Kuva Urbaanit lapsiperheet -hankkeen asunnosta. Kuvalähde: A-Kruunu.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa toteutetaan lapsiperheiden käytännön unelmia

Lapsiperheiden halu asua keskustassa on kansainvälinen ilmiö, joka yleistyi myös Helsingissä pian maailman metropolien jälkeen. Kaupungin keskusta on muuttunut, mikä osaltaan selittää lapsiperheiden viihtymistä.

Kahvila- ja ravintolatarjonta on kasvanut ja monipuolistunut. Perhetapahtumia on paljon esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa. Lapsiperheiden ei tarvitse lähteä kauemmas yhteistä vapaa-aikaa viettämään, kun toiminta tuodaan kotikulmille. Tarve palveluiden läheisyyteen ja toimivaan julkiseen liikenteeseen on noussut voimakkaasti esille. Silloin oma auto ei ole välttämätön lapsiperheessäkään. Tiiviisti asuvat arvostavat myös sisäpihoja ja leikkipuistoja.

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa on ollut ja on mukana hankkeita, joissa kehitetään nimenomaan lapsiperheiden kerrostaloasumista. Kerrostaloja rakennettiin pitkään melko samalla mallilla: esimerkiksi lapsiperheille tärkeät varastotilat ovat perinteisesti olleet kellareissa. Ohjelma antaa mahdollisuuden tutkia asumista melko yksityiskohtaisesti sekä päästää kokeilemaan ja pohtimaan uuden tyyppistä asuntotuotantoa.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa on pohdittu muun muassa, mitä perhe tarvitsee lasten ollessa pieniä tai teini-iässä, tai sitä millaisia omia soppeja kerrostaloasunnossa voisi perheenjäsenille olla.

Lapsiperheiden asumiseen keskittyneitä Kehittyvä kerrostalo -hankkeita ovat esimerkiksi Bonavan Haagaan rakennuttama kerrospihatalo sekä A-Kruunun Kalasatamaan toteuttama Urbaanit lapsiperheet -hanke.

Kerrospihatalojen uutuutena on, että asuntoihin mennään sisään oman kerrospihan kautta huolimatta siitä, missä kerroksessa asutaan. Kookas pihatila on katettu, ja siellä voi tehdä mitä pihoilla muutoinkin: leikkiä, ruokailla, kuivattaa pyykkiä tai vaikka rassata fillaria.

Urbaanit lapsiperheet -hankkeessa puolestaan päästiin kokeilemaan uudenlaisia asuntotyyppejä. Mukana on muun muassa kaksikerroksisia asuntoja, eräänlaisia pientaloja kerrostalossa.

Lue koko artikkeli Uutta Helsinkiä -verkkosivuilla

Lisätietoa Kehittyvä kerrostalo -ohjelmastaJAA