä kautta nuoret saavat tiedon Ohjaamosta. Tätä on kysytty nuorilta, ja yleisimmin he ovat kertoneet saavansa vinkin joltakin taholta, esimerkiksi sosiaalipalveluista. Hyvin usein suosittelija on ollut myös oma kaveri, joka on saanut Ohjaamosta apua.

Ohjaamo on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa, ja Ohjaamoilla on valtakunnallisesti yhteistyökumppaneina tubettajia.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Hella Food hakee ruoanlaitosta kiinnostuneita nuoria maksuttomaan koulutukseen, jonka aikana huippukokit opettavat heitä työskentelemään ammattikeittiössä. Hella Foodin toiminnanjohtaja Sebastian Harju haastattelee Ohjaamossa mahdollisia osallistujia.

Hyvin käytettyä EU-rahaa

Ohjaamot ovat levinneet eri puolille Suomea sekä etenkin suurimpiin kaupunkeihin. Ohjaamo Helsingin pääpaikka on Fredrikinkadulla, mutta sen toimintaa on levitetty muuallekin Helsinkiin. Suosittuja rekrytointitapahtumia on järjestetty muun muassa Itäkeskuksessa.

Ivankovic-Knezevicin mielestä Ohjaamojen toiminnasta kannattaa kertoa isoon ääneen ja levittää mallia vaikka koko Eurooppaan.

"Nyt EU-vaalien lähestyessä on hyvä pitää tällaista toimintaa esillä ja näyttää, kuinka erillään olevat palvelut saatetaan yhteen."

Vierailijat sanoivat olevansa tyytyväisiä myös nähdessään, kuinka hyviin käytäntöihin EU:n rahaa käytetään Ohjaamoissa.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Ystävänpäivän tempauksessa Ohjaamossa oli mukana myös SPR, jonka ystävätoiminta täyttää tänä vuonna 60 vuotta. SPR:n sosiaalitoiminnan suunnittelija Mehalet Yared ohjasi Ali Saberia VR-lasien käytössä.

Neuvot tulivat saman tien

Tyytyväinen on myös Muntadher Khalaf, joka etsii tukea työnhakuun Ohjaamosta. Hän on juuri muuttanut Helsinkiin Mikkelistä ja etsii rakennusalan töitä.

Khalaf oli kuullut ohjaamolaisista ystävältään. Hän sai opastusta Anneli Nylundilta, joka kertoi muun muassa Ohjaamon seuraavista työnantajatreffeistä.

"Täällä on erittäin ystävällisiä ihmisiä, jotka osaavat neuvoa heti eteenpäin", Khalaf kertoi.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Muntadher Khalaf (oikealla) sai opastusta työpaikan hakemiseen Ohjaamon Anneli Nylundilta.

International House Helsinki muuttaa isompiin tiloihin

EU-komission edustajat vierailivat Helsingin-visiitillään myös International House Helsingissä (IHH), joka tarjoaa maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut sekä neuvontaa työnantajille kansainväliseen työvoimaan liittyvissä kysymyksissä.

"Meidän uudenlainen palvelukokonaisuus kiinnostaa kansainvälisesti, ja olimme Suomessa ensimmäisiä kootessamme palvelut yhteen", kertoo projektipäällikkö Elina Nurmi.

Paitsi ulkomailla, uusi palvelukonsepti kiinnostaa Suomen muissa isoissa kaupungeissa.

"Asiakasmäärät ovat isoja, kuukausitasolla rekisteröityjä asiakkuuksia on noin 3 000. Tosiasiallisia kävijöitä on vielä tuplasti tuon verran", Nurmi kertoo.

IHH auttaa muun muassa ulkomaisia työntekijöitä hoitamaan viranomaisasiat nopeasti kuntoon. Saman käynnin aikana saadaan hoidettua esimerkiksi henkilötunnus ja verokortti tai -numero sekä hakeutuminen suomaisen sosiaaliturvan piiriin.

IHH:n tilat Albertinkadulla ovat käyneet ahtaiksi, ja palvelut muuttavat huhtikuun alussa Lintulahdenkujalle. Tuolloin myös Maahanmuuttovirasto liittyy mukaan palvelukokonaisuuteen, ja samasta paikasta saa jatkossa myös EU-kansalaisten rekisteröintipalvelut.

Nurmi on hyvillään siitä, että kokeiluna aloitettu toiminta on vakiintumassa.

"Oli mukavaa saada komission edustajat meille vierailulle ja päästä näyttämään rahoittajalle, kuinka hankerahoituksella käynnistetyt IHH:n palvelut vakiintuvat."

Sekä Ohjaamon että IHH:n toimintaan on saatu rahoitusta Euroopan unionilta.

Lisätietoa

Ohjaamo Helsinki

International House Helsinki


Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho