Helsingin tuleva muotoilujohtaja Anne Stenros. Kuva: Kalle Kataila

Anne Stenros aloittaa kaupungin ensimmäisenä muotoilujohtajana syyskuussa

Helsingin muotoilujohtajana aloittaa syyskuun alusta tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Anne Stenros. Hän siirtyy tehtävään Aalto-yliopiston Professor of Practice, IDBM -ohjelmajohtajan paikalta ja toimi aiemmin Kone Oyj:n muotoilujohtajana vuosina 2005–2015.

Muotoilujohtajan nimittäminen vahvistaa Helsingin strategista kehittämistä ja muotoilun hyödyntämistä julkisten palvelujen suunnittelussa. Helsinki on viimeisen neljän vuoden ajan tuonut käyttäjälähtöisen suunnittelun osaksi kaupungin kehittämistä yhteensä jo yli 100 hankkeessa. Tämä työ on nostanut Helsingin kansainväliseksi muotoilukaupungiksi, jota maailmalla seurataan.

”Designpääkaupunkivuosi 2012 herätti Helsingin pohtimaan muotoilun mahdollisuuksia. Muotoiluvetoiset kaupungit ovat nyt maailmalla verkottumassa vahvasti jakaakseen keskenään parhaita käytäntöjä ja oppiakseen toisiltaan. Käyttäjien aito kuuleminen ja ymmärtäminen sekä palvelujen empaattinen suunnittelu ovat tässä kehityksessä keskiössä. Helsingillä on erinomaiset lähtökohdat vuosia kestäneen pitkäjänteisen kaupunkimuotoilun kehittämistyön johdosta”, sanoo Anne Stenroos ja jatkaa ”tältä pohjalta on hyvä lähteä vahvistamaan muotoilun roolia osana kaupungin strategista suunnittelua ja kehittämistä. Samalla Helsinki kaupunkibrändinä nostaa asemaansa muotoiluosaamisen kansainvälisenä edelläkävijäkaupunkina”.

Stenrosin mukaan Helsingissä on vahva ymmärrys siitä, että tapa kehittää julkisia palveluita on väistämättä muuttumassa. Muotoilu tuo julkisten palvelujen ja kaupunkiympäristön kehittämiseen juuri niitä työkaluja, joita tarvitaan tulevaisuuden hahmottamiseen. Tulokset muotoilun käytöstä ovat vahvistaneet, että parhaimmillaan muotoilun menetelmät auttavat ymmärtämään jotain sellaista, mitä ei vielä ole olemassa.

”Anne Stenrosin pitkä kokemus muotoilu- ja muutosjohtamisesta tukee Helsingin käynnissä olevaa johtamisjärjestelmän uudistamista sekä Helsingin uuden kaupunkibrändin käyttöönottoa. Koneen pitkäaikaisena muotoilujohtajana hän ymmärtää muotoilun strategisen roolin ja mahdollisuudet ison organisaation kehittämisessä ja tulevaisuuden hahmottamisessa”, sanoo elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva ja jatkaa ”olen erittäin iloinen, että saamme Annen osaamisen, kokemuksen ja kansainväliset verkostot koko Helsingin käyttöön”.

Chief Design Officerin tehtävä kiinnosti yli 50 hakijaa ja herätti laajalti myös kansainvälistä kiinnostusta. Anne Stenros aloittaa muotoilujohtajan tehtävässä ja Helsinki Lab -toiminnan vetäjänä 1.9.2016. Muotoilujohtajan tehtävä on määräaikainen vuoden 2018 loppuun saakka. Helsinki Lab vahvistaa kaupungin organisaatioiden osaamista käyttäjälähtöisten palvelujen ja toiminnan rakentamisessa.

Anne Stenros uskoo, että muotoilujohtamisella on paljon annettavaa Helsingin tulevaisuuden suhteen.

”Minun näkemykseni on, että muotoilulla on merkitystä niin pienessä kuin suuressakin mittakaavassa. Keskiössä mielestäni on kuitenkin Alvar Aallon hienosti kiteyttämä ”pieni ihminen” – eli inhimillinen kaupunkikokemus niin palveluista kuin ympäristöstä ja sitä tukeva käyttäjälähtöisyys”, Anne Stenros sanoo.

JAA