Helsingin kaupungintalon uudistettu aula. (Kuva: Laura Oja)

Kaupungintalon aula on avattu uudistettuna

Helsingin kaupungintalon aula avautuu tänään noin vuoden mittaisen kehitystyön jälkeen täysin uudenlaisena kokonaisuutena. Jatkossa aula on paikka kaikille kaupungista ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneille.

Uudistunut aula toimii monessa käytössä, kuten tapahtuma-, kokous-, työhuone- ja  työpajatilana. Aulassa järjestettävät tilaisuudet kokoavat yhteen kiinnostavimmat keskustelut kaupungista ja tuovat asukkaille näkyväksi myös kaupungin sisäisen kehittämisen.

“Kaupungintalon aula on näyteikkuna moderniin Helsinkiin. Uudistuksen myötä se tuo maailman toimivimman kaupungin koettavaan muotoon. Kaupungin historiaa ja uutta suunnittelua yhdistävä toteutus tekee Helsingin strategian eläväksi", pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Aula on avoinna arkisin kello 8–18, mutta poikkeusaikatauluja voi olla tapahtumien mukaisesti.

Tapahtumatori aulan sydämenä

Kaupungintalon aula on avoin kaikille kaupungin tulevaisuudesta kiinnostuneille, niin asukkaille, yhteisöille, päättäjille kuin kaupungin työntekijöille.

Aulan sydän on tapahtumatori, jossa järjestettäviä tilaisuuksia voi vapaasti saapua seuraamaan. Noin 100 henkilön tilaisuuksiin soveltuvaa tapahtumatoria voi myös hakea tapahtumakäyttöön.

Mediaseinän teokset hyödyntävät avointa dataa

Aulan tapahtumatorin katseenvangitsija on mediaseinä, joka palvelee erilaisia tilaisuuksia vaihtuvin sisällöin.

Mediaseinän ensimmäiset teokset, Jesse Myllymäen "Hengittävä kaupunki" (2019) ja Anna Salmen "Helsinkiläiset liikkuvat, opiskelevat, puhuvat ja kasvavat" (2019), tuovat esiin kaupungin avointa dataa taiteen keinoin.

Rakennustaiteelliset arvot ja kaupunkibrändi uudistuksen raameina

Kaupungintalon sisätilat suunnitteli arkkitehti Aarno Ruusuvuori vuosina 1965–1970. Nyt toteutetuissa muutostöissä on huomioitu rakennustaiteelliset arvot ja suojelunäkökulmat sekä kaupungin brändi-ilme, joka luotiin vuonna 2017.

Aulan uusi konsepti syntyi käyttäjälähtöisesti ja palvelumuotoilun keinoin. Muotoilukumppanina hankkeessa toimi designtoimisto Kuudes Helsinki. Aulan arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastasivat Verstas Arkkitehdit, Suunnittelutoimisto Koko3 sekä Arkkitehdit Davidsson-Tarkela. Aulan digitaalisesta sisältökokonaisuudesta vastasi Lucid Helsinki.

Rakennustöiden yhteydessä aulan ja kaupungintalon ravintolan välille avattiin uusi kulkuyhteys. Myös kaikki kalusteet, opasteet ja av-laitteet uusittiin.

Hankkeen pääurakoitsijana toimi Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, jonka rakennustekniikan puu- ja metallipuolen väki toteutti myös aulan kiintokalusteet.

Aulassa säilytettiin alkuperäiset suuret taideteokset, Kimmo Kaivannon ”Ketju” (1971) ja Rut Brykin reliefi ”Kaupunki auringossa” (1975). Lisäksi aulassa sijaitsee Jorma Purasen valokuvateos ”Where Compasses All Go Mad” (2007). Taideteoksista ”Ketju” konservoitiin uudistuksen yhteydessä. Eino Ruutsalon ”Valoseinä”-teos (1971) siirrettiin remontin yhteydessä HAMiin.


Lisätietoja

Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13

Aula on avoinna arkisin kello 8–18, mutta poikkeusaikatauluja voi olla tapahtumien mukaisesti.

Helsingin kaupungintalon aula