Kesätunnelmaa Espan puistossa. Kuva: Mika Lappalainen

Kesäkaupungissa on paljon tekemistä

Helsingissä on kesällä runsain mitoin tekemistä. Etsi omasi ja nauti aktiivisesta kesästä!  Tapahtumat, kurssit, leirit, retket, konsertit, puistojumpat ja muu puuha on koottu kattavaksi listaksi, josta löytyy takuulla mielenkiintoisia aktiviteetteja vauvasta vaariin. Nuorisopalveluiden kesäkahvilat ovat nuorten suunnittelemia ja ne työllistävät nuoria. Tarjolla on herkkuja huokeaan hintaan, mukavaa oheisohjelmaa sekä taatusti ainutlaatuista kesätunnelmaa. 

Kaupunki tarjoaa erittäin hauskaa ja edullista tekemistä lapsille ja nuorille kesän 2019 aikana. Leireillä nautitaan luonnosta, liikutaan maassa ja vedessä, opitaan uusia taitoja sekä seikkaillaan ympäri kaupunkia. Osaan kesätoiminnasta voi osallistua ilmoittautumatta ja leireiltäkin löytyy vielä tilaa.

Kaupunkipyörällä pääkaupunkiseudulla

Kaupunkipyöräilijänä sinulla on fillari aina lähellä. Käytössäsi on toukokuun laajennuksen jälkeen peräti 3 450 pyörää ja 345 pyöräasemaa Helsingissä ja Espoossa. Vantaa saa kesäkuussa oman kaupunkipyöräpalvelunsa, joka ei ole yhteensopiva Helsingin ja Espoon palvelun kanssa. Rekisteröityminen Vantaan palveluun avataan toukokuun loppupuolella. Tänä vuonna palvelu on laajennut merkittävästi, kun käyttöön on otettu 88 uutta asemaa lähinnä Pohjois- ja Itä-Helsingissä. 

Uimarannat, maauimalat ja pelaamaan tennistä

Ulkoliikunta.fi –palvelusta löydät reaaliaikaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta – sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta. Rantapelastajat päivittävät tiedon uimarantojen valvontakauden ajan 3.6. - 11.8. Kaupungin ulkotenniskentät ovat helsinkiläisten vapaassa käytössä ja maksutta kenttien aukioloaikana.

Kesäsafkaa ja säpinää leikkipuistoissa

Helsinki tarjoaa tänäkin kesänä leikkipuistoissaan maksuttoman lämpimän lounaan kaikille alle 16-vuotiaille joka arkipäivä. Puistoruokailu käynnistyy 3.6. ja ruokaa tarjoillaan leikkipuistoissa ympäri Helsinkiä 2.8. asti.  Tänä kesänä puistoruokailu järjestetään eri puolella kaupunkia yhteensä 57 leikkipuistoissa, joista noin 30 on auki läpi kesän. Ruoka tarjoillaan arkisin klo 12. Puistoruokailuun ei tarvitse ilmoittautua, mukaan tarvitaan vain omat aterimet ja astia. Halutessaan voi tuoda keiton kaveriksi leipää. Vauvojen kesäpuuhaa järjestetään ympäri kaupunkia 3.6.-2.8. Toiminta on maksutonta eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Veneillen, kalastaen ja saaristossa retkeillen

Helsingin kaupunki hallinnoi upeita saaristoalueita ja merellisiä ulkoilupuistoja aivan kaupungin tuntumassa ja lähialueilla. Nämä alueet ovat kaikkien käytössä joko vapaasti tai vuokraten. Vesireittiliikenne saariinSaavutettavuuden parantamisessa yksi merkittävä askel on HSL:n Reittiopas, johon lisätään vakituisen vesiliikenteen piirissä olevat saarikohteet. Palvelukartta puolestaan tutustuttaa kohteiden tarjontaan, ja Helsingin osalta siihen päivitetään parhaillaan tulevaa kautta ajatellen noin 30 saarikohteen tiedot. Vallisaaren uutuudet: pieni minigolf-rata, saunalautta, kelluva kokoustila. Vallisaari on kesän avoinna normaalisti, mutta kaivuutöiden vuoksi arkipäivisin suljettu ajalla 19.8.–6.9. Pihlajasaaressa jo avoinna sekä Seurasaaressa 29.5. on uudet ravintoloitsijat. Uunisaaressa aloittaa uusi ravintoloitsija 3.6. Merelliseen Helsinkiin vinkkaa MyHelsinki

Uutisoitua aiheesta:

