Kuva: Mika Lappalainen

Kaupunginvaltuusto sai 30 vuotta sitten oman istuntosalin

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran nykyiseen valtuustosaliin 30 vuotta sitten, 31.8.1988. Valtuustosali on ensimmäinen nimenomaan Helsingin valtuuston käyttöön suunniteltu istuntosali.

Kaupungintalokorttelin eli Leijona-korttelin keskellä sijaitsevan uudisrakennuksen suunnitteli professori Aarno Ruusuvuori, jonka suunnitelmien mukaan oli toteutettu myös kaupungintalon suuret muutostyöt vuosina 1965–1970.

Ennen nykyisen salin valmistumista Helsingin valtuusto kokoontui Senaatintorin laidalla Bockin talon juhlasalissa eli Empiresalissa, sitten Pörssitalossa ja Kaupungintalon juhlasalissa ja viimeksi vielä Aleksanterinkadun varrella sijaitsevassa Valkoisessa Salissa.

Valtuustosalissa on tehty yli 11 000 päätöstä

Nykyinen valtuusto on yhdeksäs tässä salissa työskennellyt valtuusto. Salissa on pidetty tänä aikana yli 600 kaupunginvaltuuston kokousta, joissa on tehty yhteensä
yli 11 000 päätöstä.

Kokoukset ovat avoimia yleisölle

Salin kalustus on alkuperäinen ja vain tekniikkaa on uudistettu. Salissa on paikat 85 valtuutetulle. Puheenjohtajan paikalta katsottuna vasemmanpuoleisella seinällä on suurikokoinen Juhana Blomstedtin teos Puinen meri (1988). Salin oikealla puolella sijaitsee aitio virkamiehiä sekä lehdistöä varten ja takaosassa on yleisölehteri, jonne pääsee valtuuston kokousten aikana, sisäänkäynti osoitteessa Sofiankatu 3.

Valtuuston kokouksia alettiin videoida ja tallentaa kymmenen vuotta sitten ja niitä voi seurata suorana lähetyksenä ja tallenteina Helsinkikanavalta (www.helsinkikanava.fi).

Helsingille Europa Nostra -diplomi

Helsingin kaupungille myönnettiin vuonna 1988 Europa Nostra -diplomi historiallisessa keskustassa sijaitsevien Leijona- ja Sarvikuono- kortteleiden elävöittämisestä ja restauroinnista. Leijona-korttelin saneerauksessa keskeinen tekijä oli kaupunginvaltuuston kokouskäyttöön tarkoitetun uudisrakennuksen rakentaminen korttelin keskeltä purettujen talous- ja piharakennusten tilalle. Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinnot jaetaan vuosittain hyville kulttuuriperintöä säilyttäville hankkeille.

Lisää aiheesta:

Tänään valtuustossa mm. viisi asemakaavamuutosta klo 18 alkaenJAA