  • Vallisaareen on tulossa toimelias kesä täynnä kiinnostavaa koettavaa. Saaressa katsotaan samalla kohti tulevaa: kehittäminen pyörähtää näkyvästi käyntiin elokuussa alkavalla vesihuoltoverkoston rakentamisella.
  • Skipperin kaupunkisoutuvenepalvelu tarjoaa nyt Helsingissä mahdollisuuden lähteä vesille ilman omaa venettä. Varauskausi on käynnistynyt tänään ja aluksi veneitä on tarjolla kahdessa pisteessä: Laajalahdella Munkkiniemen Café Torpanrannan yhteydessä ja Töölönlahdella Finlandia-talon Café Verandan yhteydessä. Kesäkuun alkupuolella avautuu lisäksi Vuosaaren Aurinkolahden uimarannan venepiste.   Kaupunkisoutuveneet rantautuvat Helsinkiin

Puistot, puistokävelyt ja luontoretket

Kaupungin puistosivusto vie kävelyretkille pääkaupungin ihastuttaviin ja monimuotoisiin puistoihin. Ota puistot omaksesi! Pääkaupunkiseudun luontoon järjestetään monipuolinen kirjo retkiä. Esitteessä on tiedot kaikista Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien järjestämistä opastetuista luontoretkistä. Retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupungin rajat eivät ole esteenä. Retket ovat maksuttomia, ellei toisin mainita. Tutustua voi myös kierrellen Helsingin julkisiin taideteoksiin ja osallistua puistokävelyille.

Kahvilat, ravintolat ja klubit

Helsingin ravintoloista, kahviloista ja klubeista löytyy jokaiselle jotakin. Miten olisi?

Tulevat lähituottajatorit

Helsinki Farmer’s Market on uusi lähituottajien toritapahtuma, joka tuo lähialueen pientuottajat jokaisen kuukauden viimeisenä sunnuntaina Helsingin toreille sekä kesäkauden ulkopuolella Wanha Sataman makasiineilla.

  • 30.6. Peruna ja kala – Hakaniemi
  • 28.7. Rapujuhlat – Töölöntori
  • 31.8. Riista – Kanavaranta/Ravintola Nokka
  • 29.9. Marjat ja hedelmät – Wanha Satama
  • 27.10. Juurekset ja maan anti – Wanha Satama

Tapahtumien runsautta

Kaupungin tapahtumakalenteri vinkkaa tekemistä päivittäin ja kesän aloittaa kunnolla kaupungin syntymäpäivä Helsinki-päivä 12. kesäkuuta. Vuosisatoja vanha vartioparaatiperinne tuo sotilassoittokunnat eri puolilta Suomea Helsinkiin. Perjantaisin paraati klo 12.30 alkaen ja MIL-Espa konsertti klo 14. Helsinki on Suomen EU-puheenjohtajakauden päänäyttämö heinäkuusta joulukuuhun 2019. Suomessa järjestettävät kokoukset pidetään pääosin Finlandia-talolla. Puheenjohtajuuden avausta juhlitaan 8. heinäkuuta kaikille avoimessa kesätapahtumassa Kansalaistorilla ja Töölönlahden puistossa. Espan lavalla heinäkuussa Jazz-Espa ja elokuussa Etno-Espa. Kesän päättää juhlaviikot 15.8.-1.9.  Tapahtumakalenteri

Muuta

Näyttelyissä Thesleff, Althamer, Nick Brandt ja sinistä ja kultaa

Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Puolalaisen taiteilijan Paweł Althamerin (s. 1967) näyttely esittelee hänen monimuotoista ja yllätyksellistä tuotantoaan yli kolmelta vuosikymmeneltä. Molemmat näyttelyt ovat avoinna HAMissä. Kaupunginmuseossa on avautunut 24.5. Toista mieltä ja Hakasalmen huvilassa juhlitaan iloista 20-lukua. Ateneumissa on esillä Suomen taiteen tarina ja 14.6. avautuu Hiljainen kauneus: Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon.

Kauppatorille uutta

Helsingin Kauppatorin alue valmistautuu tulevaan kesään uusilla kokeiluilla ja tapahtumilla. Kesäkuussa kaupunkilaisten iloksi valmistuu kaksi uutta oleskelualuetta. Avajaisia vietetään Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

110-vuotiaan kyytiin kesällä

Jo 110-vuotias raitiovaunuvanhus aloittaa kesäliikenteen Helsingissä. HKL ja Oy Stadin Ratikat Ab ovat vuodesta 2009 lähtien tarjonneet mahdollisuuden kokea menneiden aikojen tunnelmaa museoraitiovaunuajelulla. Liikennettä on kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin.

Päivä Helsingissä, mitä nähdä ja kokea?

MyHelsinki vinkkaa tekemistä ja nähtävää Helsingissä. Nämä nostamme aina myös esiin:

Uutisia aiheesta